Invest NL

Pensioenfondsen stappen in fotonische chipmaker EFFECT Photonics

EFFECT Photonics heeft vandaag aangekondigd dat het een Series D investeringsronde van € 35 miljoen heeft voltooid. Naast een vervolginvestering door het Deep Tech Fonds van Invest-NL, hebben ook twee pensioenfondsen, PMT en PME, deelgenomen aan deze ronde. Deeptech bedrijven zoals EFFECT Photonics vereisen over het algemeen aanzienlijke investeringen vanwege de complexiteit en het innovatieve karakter van hun producten, wat resulteert in hogere risico's en mogelijk langere periodes voor het realiseren van rendement. Invest-NL verwelkomt de betrokkenheid van traditioneel kapitaal, wat ook blijk geeft van vertrouwen in EFFECT Photonics.

EFFECT Photonics is een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven. Het bedrijf specialiseert zich in de ontwikkeling en productie van fotonische chips, die licht gebruiken voor de overdracht van informatie, in tegenstelling tot traditionele elektronische chips. Dit maakt de chips sneller, energiezuiniger en compacter. Deze vervolgronde stelt EFFECT Photonics in staat om zowel de ontwikkeling als productie op te voeren en de productiecapaciteit uit te breiden. 

De fotonische chipindustrie wordt door Invest-NL erkend als een van de kritische technologieën – naast bijvoorbeeld quantumtechnologie en AI – waarin wordt geïnvesteerd via het Deep Tech Fonds. Dit fonds, beheerd door Invest-NL, heeft een totaalbedrag van €250 miljoen, waarvan €175 miljoen bijgedragen wordt door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en het overige deel door Invest-NL zelf. 

René Brama, Senior Investment Manager bij Invest-NL, licht toe: “We zijn uiterst tevreden met de voortgang en het management van EFFECT Photonics, dat bevestigt dat Nederland een leidende positie inneemt in de wereld van fotonica. De deelname van pensioenfondsen toont aan dat EFFECT Photonics kan rekenen op een solide groep investeerders met aanzienlijk vertrouwen in haar toekomst.” 

Het Invest-NL Deep Tech Fonds investeert in deze ronde € 10 miljoen, naast eerdere investeringen in 2023 en 2021. 

Contact

Vragen over deze investering of als je wilt weten of Invest-NL je kan helpen bij de groeiambities van jouw start- of scale-up, neem dan contact met me op.

 

René Brama
Senior Investment Manager Deep Tech Fonds

[email protected]