Skip to content

Financiële instrumenten

Baanbrekende ideeën zijn soms lastig te financieren. Met nieuwe investeringsfondsen, garantie- en dealstructuren trekken we kapitaal aan voor innovatieve ondernemingen.

Kapitaal mobiliseren

Om maatschappelijke transities in gang te zetten, is publiek en privaat kapitaal nodig. Waar de markt geen geschikt financieringsinstrument biedt, ontwikkelt Invest-NL dit zelf. Denk aan garantiestructuren, dealstructuren en investeringsfondsen. Invest-NL ontwikkelt, structureert en verzorgt de implementatie van deze financiële instrumenten om zo het benodigde kapitaal beschikbaar te maken voor de financiering van transities.

De instrumenten die we inzetten

Met deze instrumenten trekken we publiek en institutioneel kapitaal aan voor de financiering van transitieopgaven.

1.

Aantrekken Europees kapitaal

We beheren financiële instrumenten waardoor kapitaal beschikbaar komt voor innovatieve ondernemingen. Zo zijn we implementatiepartner van het InvestEU-fonds voor ondernemingen en projecten in Nederland

Lees hier meer
2.

Fondsen

We starten en beheren fondsen. Zo hebben we het DACI (Dutch Alternative Credit Instrument), het Deep Tech Fonds en het Dutch Future Future Fund (DFF) opgezet waarmee we startups en scaleups in Nederland ondersteunen. Ook nemen we het initiatief om privaat kapitaal te mobiliseren met behulp van publiek kapitaal.

Lees hier meer over DFF
3.

Blended finance

We zetten blended finance constructies op, met een mix van geduldig en privaat kapitaal. Dit maakt het voor investeerders makkelijker om in te stappen. Lees hier meer:

Lees hier meer
4.

Ontwikkelen van instrumenten

We zetten garantiestructuren op, zoals het Corporate Power Purchase Agreement. Hiermee krijgen energieproducenten de benodigde prijs- en leveringszekerheid, en wordt het ontwikkelen van nieuwe (energie-producerende) projecten financierbaar.

Lees hier meer

Met het financieren van duurzame energieprojecten gaan vaak grote risico’s gepaard. Financiële instrumenten als garantieregelingen kunnen kredietrisico’s effectief ondervangen en daarmee de energietransitie versnellen.


Ümit Duman

business development manager

Energie

Blended finance als sleutel voor de transitie naar groene waterstof

Groene waterstof speelt een belangrijke rol in de energietransitie, maar de ontwikkeling komt moeilijk op gang doordat investeringen uitblijven. De hoge productiekosten van groene waterstof in vergelijking met grijze, niet duurzame waterstof, maken het financieel onaantrekkelijk voor investeerders. Invest-NL presenteert in een nieuw rapport hoe blended finance kan helpen om financiering van elektrolyseprojecten – die groene waterstof produceren - te vergemakkelijken en zo de transitie naar duurzame energie te versnellen.

Steeds meer duurzame energieoplossingen mogelijk maken

Innovaties in technologieën en businessmodellen die de elektrificatie van energiesystemen aanjagen volgen elkaar in hoog tempo op. Wind- en zonne-energie projecten worden op steeds grotere schaal ontwikkeld. Om 24/7 te kunnen beschikken over duurzaam opgewekte elektriciteit spelen energieopslag-systemen een steeds belangrijkere rol.

Invest-NL en Ministerie van Economische Zaken en Klimaat tekenen blended finance convenant

Minister Adriaansens van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Raad van Bestuur van Invest-NL hebben een convenant ondertekend dat het voor Invest-NL mogelijk maakt om blended finance constructies op te zetten. Dit convenant biedt Invest-NL een raamwerk voor het opzetten van financieringsstructuren waarbij subsidies als mogelijk revolverende financiering wordt ingezet en gecombineerd met privaat kapitaal . Dit betekent dat er nieuwe financieringsmogelijkheden ontstaan voor projecten en ondernemingen die belangrijk zijn voor de grote maatschappelijke transities naar een duurzaam en innovatief Nederland.

Vragen over dit onderwerp? Anne Mieke helpt je graag verder.

Anne Mieke van der Werf

directeur business development