Invest NL

Patenten, talent en innovatie krijgen nieuwe kans met HealthTechXL

Een unieke samenwerking tussen Philips, HighTechXL, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), DeepTechXL en het Deep Tech Fonds van impact investeerder Invest-NL heeft het nieuwe venture building programma HealthTechXL gelanceerd.

Dit programma is gericht op startups in de gezondheidszorg en MedTech-sector. Met HealthTechXL beogen de partners het creëren, bouwen en ontwikkelen van geavanceerde medische technologie in de regio Brainport Eindhoven te stimuleren. Philips draagt bij door intellectueel eigendom beschikbaar te stellen en talent via spin-outs vanuit de reorganisatie te ondersteunen, terwijl HighTechXL en BOM het programma begeleiden. Invest-NL heeft de intentie om € 10 miljoen euro te investeren via het Deep Tech Fonds in veelbelovende ventures die uit het programma voortkomen.

HealthTechXL is begin september officieel gestart met 50 deelnemers. In de eerste helft van 2024 zullen de deelnemende teams hun voorstellen pitchen aan investeerders, potentiële partners en de bredere Brainport startup-community. De deelnemers aan HealthTechXL zullen hun ideeën van conceptfase tot marktintroductie verder uitwerken. Dit doen ze onder begeleiding van HighTechXL en BOM, die hen ondersteunen in zowel de oprichting als de doorontwikkeling van hun startups.

Een succesvolle deelname aan HealthTechXL kan leiden tot investeringen van zowel BOM, DeepTechXL als het Deep Tech Fonds van Invest-NL. Naar verwachting zullen in de komende drie jaar tot 15 startups financiering ontvangen. Dit moet op termijn resulteren in meer bedrijven die bijdragen aan betere en financieel toegankelijkere gezondheidszorg, met Brainport Eindhoven als katalysator voor deze ontwikkeling met mogelijk wereldwijde impact.

Yvonne Greeuw, Investment Associate van het Invest-NL Deep Tech Fonds: “Er schuilt een enorm potentieel in de innovaties die momenteel nog onbenut blijven, evenals in het technisch talent dat beschikbaar komt om deze verder te ontwikkelen. Deze projecten kunnen een belangrijke rol spelen in het realiseren van betere, betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg. Ze vereisen echter geduldig kapitaal en zijn vaak risicovoller dan wat reguliere investeerders doorgaans zoeken. We zijn daarom verheugd dat we met het Deep Tech Fonds financieel perspectief kunnen bieden binnen dit programma.”

Contact

Voor meer informatie over deze investering van Invest-NL, neem contact op met:

 

Yvonne Greeuw
Investment Associate

[email protected]