Invest NL

Deep Tech Fonds voor kennisintensieve start- en scale-ups gelanceerd

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Invest-NL lanceren samen het Deep Tech Fonds. Het Deep Tech Fonds zal investeringen doen in kennisintensieve start- en scale-ups in sectoren als fotonica, quantumtechnologie, nanotech en high tech om de technologische kennis en internationale concurrentiepositie voor Nederland te versterken.

Het Deep Tech Fonds ondersteunt kennisintensieve start- en scale-ups om de technologische kennis en internationale concurrentiepositie voor Nederland te versterken.  Het DTF wil investeren in bedrijven met innovatieve, complexe technologie. Voor innovatieve ondernemingen die zowel kennis- als kapitaalintensief zijn, is het vaak moeilijk om financiering te vinden. In de meeste gevallen gaat het om nieuwe technologieën die zich nog niet bewezen hebben en waar relatief grote risico’s aan kleven. 

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “Het is belangrijk om innovatieve technologie in Nederland vroegtijdig te ondersteunen. Dat helpt om onze economie wereldwijd concurrerend te houden en te zorgen voor het behoud van onze welvaart en veiligheid. Kennisintensieve start- en scale-ups hebben voldoende kapitaal nodig om verder te kunnen groeien en op te schalen. Het Deep Tech Fonds helpt met financiering deze bedrijven om hun veelbelovende, complexe technologieën verder te ontwikkelen.”

Wouter Bos, CEO van Invest-NL:  “De mogelijkheden in Nederland voor industrieën die een lange horizon vereisen, met hoge investeringen, en hoge returns als het eenmaal lukt, zijn nog steeds beperkt. Dat zit vaak in de financiering. We hebben er alle vertrouwen in dat het Deep Tech Fonds op een positieve manier bijdraagt aan het beschikbaar maken van kapitaal voor deze bedrijven, zodat ze verder kunnen groeien en zo bijdragen aan het Nederland van morgen.”

Marc Hendrikse, Executive Chairman van Holland High Tech: “Het Deep Tech Fonds is een cruciaal initiatief voor bedrijven in sectoren als bijvoorbeeld micro-elektronica, fotonica, quantumtechnologie, nanotech, medische technologie en high tech materialen. Het gaat hierbij vaak om nieuwe technologieën waar relatief grote risico’s bij horen, zowel in tijd als in geld. Daarom is de Topsector Hightech Systemen en Materialen blij met de introductie van het Deep Tech Fonds.”

Brigit Van Dijk van de Reijt, CEO Brabantse Ontwikkelings Maatschappij: “Het Deep Tech Fonds is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Regionale Ontwikkelings Maatschappijen (ROMs) die momenteel een van de grootste investeerders in deep tech zijn. We verheugen ons op een succesvolle samenwerking.”

Het fonds opereert als co-investeringsfonds en is als onafhankelijk onderdeel ondergebracht bij Invest-NL. Het fonds kent een gespecialiseerde focus op deep tech en heeft een onafhankelijk fondsmanagement en onafhankelijk Investment Committee (IC) wat bindend advies geeft. Het IC van het Deep Tech Fonds wordt gevormd door Frits van Hout, Hans Büthker, Aruna Subramanian, Eline Vrijland en Steven Tan.

Frits van Hout, Voorzitter van het Investment Committee van het Deep Tech Fonds: “Innovatieve technologie kan belangrijk bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en het waarborgen van economische groei en hoogwaardige werkgelegenheid voor de toekomst. Op basis hiervan zullen wij investeringsproposities beoordelen en stellen op die manier geschikte bedrijven en sectoren in staat om snel verder te groeien.”

De fondsmanager van het DTF is Wilco Schoonderbeek. Hij is bereikbaar op [email protected]