Invest NL

Invest-NL investeert € 6 miljoen in Xeltis

Invest-NL neemt als nieuwe aandeelhouder deel aan de series D2 investeringsronde van € 32 miljoen in Xeltis, een MedTech bedrijf uit Eindhoven. Xeltis richt zich op de ontwikkeling van vasculaire implantaten waarbij levende cellen van de patiënt zelf het implantaat overnemen en daardoor de natuurlijke cardiovasculaire functie herstellen.

De financieringsronde is ondersteund door een combinatie van huidige en nieuwe investeerders, waaronder Grand Pharma, DaVita Venture Group, EQT Life Sciences en Invest-NL en andere internationale investeerders.

Xeltis’ doelstelling is baanbrekende implantaten naar de markt te brengen die langer en beter functioneren dan de huidige oplossingen. Op dit moment lopen klinische studies in meerdere indicaties, waarvan aXess - het vasculair implantaat voor patienten met nierfalen - het meest voorop loopt. Meer dan 1.7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade en hebben daarmee verhoogd risico op nierfalen en hart- en vaatziekten. Voor de groep patiënten die een dialysebehandeling nodig heeft, biedt de aXess mogelijk een beter dialyse implantaat dat de levenskwaliteit van deze patiënten aanzienlijk zal verbeteren.

De nieuw opgehaalde financiering stelt Xeltis in staat grote vooruitgang te boeken in zijn belangrijkste klinische programma’s. Deze moeten er uiteindelijk aan bijdragen dat patiënten over de hele wereld toegang kunnen krijgen tot 's werelds meest geavanceerde herstellende cardiovasculaire toepassingen.

Eliane Schutte, CEO van Xeltis: "Deze financieringsronde is een belangrijke mijlpaal voor Xeltis. Het stelt ons in staat onze technologie verder te valideren in grootschalige klinische studies en daarmee cardiovasculaire chirurgie geheel te veranderen door middel van betere implantaten en betere klinische resultaten. We zijn er trots op dat we zulke vooraanstaande investeerders hebben aangetrokken en kijken uit de samenwerking. De toegankelijke klinische expertise en netwerk zullen sterk bijdragen aan de groei naar succes."

Voor Invest-NL sluit de investering in Xeltis goed aan bij de strategische focus om de gezondheidszorg in Nederland toegankelijk en betaalbaar te houden. De hoog innovatieve producten van Xeltis dragen namelijk niet alleen bij aan een verbetering van zowel de kwaliteit van de behandeling als de kwaliteit van leven voor patiënten. Door het voorkomen van veel voorkomende complicaties worden ook significante besparingen op de zorgkosten in Nederland verwacht.

“Om de maatschappelijke baten van de investering in Xeltis te kunnen bepalen, heeft Invest-NL onderzocht hoeveel zorgkosten de innovatie op de Nederlandse markt mogelijk voorkomt en aan wie die besparing toekomt: patiënt, zorgaanbieder of zorgverzekeraar. Daarnaast is ook berekend hoeveel gezonde levensjaren de innovatie oplevert. Door vanuit een impact perspectief naar onze investeringen in gezondheidszorg te kijken, tillen we de financierbaarheid van zorginnovaties naar een volgend niveau,” aldus Rinke Zonneveld, CEO van Invest-NL.

Meer gedetailleerde informatie over Xeltis en de investering is beschikbaar via het  Persbericht Xeltis