
Biobased & Circulaire economie
—16 september 2024
16 september 2024
4 minuten
De textielindustrie is één van de meest vervuilende industrieën, verantwoordelijk voor 5 tot 10 procent van de wereldwijde CO₂-uitstoot, 35 procent van de microplastics in ons milieu en 92 miljoen ton afval per jaar. Een circulaire textielketen, waarin gerecyclede en biobased materialen worden gebruikt en de levensduur van een kledingstuk wordt verlengd, kan deze negatieve impact verminderen. Invest-NL zet zich in voor een circulaire economie en onderzocht hoe we een circulaire textielketen kunnen aanjagen en financierbaar maken. Het onderzoek ‘Towards a Dutch Circular Textile Industry: Exploring the common thread’ biedt inzicht in de knelpunten in de keten en concrete aanbevelingen voor het bereiken van een circulaire textielketen.
De Nederlandse overheid heeft ambitieuze doelstellingen op het gebied van textiel. In 2030 moeten alle textielproducten die in Nederland op de markt worden gebracht voor vijftig procent uit duurzame materialen bestaan, waarvan minimaal dertig procent uit gerecycled materiaal. De realiteit is echter dat de productie van textiel sterk nog sterk afhankelijk is van niet-hernieuwbare grondstoffen en minder dan één procent van het weggegooide textiel wordt in een gesloten kring gerecycled.Het lineaire model is diepgeworteld in de industrie en primaire grondstoffen zijn gewoonweg te goedkoop. Daarnaast sluiten huidige financieringsstructuren onvoldoende aan bij de behoefte van circulaire businessmodellen, wat zorgt voor een ongelijk speelveld.
Vanuit de ambitie om bij te dragen aan de ontwikkeling en financierbaarheid van een volledig biobased en circulaire economie in 2050, nam Invest-NL het huidige systeem onder de loep: hoe lopen materiaalstromen door Nederland, welke startups en scaleups zijn er actief en waar zitten de grootste knelpunten voor circulariteit? Hieruit volgen acties die nodig zijn op het gebied van beleid, samenwerking en financiering.
In samenwerking met Metabolic hebben we de verschillende materiaalstromen van textielproducten in Nederland in kaart gebracht, van productie tot einde levensduur. Deze analyse laat zien waar de grootste verspilling plaatsvindt en in welke fase de grootste negatieve impact wordt gemaakt.
Daarnaast brachten we samen met Circle Economy kennis en inzichten van experts uit de textielsector samen. Hieruit zijn zeven thema's gekomen waarop verandering moet plaatsvinden om circulair de norm te maken. De grote afhankelijkheid tussen partijen in de textielketen betekent dat ook de oplossingen nauw met elkaar samenhangen.
Het rapport ‘Towards a Dutch Circular Textile Industry: Exploring the common thread’ bevat concrete acties op beleid, samenwerking en financiering waarmee beleidsmakers, de textielsector en financiers aan de slag kunnen gaan. De voornaamste aanbevelingen zijn:
Dit onderzoek vormt de basis voor Invest-NL om de transitie naar een circulaire textielketen financierbaar te maken. Door samen met relevante ministeries, financiers en de sector de aanbevelingen te realiseren, en door te investeren in ondernemers die bijdragen aan een circulaire textielindustrie.
Guy de Sévaux
teamlead Biobased & Circulaire economie