



Biobased & Circulaire economie
Voor een duurzame toekomst moeten we zuiniger omgaan met onze grondstoffen en natuurlijke ecosystemen. Daarom heeft Nederland zichzelf het doel gesteld 50% circulair te zijn in 2030, en om in 2050 een volledig circulaire en biobased economie te zijn. Een economie met zo min mogelijk grondstofgebruik, meer hernieuwbare materialen, en innovatieve ketens.
We willen de planeet niet uitputten. Daarom richten we ons op het voorkomen van overconsumptie en afval en het herstel van natuurlijke ecosystemen. Dat vraagt om een andere manier van denken en een eerlijkere verdeling van grondstoffen. We werken samen aan het aanpassen van regelgeving en nieuwe financieringsoplossingen, en we investeren in bedrijven die een bijdrage leveren aan een succesvolle circulaire economie. Allemaal voor het Nederland van de toekomst.
Onze strategische keuzes
Onze opgave is groot, daarom moeten we keuzes maken. We helpen kritieke sectoren, zoals textiel, elektronica en de bouw om stap voor stap circulair te worden. We richten ons op de financiering van circulaire bedrijven en marktontwikkeling in deze sectoren, en denken mee over vernieuwende businessmodellen, innovatie en opschaling van circulaire materialen, zoals biobased alternatieven voor plastic.
Biobased & Circulaire economie portfolio
We zijn trots op de bedrijven waarin we investeren en de fondsen waarin we participeren. Met deze ondernemers en partners maken we impact.
Waar richten we ons op
We willen onze economie, die nu gericht is op groei en verbruik, transformeren naar een evenwichtig biobased en circulaire economie.
Biobased materialen en recyclers
De chemische industrie staat voor een grote transitie, met hernieuwbare grondstoffen als uitgangspunt. Om deze transitie te versnellen, investeren we in bedrijven die fossiele plastics vervangen door biobased alternatieven en recyclingmogelijkheden versterken. En we zoeken naar mogelijkheden om biobased chemie-startups te laten groeien zonder dat deze eigen productiefaciliteiten hoeven te bouwen.
Ketenontwikkeling
Een circulaire economie is alleen mogelijk als de hele keten samenwerkt, van productie tot gebruik. We richten ons op het circulair maken van ketens door financieringsknelpunten te onderzoeken en aan te pakken. De inzichten uit onze analyses helpen om toekomstige financieringsinstrumenten en marktontwikkelingsstrategieën beter af te stemmen op sectorspecifieke uitdagingen.
Circulaire businessmodellen
We investeren in veelbelovende bedrijven met vernieuwende, circulaire businessmodellen. Met geduldig kapitaal en expertise ondersteunen we ondernemers om hun circulaire plannen waar te maken en op te schalen
Onze experts binnen Biobased & Circulaire economie
Naar alle collega'sOnze publicaties
We bieden niet alleen kapitaal, maar ook kennis. Met onze juridische, financiële en technische expertise lossen we knelpunten op en geven we belangrijke sectoren perspectief. We delen onze inzichten graag!

Biobased & Circulaire economie
—10 april 2025
Conferentie - Circulair ondernemen in transitie
Lees meer
Biobased & Circulaire economie
—6 december 2024
Transition pathway towards biobased chemistry in the Netherlands
Lees meer
Biobased & Circulaire economie
—16 september 2024
Towards a Dutch Circular Textile Industry
Lees meer
Biobased & Circulaire economie
—12 juli 2024
Fabriekloos opschalen in de Biobased Chemie in Nederland
Lees meerMet enkele korte, gerichte vragen schatten wij in of jouw project of onderneming in aanmerking komt voor financiering.
Vragen over dit onderwerp? Elisabeth helpt je graag verder.
Elisabeth Storm de Grave
investment principal

Bekijk al onze thema's
We willen impact maken. Dat doen we binnen een aantal strategische thema’s: Agrifood, Biobased & Circulaire economie, Deep tech, Energie en Life Sciences & Health. Bekijk hoe we binnen deze thema’s samen stappen maken.
Om de wereld op een duurzame manier te kunnen voeden en om klimaatverandering tegen te gaan, werken we toe naar een duurzaam en klimaatneutraal voedselsysteem op basis van plantaardige eiwitten en toekomstbestendige landbouwmethoden. We investeren in bedrijven en stimuleren sectoren op het gebied van duurzame ingrediënten en regeneratieve landbouw.
We investeren in technologieën die essentieel zijn voor onze economische groei, de nationale veiligheid en het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Hiervoor zijn grote investeringen nodig die innovatieve ondernemingen door de ‘valley of death’ helpen. Daar ligt de rol van ons Deep Tech Fonds.
Om klimaatverandering te beperken, moeten we de oorzaak aanpakken. Dat maakt verduurzaming van ons energiesysteem onontkoombaar. Alleen zo kunnen we de uitstoot van broeikasgassen verminderen en de opwarming van de aarde beperken.
Ons zorgniveau is hoog, maar niet voor iedereen toegankelijk. En de kosten lopen op. We richten ons op innovatieve ondernemingen en initiatieven die kostbare zorg voorkomen, vervangen of verplaatsen. We ontwikkelen modellen die preventieve zorg financierbaar maken en investeren in de diagnostiek en medische technologie van morgen.