Invest NL

Bart Boogaard

Investment Associate

Als Investment Associate zoekt Bart actief naar potentieel impactvolle investeringen. Daarnaast is het zijn taak om inkomende proposities te beoordelen of deze financieel rendabel zijn, voldoende impact maken en competitief zijn in de respectievelijke markt waarin zij opteren.

Bart heeft een Master Finance en een Master Energy Economics afgerond in Groningen. Zijn scriptie over het European Union Emissions Trading System (EU ETS) schreef hij tijdens een scriptiestage bij KPMG op de Corporate Finance afdeling. Na een half jaar stage bij een private equity kantoor in Amsterdam kwam hij bij Invest-NL. Bart: “Ik was op zoek naar een investeringsmaatschappij met een focus op maatschappelijk relevante sectoren waarmee ik een bijdrage aan de maatschappij kon leveren. Daarnaast spreekt de wereld van Venture Capital mij aan omdat je midden tussen de ondernemers staat. Het feit dat de ondernemers waar wij als Invest-NL mee werken allemaal gericht zijn op een betere en schonere toekomst spreekt mij ook erg aan. Daarnaast heb ik vanuit mijn studie Energy Economics veel affectie met de energietransitie. Bij Invest-NL komt dit alles mooi samen.”

Bart is van mening dat er ontzettend veel en grote investeringen nodig zijn om klimaatverandering aan te pakken: “De overheid speelt hierin een ontzettend grote rol. Als semi-publieke investeringsmaatschappij sluit Invest-NL dus goed aan bij mijn gedachte over hoe klimaatverandering moet worden aangepakt.”

Je krijgt veel verantwoordelijkheid, mag zelf nieuwe initiatieven uitzetten en krijgt ontzettend veel te zien.

Met de keuze voor invest-NL is Bart nog steeds content: “Vanaf het begin was er een goed gevoel. De mogelijkheden binnen Invest-NL hebben mij daarbij het meest verrast. Je krijgt veel verantwoordelijkheid, mag zelf nieuwe initiatieven uitzetten en krijgt ontzettend veel te zien. Daarnaast was ik onder de indruk van de welwillendheid van het team om ondernemers ook daadwerkelijk te ondersteunen en verder te helpen. Naar mijn weten, hét bewijs dat impact belangrijker is dan het maken van rendement.” Heel erg belangrijk is uiteraard het team van collega’s. Bart: “Het zijn allemaal toekomstgerichte, maatschappelijk betrokken, ondernemende mensen. Dat is erg leerzaam en inspirerend.“

Trots zijn op je werk is belangrijk voor Bart. “Zeker. Wij zorgen dat technologiën ontwikkeld kunnen worden wat zonder onze hulp soms niet mogelijk zou zijn. Dat is heel cool. We investeren in disruptieve bedrijven die de energietransitie kunnen versnellen.” Daar zit ook de link met zijn persoonlijke drijfveren: “Invest-NL geeft mij de mogelijkheid om op professioneel vlak mijn maatschappelijke bijdrage te leveren. Dat heb je niet vaak bij een bedrijf.”

Bart ziet de uitdaging en eigenlijk ook plicht voor zijn generatie om de transitie naar een carbon neutrale economie te realiseren: “Wij leven in een tijd waarin wij als jong volwassenen het verschil kunnen én moeten maken. We moeten de kansen met beide handen aanpakken. Mijn hoop is dat er over 50 jaar, wanneer ik echt oud ben, geen CO2 meer uitgestoten wordt en geen ‘afval’ meer is. Voor mijn generatie is het dan ook ontzettend uitdagend om deze transitie mee te maken.”

Elk punt is een nieuw punt.

En dat is niet altijd even makkelijk. Bart: “Zeker niet. Maar stap voor stap komen we steeds verder. Oftewel elk punt is een nieuw punt. Dat is een wijsheid die ik heb geleerd bij tennis; wil het één niet lukken, dan moet je het de volgende keer net zo hard weer proberen. Dit geldt voor zowel de innovatieve bedrijven die wij tegenkomen als de investeringen die wij zelf nastreven.”