Skip to content

Marktontwikkeling

Innovatieve ondernemingen die willen opschalen, lopen vaak tegen barrières aan waarvoor meer nodig is dan financiering alleen. Deze knelpunten kan Invest-NL met kennis en expertise helpen oplossen. Bijvoorbeeld door de vraagzijde te ontwikkelen of samenwerking te zoeken in de keten.

Een nieuw ecosysteem

Baanbrekende ideeën worden niet vanzelf waarheid. Daarom heeft Invest-NL naast kapitaal ook juridische, technische en marktexpertise in huis. Met onze kennis doorbreken we financieringsknelpunten en helpen we bij het bouwen van een nieuw ecosysteem dat kapitaal richting de transities beweegt. Met ditzelfde doel zoeken we naar samenwerkingen binnen de keten, zowel nationaal als internationaal.

Zo maken we verandering financierbaar.

Hoe we dit aanpakken

We kijken naar de markt, brengen financieringsknooppunten in kaart en pakken deze aan. We werken aan nieuwe oplossingen en samenwerkingsvormen om innovaties in gang te zetten en transities te versnellen.

1.

Onderzoek en advies

Voor bepaalde markten geven we aan hoe de ontwikkeling ervan versneld kan worden. Zo deden we bijvoorbeeld onderzoek naar de cruciale rol van gedeelde faciliteiten bij het opschalen van biobased chemie.

Lees hier meer
2.

Ketens doorlichten

We brengen ketens en hun financiële knelpunten in kaart, en geven aan wat er nodig is om deze op te lossen. Zo hielden we de Nederlandse textielketen tegen het licht en onderzochten hoe we een circulaire textielketen kunnen aanjagen en financierbaar maken.

Lees hier meer
3.

Samenwerking stimuleren

We ontwikkelen overeenkomsten die samenwerking in de ketens bevorderen, zodat risico’s gedeeld kunnen worden. Zo stelden we een toolkit samen voor de oprichting van energiehubs. Hiermee kunnen bedrijven gezamenlijk verduurzamen en schaarse netcapaciteit delen.

Lees hier meer
4.

Kennis publiceren

We stimuleren investeringen in bepaalde sectoren door publicaties en visiedocumenten te delen. Samen met Wageningen University & Research ontwikkelden we bijvoorbeeld een raamwerk over fermentatietechnologie waarmee investeerders betere beslissingen kunnen nemen.

Lees hier meer
5.

Verschillen overbruggen

We willen een brug slaan tussen overheidsbeleid en de mogelijkheden in de markt, waardoor financiering beter aansluit op beleidsdoelen. We brengen partijen dichter bij elkaar, bijvoorbeeld met financieringstafels. Beleidsmakers, financiers en ondernemers bespreken hier hun financieringsbehoeften en proberen oplossingen te formuleren.

Energie

Import van groene waterstof noodzakelijke én haalbare aanvulling op de energietransitie

De import van groene waterstof via de haven van Amsterdam biedt een unieke kans voor de verduurzaming van sectoren zoals zware industrie, transport en luchtvaart. Hoewel import in de eerste jaren hogere kosten dan opbrengsten heeft, kan het op lange termijn financieel rendabel kan zijn als er gerichte financiële instrumenten en beleidsmaatregelen worden toegepast. Dit blijkt uit een casestudie uitgevoerd door Invest-NL, in samenwerking met Port of Amsterdam, Ecolog en Tata Steel.

Circulaire restwaarde flexwoningen: duurzame oplossing voor acuut probleem

Nederland staat voor een grote en urgente woningbouwopgave, waarbij de druk op de woningmarkt in veel Nederlandse gemeenten al lange tijd hoog is. Deze druk op de huisvesting benadrukt de noodzaak om het bouwen van woningen te versnellen. Dit versterkt de behoefte aan een structureel inzetbare flexibele woningvoorraad die schommelingen in vraag en aanbod kan opvangen. Op dit moment zijn flexwoningen echter vaak moeilijk financierbaar door de tijdelijkheid van een locatie. Uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Invest-NL, blijkt dat de business case voor flexwoningen verbetert wanneer de circulaire restwaarde wordt meegenomen.

Onderzoek van Invest-NL wijst uit: bekostiging domeinoverstijgende zorg mogelijk door een maatschappelijke businesscase

De toekomst van de Nederlandse gezondheidszorg staat onder grote druk door een toenemende zorgvraag en een nijpend tekort aan personeel. Invest-NL onderzocht hoe domeinoverstijgende netwerken in de zorg, die zorgprofessionals uit verschillende lijnen en sectoren samenbrengen, bekostigd kunnen worden. Een maatschappelijke businesscase identificeert alle belanghebbenden en opent de deur naar samenwerking en bekostiging, wat cruciaal is voor een duurzaam en betaalbaar zorgsysteem.

Landbouwtransitie vraagt om circulaire mineralen

Bij circulaire landbouw horen ook circulaire meststromen. Innovatieve technologieën om mineralen te recyclen zijn in ontwikkeling, maar wetten en praktische bezwaren staan een sluitende business case nog in de weg, zo blijkt uit een marktverkenning van Invest-NL.

Duurzame technologieën zijn er niet van vandaag op morgen en vaak is financiering een knelpunt. Daarom proberen wij de knelpunten die innovaties in de weg staan op te lossen.


Mia Djuretic

sr. business development manager

Vragen over dit onderwerp? Anne Mieke helpt je graag verder.

Anne Mieke van der Werf

directeur business development