Invest NL

Invest-NL Deep Tech Fonds investeert in fotonische chipmaker

SMART Photonics, de Nederlandse scale-up voor geïntegreerde fotonische chipproductie, heeft in een nieuwe financieringsronde €100 miljoen opgehaald. SMART Photonics is een zogenaamde pureplay foundry, en richt zich uitsluitend op het vervaardigen van fotonische halfgeleiders voor derden op basis van Indiumfosfide.

€ 100 miljoen beschikbaar voor SMART Photonics door publiek-private investering.

Het Deep Tech Fonds, onderdeel van Invest-NL, is één van de nieuwe investeerders in SMART Photonics, samen met een aantal strategische spelers uit de halfgeleiderindustrie (ASML, NXP en VDL Groep), en de financiële sector (BOP, Impact Ventures en ING). Daarnaast nemen ook bestaande investeerders waaronder Innovation Industries, BOM, PhotonDelta en KPN Ventures deel in deze financieringsronde. Dankzij deze private investeringen wordt aan een cruciale voorwaarde voldaan om de € 60 miljoen, die zijn toegekend in de tweede ronde van het Nationaal Groeifonds programma PhotonDelta, vrij te maken. Dit betekent dat de investeringsronde bestaat uit blended finance, waarin verschillende vormen van publieke en private financiering samenkomen.

Fotonische chiptechnologie, ook wel optische chiptechnologie genoemd, werkt met licht (fotonen) in plaats van elektriciteit (elektronen), zoals dat het geval is bij traditionele elektronische chips. Dit fundamentele verschil biedt een aantal belangrijke voordelen, zo zijn ze veel sneller, goedkoper te produceren dan electronische chips en maken nieuwe toepassingen zoals quantumtechnologie mogelijk. Fotonische chips verbruiken ook veel minder energie dan elektronische chips, en zijn daarmee duurzamer.

Harold van den Brink is vanuit Invest-NL verantwoordelijk voor de investering: “Deze investering valt perfect binnen de focus van het Deep Tech Fonds. Wij zijn verheugd om de groeiambities van SMART Photonics te ondersteunen en beschouwen deze investering tevens als een versterking van het ecosysteem van de Nederlandse en Europese fotonische chipindustrie. Vanuit het Deep Tech Fonds zijn wij erg trots op het resultaat waarbij een breed scala aan gerenommeerde partijen zich heeft gecommitteerd aan een substantiële investering in deze opkomende fotonicamarkt.”

Contact

Voor meer informatie over deze investering van Invest-NL kunt u contact opnemen met:

 

Harold van den Brink
Investment Manager

[email protected]