Invest NL

Invest-NL investeert in EFFECT Photonics om productie op te schalen

Invest-NL investeert € 5 miljoen in het Eindhovense fotonica bedrijf EFFECT Photonics. Eerder deze maand kondigde het bedrijf al een eerste geldinjectie van € 31 miljoen aan van een groep geleid door Smile Invest en Innovation Industries, investeerders die zich specialiseren in innovatieve bedrijven.

Invest-NL investeert € 5 miljoen in het Eindhovense fotonica bedrijf EFFECT Photonics. Eerder deze maand kondigde het bedrijf al een eerste geldinjectie van € 31 miljoen aan van een groep geleid door Smile Invest en Innovation Industries, investeerders die zich specialiseren in innovatieve bedrijven.

Overige investeerders zijn o.a. de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, B-to-V Partners en PhotonDelta. Met deze investering van Invest-NL komt dat totaal op € 36 miljoen. Het geld zal gebruikt worden om de huidige productlijn van optische transceivers voor onder andere 5G netwerken verder uit te breiden en de productiecapaciteit op te schalen. Tevens zullen de R&D activiteiten voor de volgende generatie optische chips, met capaciteit van meer dan 400 gigabit per seconde, verder uitgebouwd worden.

(Geïntegreerde-) fotonica is een chiptechnologie waarbij lichtsignalen (fotonen) gebruikt worden in plaats van elektrische signalen (elektronen). In een fotonische chip kunnen lichtsignalen worden gegenereerd, geschakeld, gefilterd en gedetecteerd. De chip technologie die in Eindhoven is ontwikkeld is de enige fotonica technologie waarin al deze functies in één enkele chip gecombineerd kunnen worden. Hierdoor kan een compleet optisch systeem door een enkele chip vervangen worden. Met deze fotonische chips kan men op hoge snelheid informatie versturen over glasvezelkabels, maar de technologie kan ook gebruikt worden om zeer gevoelige meetsystemen te maken die toepassingen vinden in bijvoorbeeld de medische industrie, in automotive en de agri-food industrie. Ook de toekomstige kwantumcomputers zullen op grote schaal gebruik gaan maken van fotonische chips.

EFFECT Photonics is een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven. Als pionier op het gebied van fotonische chips is het een van de eerste bedrijven die een succesvol product op de markt brengt op basis van de fotonica technologie die op de universiteit ontwikkeld is. De producten van EFFECT Photonics stellen netwerkbouwers in staat om de capaciteit van bestaande glasvezelnetwerken te vergroten, zonder dat er extra kabels de grond in moeten. De vraag naar internet bandbreedte door eindgebruikers neemt elk jaar sterk toe. Met name door de uitrol van 5G verbindingen en de groei van het thuiswerken door het coronavirus is deze trend in een stroomversnelling geraakt. Het upgraden van de transceivers is dan een kosteneffectieve oplossing.

Boudewijn Docter, een van de oprichters en President van EFFECT Photonics: “We hebben als bedrijf een lange weg afgelegd om de fotonica technologie, die oorspronkelijk op TU Eindhoven is ontwikkeld, marktrijp te maken. We zijn blij dat Invest-NL zich bij de andere investeerders schaart om ons te helpen onze productie op te schalen en in hoog tempo additionele producten op de markt te brengen.”

Ruud Zandvliet, Senior Investment Manager bij Invest-NL: “Nederland heeft een uniek ecosysteem voor fotonicatechnologieën. EFFECT Photonics is hierbinnen een toonaangevende speler die in staat is complexe, volledig geïntegreerde fotonische chips te ontwikkelen. Hierdoor kan het bedrijf een leidende positie verwerven als producent van de volgende generatie transceivers. Door aan te sluiten bij deze investeringsronde draagt Invest-NL bij aan de beschikbaarheid van financiering voor opschaling en toekomstige R&D investeringen. Dit is een goed voorbeeld van de rol die Invest-NL speelt bij het vergroten van de slagkracht van scale-ups en past bij onze doelstelling om Nederland duurzamer en innovatiever te maken.”