Invest NL

Bram Sprangers

Investment Manager

Bram werkt als Investment Manager in het investeringsteam aan investeringsmogelijkheden die de klimaattransitie versnellen: “Mijn rol omvat het sourcen van veelbelovende, impactvolle ondernemingen, het analyseren van deze proposities en het managen van het portfolio.” 

Bij Invest-NL word je vanaf dag één betrokken bij het hele investeringsproces van een deal

Voordat Bram bij Invest-NL aan de slag ging liep hij stage bij twee venture capital fondsen. Bram: “Daar kwam ik er voor mezelf achter dat ik het investeren in start-ups en scale-ups ontzettend leuk vind, maar ik miste het stukje purpose in het werk.” Dat is wat hij wel vond bij Invest-NL. “Hier versnellen we de klimaattransitie door in te zetten op impact én rendement. En ook in die volgorde.”

Het werken bij Invest-NL bevalt hem goed. Bram: “Bij Invest-NL word je vanaf dag één betrokken bij het hele investeringsproces van een deal. Je krijgt veel vrijheid om zelf dingen op te pakken. Daarnaast heeft Invest-NL een breed mandaat waardoor je veel verschillende type deals kunt doen: venture capital, een fonds en project financiering. Dat zorgt voor een steile leercurve.”

Het motto van Invest-NL (wij maken financierbaar wat niet financierbaar lijkt) ziet Bram dagelijks in de praktijk. Dat heeft Bram echt verrast: “ Sommige projecten zijn nog niet 100% investor ready. In plaats van deze af te wijzen, wordt er tijd en moeite genomen om de financiering, en daarmee de groei van het bedrijf, toch mogelijk te maken. Die bereidheid en de wil om impactvolle initiatieven mogelijk te maken spreekt mij erg aan.”

Er is een collectieve drive om de klimaatneutrale economie van de toekomst te versnellen

Dat vraagt ook om een bepaald soort medewerkers. Bram: “Bij Invest-NL werken professionele en bevlogen mensen met een passie om de energietransitie mogelijk te maken, mensen die zich niet snel uit het veld laten slaan. Wat soms echt nodig is. Er is een collectieve drive om de klimaatneutrale economie van de toekomst te versnellen.”

En dat het soms lastig is kan Bram beamen; “Maar dan is mooi dat je het met z’n allen doet. We delen de wil om het verschil te maken. En ja, soms moet je dan echt doorzetten.” Dat doorzetten is Bram niet vreemd. Tot zijn 19e heeft hij topsport wielrennen beoefend. Bram: “Hier heb ik veel doorzettingsvermogen en een echte winnaarsmentaliteit van gekregen. En dat komt mij dagelijks van pas.” Hij wordt daarbij geïnspireerd door een quote van Barack Obama: “We are the first generation to feel the effect of climate change and the last generation who can do something about it.” Bram: “En zo is het maar net. Het gaat om het doen.”