Invest NL

Tips over investeren en financieren in crisistijd

Tip 2. Financieringslogica in crisistijden

Ook in crisistijden spelen cashflow, financieringsronden en waarderingen een belangrijke rol. Echter, de logica erachter verschilt vaak wel ten opzichte van niet-crisistijden: 

 

  • De ervaring leert dat over ‘cash’ beschikken tijdens een crisis enorm belangrijk is.

Zorg er daarom voor dat je precies weet hoe je er qua cash positie voor staat. Als je dit normaal op maandbasis doet, doe het dan nu op weekbasis. Maak je bepaalde analyses normaal 1 keer per kwartaal, doe het dan nu maandelijks of tweewekelijks. Ook hier geldt weer dat je moet denken in scenario’s; wat als je ineens over 10, 25 of 50% minder cash kunt beschikken? Wat zijn dan de grootste cash-risico’s en hoe goed kun je de onderneming hier op voorbereiden.

  • Indien je aandelen wil uitgeven voor een investering, zal je een waardering af moeten spreken voor je onderneming met de investeerder.

Echter, waarderingen maken van een onderneming in tijden van een crisis is lastig. Deze zijn o.a. gebaseerd op de toekomstige cash-flow. Prognoses hierover van voor de crisis verliezen tijdens een crisis snel hun waarde. Om toch financiering te krijgen in tijden van een crisis kun je ook gebruik maken van een converteerbare lening. Tegen de tijd dat de lening afloopt, kan de crisis (zo goed als) afgelopen zijn waardoor waarderingen maken weer een stuk realistischer is.

  • Facturering van eigen producten/diensten aan klanten is van groot belang voor de cashflow.

Als je snel cash nodig hebt of hier zekerheid over wilt hebben, dan kun je gebruik maken van Factoring. Je verkoopt dan je facturen aan een bedrijf in Factoring. Je betaalt hen wel een percentage van het factuurbedrag, maar je krijgt ook gelijk je geld. Daarnaast is het verstandig om zelf proactief contact op te nemen met je klanten zodra je hen een factuur hebt gestuurd. Wacht hiermee niet tot na 3 of 4 weken. Bel gelijk even en zet direct de dialoog met hen open. Vraag hoe de klant ervoor staat. Wellicht heeft jouw klant diepere zakken en kan hij je helpen. Dit geldt ook voor gesprekken met leveranciers, banken en verhuurders en in sommige gevallen zelfs het personeel.

  • Maak gebruik van de overheidsmaatregelen

Voor vragen over het coronavirus en de gevolgen voor jou als ondernemer, kun je terecht bij het adviesteam van de overheid, dat bij de Kamer van Koophandel is opgericht. https://www.kvk.nl/corona/

Voor vragen over de landelijke aanpak van het virus, de laatste updates en de belangrijkste informatie kun je terecht bij de Rijksoverheid. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

 

Download pdf 'Tips over financieren en investeren in crisistijd'