Invest NL

Banken, crisis en het MKB

Vandaag was de laatste dag voordat mijn zomervakantie begint, en het was een mooie dag. Een mooie dag voor Invest-NL, voor het European Investment Fund, voor het Ministerie van Economische Zaken en voor het Nederlands MKB. Dat zit zo. (lees blog Wouter Bos verder)

Een debat waar elke minister van Financiën (ik spreek hier uit ervaring) en staatssecretaris van Economische Zaken (vraag het Mona Keizer) eens in de zoveel tijd op kan rekenen, is het debat waarbij parlementariërs opkomen voor MKB-ers die niet aan voldoende financiering kunnen komen. Dat zijn heel lastige debatten om te voeren omdat het heel moeilijk is om te achterhalen waar het probleem precies zit. Misschien gaat het wel om slechte ondernemers met slechte plannen? En hoezo bestaat er een recht op bancaire financiering dan? Maar toch, door al die voor de hand liggende vragen heen moet je oog proberen te houden voor achterliggende problemen. En dan zie je bijvoorbeeld dat het in Nederland voor veel MKB-ers moeilijker is om financiering te krijgen dan in andere landen. Je ziet ook dat het voor banken best duur is om voor kleinere financieringen een nieuwe kredietrelatie aan te gaan. En we weten dat al dit soort effecten in tijden van economische neergang of crisis alleen maar sterker worden.

In ons jargon is er dan sprake van marktfalen. De markt kan het kennelijk niet alleen af en dus kijken wij of we kunnen helpen. Niet door zelf die kleine financieringen te verlenen, dat kunnen anderen veel beter dan wij. Maar wel door die anderen te financieren zodat zij beter in staat zijn op de markt voor kleinere non-bancaire financieringen hun werk te doen. Dat idee wordt nu ten uitvoer gebracht in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken en het European Investment Fund. EZK en wij committeren elk 50 miljoen euro, EIF committeert 100 miljoen euro en met deze 200 miljoen euro halen we (zo berekent EIF) nog eens 400 miljoen euro op uit de markt. EIF voert dit Dutch Alternative Credit Instrument voor ons uit. We slaan daarmee minstens drie vliegen in één klap.

  • Eén: we verbeteren de financieringsmogelijkheden voor het MKB.
  • Twee: met onze investering van publiek kapitaal, mobiliseren we privaat kapitaal en maken we gebruik van Europese faciliteiten, precies waar we voor zijn opgericht.
  • Drie: we profiteren van de goede reputatie van EIF in de markt en profiteren daarmee van professioneel fondsmanagement met hart voor de publieke zaak.

Ik zou bijna die vierde vlieg vergeten: ik mag met vakantie. Heb een goede zomer!

 

Wouter Bos 
CEO Invest-NL