Invest NL

Mireille Ruberg

Senior Financial Risk Manager

Binnen Invest-NL beoordeelt Mireille voorgenomen investeringen. Simpelweg of de investeringen passen bij de doelstellingen van Invest-NL. Ook beheert ze de portefeuille van investeringen en beoordeelt ze het effect van onder meer macro-economische ontwikkelingen daarop. Daarbij gaat het altijd om de juiste balans tussen rendement en impact. “Mijn doel is om het geld dat wij als Invest-NL inzetten, te gebruiken voor mooie investeringen die bijdragen aan een duurzamere wereld, innovatieve bedrijven die de wereld kunnen veranderen maar waar banken en andere investeerders hun geld (nog) niet in durven te steken. De continuïteit is daarbij ook heel belangrijk. Als Invest-NL wil je dit natuurlijk nog lange tijd kunnen blijven doen. Dat maakt het vaak een complexe puzzel”  

Mireille heeft meer dan 25 jaar ervaring met financieren van ondernemingen en was 10 jaar werkzaam bij een duurzame bank toen ze Invest-NL zag als een kans om nog meer bij te dragen aan een duurzame samenleving. “Hier kon ik nog meer impact maken.”

Werken aan mooie investeringen die bijdragen aan een duurzamere wereld. Wat is er mooier dan dat?

Ze heeft haar ervaring kunnen inzetten zelfs vóór de start van Invest-NL. “Ik was echt betrokken bij de geboorte van Invest-NL. Samen met anderen werken aan het opzetten van de organisatie. Een mooie tijd. We waren echt aan het pionieren. Nu zijn we aan het opgroeien. Zo zou je het kunnen zien.”

“Eigenlijk zijn we een start-up. We moeten nog veel zaken ontwikkelen. Die ruimte is er ook. Samen initiatief nemen. Het is misschien cliché maar geen dag is hetzelfde. Dat maakt werken bij Invest-NL spannend. Komend uit de bankwereld moest ik echt wel even bijschakelen. Nu weet ik niet beter.”

De dynamiek van de collega’s geeft Mireille veel energie. Binnen Invest-NL werken veel jonge en enthousiaste mensen uit verschillende disciplines. “Een team met een diverse samenstelling en een gedeelde motivatie. Wij willen bijdragen aan een duurzamer Nederland.”

Balans in het leven is belangrijk voor Mireille. De ervaring die haar heeft gevormd is moeder worden en het proces mogen begeleiden van haar twee kinderen van baby naar volwassenheid. “De rijkheid van het leven in al haar aspecten, de ontwikkeling van een mens is een prachtig proces.”

Mireille mag ook graag op reis gaan. En dan vooral naar de VS. Ze heeft zich ten doel gesteld om alle staten te bezoeken. “Ik ben aardig op weg en heb inmiddels al ruim meer dan de helft van de staten bezocht. Het land spreekt mij aan. De natuur, de gastvrijheid van de mensen en de vrijheid.” Ook vindt ze het leuk om in haar vrije tijd jonge ondernemers te coachen. “Het vrije denken en de ambitie geven mij veel energie.”

Ik wil mij inzetten om de aarde te behouden en een gezonde en eerlijke leefomgeving te creëren voor iedereen nu en in de toekomst

Positiviteit is essentieel voor Mireille. Ze gaat altijd uit van het goede. Zonder dat is er geen toekomst. “Op mijn nachtkastje ligt op dit moment niet toevallig het boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman. En zo is het maar net. Het is absoluut goed om kritisch te zijn. Ben ik zelf zeker ook. Maar je moet ook in staat zijn zaken van meerdere kanten te benaderen. Dat is iets wat ik in het verleden heb geleerd en nog steeds dagelijks toepas.”