Invest NL

Aart Kooiman

Sr. Strategy Advisor

“Binnen het impactbeleid waaraan ik werk zijn we continue bezig met fundamentele vragen zoals: hoe meten we impact bij de beoordeling van een investering, welke waarde hangen we hieraan, welke trade-offs zijn we wel – of niet – bereid te maken rondom impact, welke afspraken maken we met bedrijven en hoe sturen we daarop?”

Als Invest-NL noemen we onszelf impact investors, maar wat betekent dat in de praktijk?

Naast zijn werk aan het impactbeleid van Invest-NL is Aart ook vraagbaak op het gebied van techniek en impact voor de dealteams; hij beoordeelt of een propositie past binnen het portfolio van Invest-NL.

Bij Invest-NL werken mensen met een passie voor de juiste projecten en een neus voor innovatie. Aart ervaart dat als een zeer leerzame omgeving. “Een briljant idee alleen is niet genoeg om impact te maken. Het gaat ook om de mensen erachter, de manier waarop bedrijven georganiseerd zijn en de afspraken die gemaakt zijn. Wij hebben mensen die dit heel goed kunnen analyseren”

De missie en drive van Invest-NL is voor Aart belangrijk. “Ik vind het gaaf om te werken aan ontwikkelingen die bijdragen aan een betere toekomst. Het zijn vaak cutting-edge innovaties, die met onze hulp kunnen worden uitgerold in de wereld. Die combinatie van innovatieve projecten én een duidelijke maatschappelijke missie maakt deze werkomgeving uniek.”

Invest-NL is ook een bedrijf in ontwikkeling. “We zijn echt aan het groeien en slagen er steeds beter in om ook complexe cases ‘vlot te trekken’. Cases die andere partijen al lang los zouden laten. Het is nodig als je echt het verschil wilt maken. Dat is de toewijding waarvan ik hou.”

Bij elke investering wordt Invest-NL uiteindelijk aandeelhouder. Daarmee zitten we in het hart van de ontwikkeling van een bedrijf

Het maken van maatschappelijke impact is ook een persoonlijke drijfveer voor Aart. “Groeien zou in de westerse wereld niet moeten gaan over ‘meer, meer, meer’, maar over eerlijker delen en duurzame groei. Ik geloof dat dit soort zaken het meest bijdragen aan ons ‘Bruto Nationaal Geluk’, of waar onze kleinkinderen ons later ook op af zullen rekenen. Dat zou de kern moeten zijn van al ons handelen.”

Energiek is een woord dat zeker past bij Aart. Hij combineert zijn werk met het leven van semiprofessioneel volleyballer. “Ik vind het het fijnst wanneer mijn dag helemaal vol gepland staat; een actieve dag op werk, vervolgens een volleybaltraining en daarna nog lekker met vrienden afspreken. Dat is voor mij ‘vrije tijd’. Van niets doen word ik alleen maar onrustig.”