Invest NL

Wouter van Westenbrugge

Senior Investment Manager

De functie van Wouter is Senior Investment Manager, ook wel ‘deal team captain’ genoemd. “Dit betekent dat ik verantwoordelijk ben voor het doen van nieuwe investeringen. Van start (het vinden interessante bedrijven) tot finish (het overmaken van het geld) en verder. Nadat we geïnvesteerd hebben blijven we nauw betrokken bij alle belangrijke volgende stappen van het bedrijf. Het verder bouwen en laten groeien van de business. Dat is super om te doen.”

Wouter is al ruim 10 jaar actief in de wereld van het impact investeren. “Mijn overtuiging is dat Invest-NL in deze sector het mooiste mandaat heeft om een grote impact te maken op de klimaattransitie: hoge risicobereidheid, groot budget en veel flexibiliteit hoe dit effectief in te zetten. Dan kun je dus echt het verschil maken en dat is dan ook de reden waarom ik hier graag wilde werken.”

De vrijheid en verantwoordelijkheid bij Invest-NL heeft mij ook professioneel laten groeien.

“Wat mij tot nu toe het meest verrast aan Invest-NL is de vrijheid en verantwoordelijk die je krijgt. Ook om jezelf – naast je hoofdtaak (in mijn geval investeren) – te ontwikkelen op ander vlakken. Bij mij is dat werving, selectie en verder bouwen van het team. Dat zorgt weer voor een bredere ontwikkeling van jezelf. Verder heel fijn: de grote flexibiliteit in je werktijden. In mijn geval essentieel om ons jonge gezin met twee dochtertjes gezellig te houden.”

“Mijn collega’s zijn stuk voor stuk missiegedreven en kritische meedenkers die willen bijdragen om te laten zien dat het wél kan; dat we met ons werk impact kunnen maken. Dat is heel gaaf om te ervaren. En ook inspirerend. Er wordt soms echt geknokt en heel snel geschakeld om resultaat te boeken. Dat is ook nodig, dus top dat er zo’n gedeelde drive heerst.”

De open houding, impactvolle missie en ondernemersgeest binnen Invest-NL maakt Wouter best trots. “Op een feestje vertel ik over de interessante investeringen die ik namens Invest-NL heb mogen én ga doen. Daarnaast probeer ik ook altijd even te porren of er niet nog een contact richting start-up, investeringsproject of andere investeerder aanwezig is. You never know!”

De film ‘An Inconvenient Truth’ van Al Gore heeft een groot verschil gemaakt in mijn leven.

Wouter heeft Econometrie en Milieuwetenschappen gestudeerd. “Tijdens mijn studie Econometrie werd mijn wereld steeds abstracter. Alles was te vatten in financiële modellen waar je zeker en vast veel geld mee kon verdienen. Maar er knaagde iets aan me. Geld verdienen is een heel leeg doel – en via die modellen verandert er vaak helemaal niets in de echte wereld. Dat terwijl de huidige ‘manier van doen’ onhoudbaar is. De omslag kwam toen ik de film ‘An Inconvenient Truth’ van Al Gore zag. Vanaf dat moment heb ik alles wat ik kon in het werk gesteld om klimaatverandering tegen te gaan. Ik ben overgestapt naar Milieuwetenschappen, heb mij gespecialiseerd in duurzame energie en ben gaan werken met als doel om zoveel mogelijke middelen beschikbaar te maken om de klimaattransitie te realiseren. En dit heeft meer voldoening gegeven dan welk model dan ook.”