Invest NL

Vincent Stap

Senior Financial Risk Manager

Vincent werkt bij Invest-NL als Senior Financial Risk Manager. In deze functie is zijn primaire taak om het Investment Committee van Invest-NL te adviseren over het financiële risico van de investeringen. De keuze voor Invest-NL was erg overwogen voor Vincent: “Ik was al bekend met de organisatie voor de officiële oprichting. Toen de mogelijkheid zich voordeed had ik geen tijd nodig om na te denken. Het mandaat wat Invest-NL heeft is uniek voor Nederland. Er is geen enkele andere investment manager actief binnen de venture capital wereld die zo gefocust is op impact en ook de middelen heeft om bedrijven meerdere rondes te ondersteunen. Ik wil daar graag aan meewerken.”

Elke collega is op haar of zijn manier zich aan het inzetten voor een betere wereld

In de dagelijkse praktijk ziet Vincent een mooie ontwikkeling bij Invest-NL. In het korte bestaan is er al heel veel neergezet qua bedrijf, processen en beleid. Dat vind hij ongekend voor zo’n jonge organisatie. En dat is mensenwerk. Vincent reageert enthousiast: ”Zeker! Invest-NL is een bedrijf waar veel jonge mensen werken met diverse achtergronden, niet het standaard asset management profiel. Elke collega heeft een bijzonder verhaal te vertellen en brengt zo haar of zijn specifieke inbreng bij de werkzaamheden. Dat zorgt voor een unieke mix van mensen en ambities. Er is eensgezindheid. Elke collega is op haar of zijn manier zich aan het inzetten voor een betere wereld.”

Al het kapitaal wordt puur ingezet om impact te maken. Dat is uniek

Aan vrienden vertelt Vincent graag over zijn werk: “Je hebt altijd goede verhalen over hoe we als Invest-NL prachtige Nederlandse ondernemingen steunen met de ambitieuze plannen die zij hebben om de wereld te verbeteren. Al het kapitaal wordt puur ingezet om impact te maken. Dat is uniek.”

Invest-NL investeert niet zonder risico. En daar is falen een onderdeel van. Vincent ziet dat niet per definitie als iets negatiefs: “De impact die wij als organisatie kunnen maken is potentieel voor de hele wereld een ‘gamechanger’. En zelfs als investeringen falen zijn er nog gigantische effecten door alle opgedane technische ervaring die weer op andere plekken en op andere manieren ingezet kan worden.”

Er zijn altijd 100 redenen zijn om iets niet te doen, maar die ene om het wel te doen is doorslaggevend

Persoonlijke drijfveren zorgen voor de betere keuzes. Zo ook voor Vincent toen hij zich besefte dat het heel goed mogelijk is dat zijn dochter het jaar 2100 gaat halen, en dus alle gevolgen van de klimaatverandering zal moeten meemaken. Vincent: “Ja, toen was het voor mij kristalhelder dat ik mij volledig moest inzetten voor het mogelijk maken van de energietransitie. Dat doe ik met mijn werk maar ook door bewuste keuzes in mijn privéleven. Het gaat om keuzes. Er zijn altijd 100 redenen zijn om iets niet te doen, maar die ene om het wel te doen is doorslaggevend.”