Invest NL

Veelbelovende kansen voor solar maakindustrie in Nederland en Europa

Slechts 15 jaar geleden was Europa de onbetwiste koploper in de ontwikkeling en productie van fotovoltaïsche producten, zoals zonnecellen en zonnepanelen. Echter, China heeft inmiddels een marktaandeel van maar liefst 75% van zonnepanelen en 85-97% van de halffabricaten ('ingots', 'wafers' en cellen) verworven in de PV-zonne-energie waardeketen.

Het rapport "Duurzame zonne-energie", dat vandaag door Invest-NL in samenwerking met adviesbureau Roland Berger wordt gepubliceerd, benadrukt deze veelbelovende vooruitzichten. Belangrijke learnings uit het Nationaal Groei Fonds komen terug in dit rapport. Met een (gedeeltelijk) voorwaardelijke toekenning van € 312 miljoen vanuit het fonds, en een aanvullende € 100 miljoen in samenwerking met Invest-NL als leningen, zijn deze ontwikkelingen van groot belang voor de Nederlandse PV-industrie. Ze trekken tevens private investeringen aan en bieden perspectief voor een meer duurzame toekomst.

Eén van de belangrijkste punten die het rapport benadrukt, is het enorme economische potentieel voor de Nederlandse maakindustrie rondom hoog toegevoegde waarde zon-PV producten zoals nieuwe generatie zonnecellen (HJT, perovskiet en tandems), hoogwaardige productieapparatuur (zoals roll-to-roll technologie), én geïntegreerde PV-producten zoals lichtgewicht en dak-geïntegreerde zonnepanelen.  Deze kennis is aanwezig bij kennisinstellingen en kunnen we nu valoriseren naar onze eigen industrie. Invest-NL heeft zich al eerder actief ingezet in deze ontwikkelingen, zoals door het investeren in Exasun.

Het is duidelijk dat een eenvoudig prijsconcurrerend model geen voor de hand liggende optie is voor Europa, gezien de lage productiekosten in China en de door overheidssteun gedreven kostenverlaging van 38% in de Verenigde Staten. Daarom zal de nadruk in Europa liggen op het vervaardigen van hoogwaardige, hoog-efficiënte en koolstofarme zonnecel toepassingen. Europese producenten gaan zich richten op het leveren van duurzame en efficiënte oplossingen, waardoor nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden ontstaan. Nederland speelt hierin een cruciale rol, aangezien het beschikt over veel kennis van hoogwaardige productieprocessen die kunnen worden ingezet om de zonne-industrie verder te ontwikkelen.

Met de ondersteuning van het Nationaal Groeifonds programma en de groeiende bewustwording van duurzaamheid en efficiëntie, staat de Nederlandse en Europese PV-maakindustrie op het punt van een veelbelovende doorbraak. Door te blijven investeren in innovatie en duurzaamheid, kunnen Europese producenten hun positie versterken en bijdragen aan een groenere en duurzamere toekomst.

 

Download rapport 'Duurzame zonne-energie'

Contact

Vragen over dit rapport of als je wilt weten of Invest-NL je kan helpen bij de groeiambities van jouw start- of scale-up, neem dan contact met ons op.

 

Diederik Apotheker
Senior Business Development Manager

[email protected]

 

 

 

Ümit Duman
Business Development Manager

[email protected]