Invest NL

High-tech scale up Nearfield Instruments ontvangt € 11M uit Deep Tech Fonds

Nearfield Instruments (NFI), de toonaangevende scale-up voor scanning probe metrologie-apparatuur in de halfgeleiderindustrie, heeft vandaag aangekondigd dat het extra financiering heeft ontvangen van Invest-NL, Innovation Industries en TNO. Deze investering ondersteunt Nearfield Instruments bij het verbeteren van de mogelijkheden voor serieproductie om te voldoen aan de behoeften van de markt en om de productportfolio van het bedrijf verder te versterken.

Hamed Sadeghian (CEO van Nearfield Instruments) over de aankondiging: "We zijn verheugd met deze extra financieringsronde. Het stelt ons in staat om onze serieproductiecapaciteiten te verbeteren na de succesvolle afronding van de beoordeling van ons eerste inline procesbeheersingsproduct QUADRA door onze klant. Bovendien stelt deze investering ons in staat om de introductie van ons tweede product op de markt te versnellen, namelijk niet-destructieve subsurface nano-scale metrologie." Hij voegt toe: "We vieren de voortdurende betrokkenheid van onze huidige investeerders en verwelkomen de investering van TNO."

René Brama, Senior Investment Manager bij Invest-NL, is tevreden over de extra financiering voor Nearfield Instruments en verklaart: "Ons vertrouwen in het managementteam en de geavanceerde technologie van Nearfield Instruments is groot. Deze aanzienlijke toezegging van ons Deep Tech Fonds vertegenwoordigt het essentiële type deep tech-investeringen waarvoor het Invest-NL Deep Tech Fonds (DTF) is opgericht."

Nard Sintenie (Partner bij Innovation Industries) voegt toe: "Nearfield Instruments heeft zich sinds de oprichting zeer goed ontwikkeld en heeft belangrijke technische en commerciële mijlpalen bereikt met de marktacceptatie van zijn eerste product. Als trotse investeerder en aandeelhouder vanaf het allereerste begin zijn we blij om onze steun aan Nearfield Instruments voort te zetten. Deze ronde zal de opschaling van de serieproductie en de klantensupportorganisatie van het bedrijf versnellen, evenals de uitbreiding van de klantenbasis. We zijn ervan overtuigd dat Nearfield Instruments de voorhoede zal blijven in de metrologie voor de wereldwijde halfgeleiderindustrie in de komende jaren."

Hans Boumans, Directeur Technologieoverdracht bij TNO, over hun investering: "We zijn verheugd om de deelname van TNO aan te kondigen, wat ons vertrouwen in Nearfield Instruments, een spin-off van TNO, benadrukt. Het laat zien dat we ons inzetten voor de ondersteuning van Nederlandse high-tech scale-ups die baanbrekende technologieën pionieren. We geloven sterk in de visie en het potentieel van Nearfield Instruments en we zijn enthousiast om te zien hoe zij de grenzen verleggen van wat mogelijk is op het gebied van nano-elektronica."

Over Nearfield Instruments

Nearfield Instruments is een high-tech scale-up die actief is in de halfgeleiderindustrie. Het bedrijf ontwikkelt en levert baanbrekende procesbeheersingsmetrologie-oplossingen die in staat zijn om essentiële 3D-nanostructuren op een niet-destructieve manier te meten tijdens het productieproces van microchips. Voorbeelden van microchips zijn geheugen- en logische processoren voor laptops, smartphones, datacenters, enz. Het meten van deze structuren is essentieel om goede chips te kunnen produceren.

De klanten van Nearfield Instruments zijn wereldwijde microchipfabrikanten. De techniek die door Nearfield Instruments is ontwikkeld, is gebaseerd op zogenaamde "Scanning Probe Microscopy" (SPM), waarbij het oppervlak in drie dimensies wordt gescand met een atomisch scherpe punt. Nearfield Instruments heeft SPM verbeterd en verfijnd om significante meet­snelheden te bereiken en complexe 3D-structuren zowel op het oppervlak (product 'QUADRA') als onder het oppervlak (product 'AUDIRA') niet-destructief te meten. Andere metrologietechnologieën (die vaak werken op basis van elektronen of licht (fotonen)) kunnen de allerkleinste 3D-nanostructuren niet nauwkeurig genoeg of snel genoeg niet-destructief meten.

Nearfield Instruments heeft een unieke positie en de ambitie om uit te groeien tot een toonaangevende leverancier van halfgeleider metrologie-apparatuur wereldwijd. Nearfield Instruments werkt nauw samen met het uitstekend ontwikkelde high-tech ecosysteem in Nederland. Het bedrijf opereert vanuit Rotterdam (hoofdkantoor) en Eindhoven (High Tech Campus) en heeft een dochteronderneming, Nearfield Instruments Korea Ltd. (Hwaesong). Momenteel heeft het bedrijf 139 medewerkers in dienst.

Over Invest-NL

Invest-NL fungeert als de Nederlandse nationale financierings- en ontwikkelingsinstelling. Als impactinvesteerder richt Invest-NL zich voornamelijk op het mogelijk maken van financiering voor ondernemingen die aanvankelijk als niet-financeerbaar worden beschouwd. In samenwerking met andere financiers, investeerders en ontwikkelingsspecialisten - zowel in de publieke als private sector - richt Invest-NL zich vooral op belangrijke maatschappelijke uitdagingen. Dit omvat de overgang naar een koolstofneutrale en circulaire economie, het waarborgen van betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg en het ondersteunen van diep technologische innovaties. Voor meer informatie kunt u terecht op www.invest-nl.nl.

Over Innovation Industries

Innovation Industries is een toonaangevend Nederlands durfkapitaalbedrijf dat zich richt op hightech, medische technologie en agrifood-technologiebedrijven. Naast financiële ondersteuning biedt Innovation Industries operationele en strategische ondersteuning om de bedrijven in haar portfolio optimaal te positioneren voor succes. Innovation Industries beheert meer dan €250 miljoen aan investeringen en investeert in alle groei- en ontwikkelingsfasen. Meer informatie: www.innovationindustries.com.

Over TNO

TNO is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie gevestigd in Nederland. Als een van de belangrijkste contractonderzoeksorganisaties in Europa biedt TNO een breed scala aan geavanceerde technologische en wetenschappelijke oplossingen. De primaire focus van TNO ligt op toegepaste wetenschap, met als doel industrie en overheid te ondersteunen met innovatieve, praktische kennis. Door samen te werken met bedrijven, overheden en non-profitorganisaties richt het multidisciplinaire onderzoek van TNO zich op verschillende gebieden, waaronder duurzame energie, gezondheidstechnologie en hoogwaardige systemen. Met baanbrekend onderzoek en een pragmatische aanpak zet TNO zich in voor innovatie en duurzame groei in Nederland en daarbuiten. Meer informatie: www.tno.nl.

Contact

Wander van der Kolk
Hoofd Marketing en Communicatie Invest-NL

[email protected]

+31 641 880 440

 

Ga naar website Nearfield Instruments