Invest NL

Guus Dubbink

Business Developer

Guus werkt bij de Business Development afdeling van Invest-NL. Als Business Developer maakt Guus markt- en technologie analyses van scale-ups die op zoek zijn naar financiering. Dit zijn vaak ondernemingen met innovaties die willen opschalen, maar nog niet klaar zijn voor financiering. “Wij helpen ze met de volgende stap. Bijvoorbeeld door het businessplan te evalueren. Daarnaast breng ik prioriteit aan in de actieve benadering van bedrijven binnen mijn focusgebied van industriële technologieën.”

Mijn stage bij Invest-NL was een bijzondere ervaring.

Guus heeft Invest-NL leren kennen tijdens zijn stage binnen de studie chemische technologie. “Het was begin 2020. Invest-NL was toen in oprichting. Een dynamische periode voor de organisatie. Ik heb veel medewerkers goed leren kennen. Op feestelijke maar soms ook op spannende momenten. Dat was bijzonder om mee te mogen maken. Ik voelde mij echt onderdeel van de organisatie. Een soort start-up gevoel. Dat was de reden dat ik graag bij Invest-NL wilde terugkeren na mijn studie.”

“Invest-NL heeft het doel in Nederland een carbon neutrale en circulaire economie te realiseren. De focus is hierbij op start- en scale up bedrijven. Deze combinatie van vernieuwing en een duurzame toekomst geeft veel energie. We werken aan een van de grootste uitdagingen van deze tijd en daar wil ik een bijdrage aan leveren. Verder biedt Invest-NL mij als chemisch technoloog met een affiniteit voor ondernemerschap de juiste combinatie van bedrijfskunde en technologisch complexe vraagstukken.”

We staan als maatschappij voor grote uitdagingen. Ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen.

Werken bij Invest-NL bevalt hem goed. “Het is te gek om bij een organisatie te werken waar alle collega’s een enorme drive hebben; ze zijn écht bevlogen om Nederland duurzamer en innovatiever te maken. Het team heeft een combinatie van professionaliteit en durf. Het mandaat van Invest-NL geeft de mogelijkheid keuzes in eerste plaats te baseren op maatschappelijke impact, en vervolgens pas op financieel rendement. Hier kun je met je werk het verschil maken.”

Voor Guus is het logisch om bezig te zijn met maatschappelijk impact. “Het gaat volgens mij om bewust te zijn van verschillende perspectieven. Hoe klein ook. Ik ben opgegroeid in een gezin waar we leerden dat het in het leven niet alleen om jou draait. Mijn ouders hebben me bijvoorbeeld geleerd de natuur te waarderen en haar schoonheid te zien.” Guus heeft ook een periode gewerkt als vrijwilliger bij een biodieselfabriek in Cambodja. Dit heeft hem persoonlijk gevormd. “In Cambodja heb ik denkbeelden van mensen met verschillende achtergronden in perspectief kunnen plaatsen. Deze ervaring helpt mij nog steeds elke dag. In dit kader is het boek ‘Feitenkennis’ van Hans Rosling een goede leestip. De schrijver toont aan dat we op eenvoudige vragen over de wereld systematisch de verkeerde antwoorden geven. Het hielp mij beseffen hoe complex de wereld met haar 7 miljard mensen is en hoe uitdagend het is om gezamenlijk een duurzame toekomst te realiseren.”