Invest NL

Invest-NL investeert in DeepTechXL Fund I

Invest-NL investeert € 15 miljoen in DeepTechXL Fund I. Het nieuwe ‘deep tech’ fonds gaat investeren in veelbelovende, hoogtechnologische start-ups en scale-ups in Nederland.

Het DeepTechXL Fund 1 is ontstaan uit een unieke samenwerking tussen de techsector, regio Brabant en enkele impact investeerders waaronder Invest-NL. In het fonds dat een fondsvermogen nastreeft van minimaal € 100 miljoen investeren verder o.a. strategische partners en mede-initiators ASML, Philips, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en TNO, PME Pensioenfonds, een aantal Nederlandse family offices en de leden van het fondsmanagement zelf. Daarnaast heeft het fonds een lening ontvangen van € 9 miljoen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), specifiek voor seed investeringen.

Jan Pieter Postma - interim CEO van Invest-NL: “Met deze investering in Deep Tech Fund 1 bevestigt Invest-NL haar commitment om als impact investeerder een voorname positie in te nemen in het versterken van de Nederlandse ‘deep tech’ sector.”

DeepTechXL Fund I gaat naar verwachting 20 vroege fase (‘seed’) investeringen financieren en een 15-tal investeringen in de volgende doorgroeifase. Bedrijven krijgen dus financiële ondersteuning in verschillende fasen van hun ontwikkeling, van (pre-)seed tot Series A-C.

 

Meer dan alleen investeren

Vanwege de kenmerkende complexiteit van ‘deep tech’ investeringen is het nieuwe fonds méér dan alleen een investeringsvehikel. Samen met de investerende (industrie) partners biedt het fonds ondersteuning aan start-ups in de vorm van kennis, netwerk, technologieën, licenties en business development. Het fonds kan bedrijven in contact brengen met een eerste klant, helpen bij het vinden van de juiste partners in de supply chain, het betreden van nieuwe markten of het opschalen van de productie.