Invest NL

Het alfabet van mijn eerste 150 dagen als CEO van Invest-NL

Rinke Zonneveld staat sinds september vorig jaar aan het roer van Invest-NL. Hij blikt terug op de afgelopen periode en kijkt vooruit...

A = Aandeelhouder. Als staatsdeelneming is dat in ons geval het Ministerie van Financiën. Een heel prettig, open en zakelijk contact. Net als met ons beleidsdepartement Economische Zaken en Klimaat. Samen kunnen we nog zoveel meer bereiken de komende jaren.

B = Brainport. Mijn eerste werkbezoek was aan dé Hightech-regio van Nederland, waar de intensieve samenwerking tussen ondernemers, overheden en onderwijs- en kennisinstellingen leidt tot heel veel prachtige innovaties. Niet voor niets de regio waar we tot nu toe de meeste investeringen hebben gedaan.

C = Cultuur. “Cultuur eats strategy for breakfast”. Invest-NL heeft een fantastische groep zeer gedreven en maatschappelijk bewuste collega’s. Des te belangrijker om onze cultuurwaarden (durf, toekomstgericht, professioneel, energiek en betrokken) ook echt in alles wat we doen te laten doordringen.

D = Deeptech. Afgelopen maanden zijn we het gespecialiseerde Deeptechfonds (DTF) gestart, waarmee we ons richten op start- en scale-ups met innovatieve complexe technologie. Daarnaast hebben we in meerdere andere deeptech fondsen geïnvesteerd. 

E = Europa. Eén van onze belangrijkste opdrachten is het mobiliseren van meer Europees kapitaal voor Nederland. En dat doen we behoorlijk succesvol in nauwe samenwerking met de EIB, het EIF en de Europese Commissie. Luxemburg en Brussel heb ik allebei al met een bezoek vereerd.

F = Fairphone. Onze meest recente investering. Prachtig om zo’n bedrijf dat in alles ‘doing good’ met ‘doing business’ weet te combineren te ondersteunen met een investering van € 20 miljoen. Een heel mooi voorbeeld van onze inzet op de circulaire economie.

G = Groene Chemie, Nieuwe Economie. Een belangrijk innovatieprogramma dat wij intensief steunen. En zowel tijdens mijn bezoeken aan Chemelot als Groningen heb ik prachtige voorbeelden gezien van groene chemie-bedrijven.

H = Human Capital. Ondanks ons startkapitaal van € 1,7 miljard ben ik er ten diepste van overtuigd dat ons menselijk kapitaal het allerbelangrijkste is. Het is een genot om dag in, dag uit te mogen werken met collega’s die de intrinsieke drive hebben om Nederland duurzamer en innovatiever te maken.

I = Impact. Impact is ons doel, rendement is daartoe een middel. Als het gaat om maatschappelijke impact en ESG dan leggen we binnen Invest-NL de lat heel erg hoog. En zo hoort het ook!

J = Jetten. Eén van de vele bewindslieden met wie ik in mijn eerste maanden heb mogen kennismaken en samenwerken. Ook in de Tweede Kamer heb ik inmiddels een technische briefing mogen geven over Invest-NL. De politieke verwachtingen van ons zijn hoog. Terecht en begrijpelijk.

K = Kerstfeest. De mannen in smoking, de vrouwen in gala. Karaoke, een stevige roast van het management, een photobooth en de winnaars van de Windmolen-awards. De collega’s weten wat ik bedoel, voor de externe lezers is dit waarschijnlijk abacadabra.

L = LightYear. De eerste investering die werd aangekondigd na mijn start als nieuwe CEO. Een bedrijf dat nu in zwaar weer verkeert, maar waar we qua innovativiteit, visie en durf nog steeds trots op mogen zijn.

M = Marktfalen. Onze rol is daar te investeren waar private investeerders niet, nog niet of niet helemaal in willen stappen. Oftewel zoals ons leitmotiv luidt “financierbaar maken wat niet financierbaar lijkt”. Een uitdagende maar oh zo eervolle rol om op die manier écht het verschil te maken.

N = NPI, oftewel Nationale Promotional Institute. Invest-NL is de nationale financierings- en ontwikkelingsinstelling. Daarmee behoren we tot een Europees netwerk van NPI’s die allemaal tot doel hebben als investeerder duurzaamheid en innovatie aan te jagen.

O = Ondernemers. Uiteindelijk zijn zij het die werken aan de maatschappelijke oplossingen van morgen. En die wij mogen ondersteunen met onze kennis, netwerken en kapitaal.

P = Pers. De eerste paar jaar werd er behoorlijk kritisch over Invest-NL geschreven. In mijn wittebroodsweken heb ik echter zeer plezierige interviews gehad met het Financieel Dagblad, BNR Nieuwsradio en MT/Sprout.

Q = Quantumtechnologie, maar toch ook nog wel een beetje IQ. Want in mijn eerste 150 dagen heb ik nog meerdere mooie afscheidsfeesten gehad van mijn dierbare InnovationQuarter.

R = ROM’s. De Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen zijn voor ons een zeer belangrijke samenwerkingspartner. En via de ROM Range Extender investeert Invest-NL samen met de ROM’s ook kleinere tickets dan € 5 miljoen.

S = Strategie. Die andere belangrijke pijler naast cultuur. En tja, een nieuwe CEO zou geen nieuwe CEO zijn als hij niet zelf de pen wil vasthouden voor een verdere herijking van de strategie voor onze organisatie.

T = Transities. Uiteindelijk is onze echt drive om de grote maatschappelijke transities in Nederland te financieren en te versnellen. Of het nu gaat om energietransitie, circulaire economie, regeneratieve landbouw, wij werken aan het Nederland van morgen.

U = Uitgeven. Het lijkt zo makkelijk als investeerder. Maar investeringstrajecten zijn complex en duren vaak lang, zeker voor de hoog risicovolle en vaak kapitaalsintensieve bedrijven waar wij naar kijken. Desondanks hebben we na drie jaar al meer dan € 600 miljoen gecommitteerd aan bedrijven en fondsen.

V = Venture Building. Inmiddels draaien we met partners meerdere programma’s om startups investeringsgereed te maken, onder andere op het gebied van agrifood en de circulaire economie.

W = Warmte. Binnen de energietransitie richten we ons op diverse thema’s waar we vanuit Business Development en Capital intensief op samenwerken. Ook bij het versnellen van de aanleg van warmtenetwerken in Nederland spelen we graag de komende jaren een rol.

X = X…... Nog even geduld, maar binnen een paar weken kondigen we prachtig mooi nieuws aan dat begint met een X.

Y = YES! Een gevoel wat me in deze nieuwe rol regelmatig overkomt. Als ik weer de flow merk onder collega’s, hoor aan wat voor baanbrekende projecten we werken of vol trots praat met ondernemers in wie we hebben geïnvesteerd.

Z = Zorg. Zorgen voor elkaar, zorgen voor een betere wereld. Maar ook de tomeloze inzet van onze life sciences collega’s voor een betaalbare en toegankelijke zorg.

 

Rinke Zonneveld
CEO Invest-NL