Invest NL

Invest-NL investeert in imec.xpand II

Invest-NL committeert € 10 miljoen aan het imec.xpand II Fonds. Het fonds investeert in ambitieuze deep tech startups. Alle portfoliobedrijven van imec.xpand zijn diepgeworteld in unieke technologie die hen een wereldwijd concurrentievoordeel geeft in de domeinen waarin ze actief zijn.

Het fonds investeert in ambitieuze deep tech startups die bij de ontwikkeling van hun innovatieve technologie aanzienlijk kunnen profiteren van de kennis, expertise en het netwerk van het Leuvense Imec, dat zich in de afgelopen 30 jaar heeft ontplooit tot een toonaangevende innovatiehub in nano-elektronica en digitale technologieën.

Imec.xpand II wordt, onafhankelijk van Imec, gemanaged door een ervaren team met veel kennis van deep tech en een groot netwerk binnen de sector. Hun eerste fonds had een grootte van € 117 miljoen en investeerde in 16 bedrijven, waaronder de Nederlandse start-ups: Onera en Axelera.

Een deel van het team zal zich gaan focussen op Nederlandse deep tech ondernemingen en naar verwachting zal circa 20% van het kapitaal van imec.xpand II geïnvesteerd worden in Nederland. Het fonds heeft al € 150 miljoen opgehaald bij investeerders en kan nog doorgroeien naar € 250 miljoen.

Met deze investering stimuleert Invest-NL de groei van Nederlandse deep tech startups in een risicovolle fase waarvoor relatief weinig kapitaal beschikbaar is.