Skip to content

Biobased & Circulaire economie

Voor een duurzame toekomst moeten we zuiniger omgaan met onze grondstoffen en natuurlijke ecosystemen. Daarom heeft Nederland zichzelf het doel gesteld 50% circulair te zijn in 2030, en om in 2050 een volledig circulaire en biobased economie te zijn. Een economie met zo min mogelijk grondstofgebruik, meer hernieuwbare materialen, en innovatieve ketens.

We willen de planeet niet uitputten. Daarom richten we ons op het voorkomen van overconsumptie en afval en het herstel van natuurlijke ecosystemen. Dat vraagt om een andere manier van denken en een eerlijkere verdeling van grondstoffen. We werken samen aan het aanpassen van regelgeving en nieuwe financieringsoplossingen, en we investeren in bedrijven die een bijdrage leveren aan een succesvolle circulaire economie. Allemaal voor het Nederland van de toekomst.

Biobased & Circulaire economie

Paques Biomaterials - Afbreekbare bio-plastics naar de markt brengen

PHA’s (Polyhydroxyalkanoaten), een familie van biobased en biodegradeerbare materialen, worden al langere tijd gezien als een zeer veelbelovend alternatief voor conventionele fossiele kunststoffen. Echter, producenten van de door micro-organismen geproduceerde polyesters blijken maar moeilijk in staat om op kostenconcurrerend niveau tot schaalbare industriële productie te komen.

Avantium - Een nieuwe markt voor biobased plastic mogelijk maken

Een wereld zonder fossiele plastic klinkt wellicht als een droom. Toch is dit realistisch. Invest-NL brengt haar credo ‘Wij maken financierbaar wat niet financierbaar lijkt’ in de praktijk met de financiering voor een ‘first of a kind’ FDCA (furaandicarbonzuur) fabriek van Avantium.

Circulair ondernemen kent geen afval

Duurzame ondernemers moeten, om circulaire producten te verkopen, een officiële einde-afval-status hebben. Die laat zien dat hun recyclingproces afval omzet in veilige producten voor mens en natuur. De intentie van die regels is uitstekend, maar mede omdat wetgeving niet up-to-date is, pakt dit vaak ongunstig uit voor groene ondernemers. Het project End-of-Waste van Invest-NL en het platform Groene Chemie, Nieuwe Economie helpt ondernemers bij het navigeren rond complexe regelgeving. Zo maken we de weg vrij voor een circulaire economie.

Onze strategische keuzes

Onze opgave is groot, daarom moeten we keuzes maken. We helpen kritieke sectoren, zoals textiel, elektronica en de bouw om stap voor stap circulair te worden. We richten ons op de financiering van circulaire bedrijven en marktontwikkeling in deze sectoren, en denken mee over vernieuwende businessmodellen, innovatie en opschaling van circulaire materialen, zoals biobased alternatieven voor plastic.

Biobased & Circulaire economie portfolio

We zijn trots op de bedrijven waarin we investeren en de fondsen waarin we participeren. Met deze ondernemers en partners maken we impact.

Waar richten we ons op

We willen onze economie, die nu gericht is op groei en verbruik, transformeren naar een evenwichtig biobased en circulaire economie.

Speerpunt 1

Biobased materialen en recyclers

De chemische industrie staat voor een grote transitie, met hernieuwbare grondstoffen als uitgangspunt. Om deze transitie te versnellen, investeren we in bedrijven die fossiele plastics vervangen door biobased alternatieven en recyclingmogelijkheden versterken. En we zoeken naar mogelijkheden om biobased chemie-startups te laten groeien zonder dat deze eigen productiefaciliteiten hoeven te bouwen.

Speerpunt 2

Ketenontwikkeling

Een circulaire economie is alleen mogelijk als de hele keten samenwerkt, van productie tot gebruik. We richten ons op het circulair maken van ketens door financieringsknelpunten te onderzoeken en aan te pakken. De inzichten uit onze analyses helpen om toekomstige financieringsinstrumenten en marktontwikkelingsstrategieën beter af te stemmen op sectorspecifieke uitdagingen.

Speerpunt 3

Circulaire businessmodellen

We investeren in veelbelovende bedrijven met vernieuwende, circulaire businessmodellen. Met geduldig kapitaal en expertise ondersteunen we ondernemers om hun circulaire plannen waar te maken en op te schalen

Onze experts binnen Biobased & Circulaire economie

Naar alle collega's
Xandra Weinbeck - sr. business development manager
Willemijn van der Elst - investment associate
Tim van Vledder - sr. investment manager
Tim van Leeuwen - investment associate
Marjella de Vries - sr. investment manager
Maas Abbink - investment associate
Lucas Lemmens - business developer
Maarten Kwakernaak - investment manager
Lars Groenveld - sr. investment manager
Jeroen Derkx - sr. business development manager
Guy de Sévaux - teamlead Biobased & Circulaire economie
Eva Käller - business development analyst

Met enkele korte, gerichte vragen schatten wij in of jouw project of onderneming in aanmerking komt voor financiering.

Start de Financieringscheck!

Voor ondernemersVoor fondsen

Vragen over dit onderwerp? Elisabeth helpt je graag verder.

Elisabeth Storm de Grave

investment principal

Bekijk al onze thema's

We willen impact maken. Dat doen we binnen een aantal strategische thema’s: Agrifood, Biobased & Circulaire economie, Deep tech, Energie en Life Sciences & Health. Bekijk hoe we binnen deze thema’s samen stappen maken.