Invest NL

CEO Rinke Zonneveld: "Invest-NL moet een veel prominentere rol spelen"

De lat voor financierings- en ontwikkelfonds Invest-NL moet omhoog. Het fonds moet een prominentere rol spelen, met als lichtend voorbeeld Europese zusterorganisaties.

In de wekelijkse podcast van Hendriks en Bross staat altijd één gast centraal, die iets kan vertellen over ondernemen in de wereld van tech, crypto, startups en scale-ups. Deze keer was dat Rinke Zonneveld. Hij is sinds 1 september 2022 CEO van Invest-NL. Dit fonds investeert in ondernemingen die Nederland duurzamer en innovatiever willen maken. Zonneveld is ook sinds eind 2013 algemeen directeur van InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland. Daarvoor heeft hij jarenlang bij het ministerie van Economische Zaken in Den Haag gewerkt.

Zonneveld ging uitgebreid in op de ambities van het financierings- en ontwikkelfonds. “Invest-NL moet een nog veel prominentere rol spelen. Daarbij kan de Nederlandse overheid een taak vervullen. Ik vind dat de overheid zich minder moet bezighouden met subsidies en meer moet durven mee te ondernemen met ondernemers”, zei Zonneveld. “Als ik kijk naar onze zusterorganisaties in andere Europese landen, dan moeten we wel die kant op. We moeten er daarnaast voor zorgen dat we meer geld vanuit Brussel naar Nederland zien te krijgen. Een spannende opdracht is verder om meer geld van pensioenfondsen in Nederland te laten landen.”

Bij Invest-NL is er nu 2,3 miljard euro beschikbaar voor investeringen. Zonneveld denkt dat het ontwikkelfonds over enige tijd ‘minimaal’ het dubbele ter beschikking heeft. “De lat moet omhoog. Maar je moet als organisatie er wel klaar voor zijn om dit te gaan doen. Je moet meegroeien met de verwachtingen.”

Zonneveld heeft geen spijt dat hij zelf geen ondernemer is geworden. “Wat ik in deze en mijn vorige baan doe, is heel impactvol. Daar zit mijn belangrijkste kracht. Bram Vermeulen heeft hierover een heel mooi lied gemaakt: ‘Ik heb een steen verlegd op aarde en het water stroomt er nu anders omheen’. Dat is mijn lijflied. Daar hoef je niet per se ondernemer voor te worden.”

 

Zonneveld is sinds zijn aantreden bezig met een veranderingsproces bij Invest-NL. Hij probeert de ‘verkrampte’ organisatiecultuur te veranderen door ‘meer zelfbewustzijn en lef’ in de organisatie te stoppen. “Ik geloof verder dat je, net als ondernemers, groot moet dromen om impact te maken. Hierbij draai ik aan ‘de knop’ van strategie en visie. Op dit punt maak ik ook het verschil bij Invest-NL.”

Invest-NL was één van de investeerders in Lightyear. Door het faillissement van de zonneautofabrikant eerder dit jaar heeft Invest-NL veel geld verloren. Toch heeft Zonneveld nog vertrouwen in de autofabrikant, die vorige maand een doorstart heeft gemaakt. “Ik ben ervan overtuigd dat de technologie van Lightyear in de automotive sector gebruikt gaat worden. De komende maanden zijn wel cruciaal voor het voortbestaan van Lightyear.”

De podcast is hier te beluisteren.

Contact

Wander van der Kolk
Hoofd Marketing en Communicatie Invest-NL

[email protected]

+31 641 880 440