Invest NL

Rival Foods: de beleving van vleeseten, maar dan zonder het vlees

Startup Rival Foods werkt hard aan de volgende generatie vleesvervangers. Geen alternatieven voor verwerkte en ongezonde vleesproducten, zoals burgers en kipnuggets. Maar alternatieven voor zogeheten whole cuts, zoals zalmfilets en rollades. “We willen de beleving van vleeseten bieden, zónder de nadelen van vlees.”

Aan het woord is Birgit Dekkers. Ze richtte drie jaar geleden Rival Foods op, samen met compagnon Ernst Breel. Het doel: een technologie naar de markt brengen waarmee ze eerder al haar PhD behaalde aan de Wageningen Universiteit. Ze ontwikkelde de zogeheten shear-cell technologie in eerste instantie voor onderzoeksdoeleinden, maar het kan ook voor een revolutie zorgen op de vleesvervangersmarkt.

In een notendop: de technologie is in staat om vleesvervangers te maken die bijna exact dezelfde structuur hebben als vlees of vis en dus bijna niet te onderscheiden zijn van hun dierlijke tegenhangers. En dat is bijzonder. Plantaardige vervangers voor zogeheten whole cuts, zoals biefstuk of kippenborstfilet, bestaan nu namelijk nog niet. Met een team van inmiddels twaalf mensen werkt Rival Foods hard aan de machines en processen die dat wél mogelijk gaan maken. En natuurlijk aan de eindproducten zelf.

De beleving van vleeseten

“Onze technologie is in staat om grote stukken vleesvervangers te maken. Van wel tientallen kilo’s, als het nodig is”, zegt Dekkers. En dat brengt mogelijkheden met zich mee: “Op die manier kunnen we consumenten de beleving van vleeseten bieden. Denk bijvoorbeeld aan het bereiden van een groot stuk vlees op de barbecue. Of het aansnijden van een kalkoen tijdens Thanksgiving.”

Die beleving is belangrijk, vervolgt ze: “Tegenwoordig zijn veel mensen flexitariër. Zij zijn bereid om minder vlees te eten (en willen dat zelfs graag), maar willen liever niet inleveren op wat ze gewend zijn. De beleving van vleeseten is daar een voorbeeld van; daar nemen ze liever geen afscheid van. Wij kunnen dat bieden, maar dan zonder het dierenleed en de milieu-impact die met het vleeseten gepaard gaat.”

Gezonde alternatieven

Volgens Dekkers kan de technologie van Rival Foods een gat in de markt zijn. Veel aanbieders van plantaardige vleesvervangers (de potentiële klanten van de startup) zijn namelijk op zoek naar manieren om hun productportfolio te verbreden. De alternatieven voor verwerkte vleesproducten, bieden zij al aan, zoals hamburgers, kipnuggets en shoarmareepjes. Maar plantaardige alternatieven voor whole cuts, met een vergelijkbare voedingswaarde, smaak en structuur? Die bestaan eigenlijk nog niet.

“Dit soort merken zijn klaar voor de volgende stap. Ze willen consumenten bijvoorbeeld ook helpen bij een gezond voedingspatroon. Maar met plantaardige hamburgers en kipnuggets, die vaak erg vet zijn, lukt dat eigenlijk niet”, aldus Dekkers. “Een kippenborstfilet is bijvoorbeeld wel een mager en gezond stukje vlees: het bevat veel eiwitten, maar weinig vet. Daar willen zij ook een plantaardige variant van kunnen aanbieden.”

Grote schaal, goede prijs

Rival Foods werkt daar dus hard aan. Het duurt echter nog even voordat de plantaardige whole cuts van de startup daadwerkelijk op ons bord liggen. “Je moet ze eerst op grote schaal kunnen produceren, voordat je ze tegen een goeie prijs kan aanbieden. De machines die dat kunnen, ontwikkelen we nu. Daarna kunnen we naar de markt”, aldus Dekkers. “Volgend jaar kunnen de eerste consumenten al wel kennismaken met onze producten. Over enkele jaren verwachten we onze producten op grote schaal aan te bieden.”

Fastlane-programma

Rival Foods deed mee aan het Fastlane-programma van Invest-NL. Samen met andere veelbelovende startups in de proteïne-transitie werkten zij tijdens deze accelerator aan de volgende stappen in hun opschalingsproces. “Fastlane heeft ons zeker verder gebracht”, zegt Dekkers. “Het was bijvoorbeeld heel interessant om het programma te doorlopen met startups die in dezelfde sector actief zijn. Je hebt te maken met dezelfde uitdagingen, dus je kan veel van elkaar leren.”

Rival Foods werkte onder andere aan een stukje organisatie binnen de eigen bedrijfsvoering. “Als startend bedrijf ben je heel flexibel. Dat is goed, maar daardoor schort het soms ook aan structuur en organisatie. Dat hebben we dankzij Fastlane heel goed in onze bedrijfsvoering kunnen integreren, waardoor we nu met meer structuur en focus onze doelen nastreven.”

Naar website Rival Foods

Contact

Mocht jij vragen hebben over deze case, stuur een email naar

 

Liz Duijves
Business Development Manager

@invest-nl.nl

 

 

 

Michiel Strijland
Business Development Manager

[email protected]