Invest NL

ISA Pharmaceuticals

TOPSS Overbruggingskrediet Covid-19

Vestigingsplaats: Leiden
Sector: Life Sciences & Health
Transactiedatum: 6 juli 2021
Totaalbedrag aan financiering vanuit Invest-NL: € 8 miljoen (TOPSS converteerbare lening)


ISA Pharmaceuticals kondigt aan financieringsronde van EUR 26 miljoen met succes te hebben afgesloten

Oegstgeest, 13 juli 2021, ISA Pharmaceuticals B.V., een onderneming die actief is op het gebied van immunotherapie met producten in de klinische fase, kondigt aan een financieringsronde van EUR 26 miljoen te hebben afgesloten, met deelname van zowel nieuwe investeerders (waaronder Invest-NL) als bestaande investeerders (waaronder Regeneron). De opbrengst van deze ronde zal worden gebruikt om het hoofdproduct ISA101b naar een eerste marktvergunning te loodsen en de klinische pijplijn met immunotherapieën op basis van de Synthetic Long Peptide-platformtechnologie (SLP®) te verbreden.

Gerben Moolhuizen, CEO van ISA Pharmaceuticals: “Wij zijn erg blij met de niet aflatende steun van onze bestaande partners en aandeelhouders. De steun van Invest-NL onderstreept de innovatie bij ISA Pharma en de potentiële impact van onze SLP®-immunotherapieën voor de behandeling van ernstige ziekten.”

Met SLP®-immunotherapie wordt specifiek het eigen immuunsysteem van de patiënt geactiveerd. Het hoofdproduct ISA101b richt zich op kanker die wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus type 16 (HPV16). Het product bevindt zich in een laat stadium van de klinische ontwikkeling, met drie lopende klinische studies, en moet een behandeling bieden voor laat stadium HPV16-positieve hoofd-halskanker en baarmoederhalskanker, in combinatie met Libtayo® (cemiplimab, anti-PD1-immunotherapie), dat samen met Regeneron en Sanofi wordt ontwikkeld.

Leo Holwerda, Directeur Capital bij Invest-NL, merkt op: “Onze investering in ISA Pharmaceuticals is een goed voorbeeld van de manier waarop ons TOPSS-programma hulp kan bieden aan veelbelovende Nederlandse start-ups en innovatieve bedrijven die door COVID-19 zijn getroffen. Invest-NL is blij ISA Pharmaceuticals te kunnen ondersteunen bij het versnellen van haar klinische studies en wij hebben er alle vertrouwen in dat het bedrijf zijn belangrijkste therapie voor patiënten met HPV16-positieve hoofd-halskanker en baarmoederhalskanker op de markt zal kunnen brengen. Deze innovatieve en baanbrekende therapie zal veel patiënten betere vooruitzichten bieden.”

Langdurige HPV16-infectie kan hoofd-halskanker, baarmoederhalskanker en anogenitale kanker veroorzaken. Deze vormen van kanker kunnen in een vergevorderd stadium ernstig en levensbedreigend zijn, met lage overlevingskansen. HPV16 is een belangrijke oorzaak van hoofd-halskanker, met meer dan 25.000 nieuwe gevallen en 11.000 sterfgevallen in Europa1 en 46.000 nieuwe gevallen en 9.000 sterfgevallen in de VS2. HPV16 is daarnaast verantwoordelijk voor ongeveer 50% van de gevallen van baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker is met meer dan 60.000 nieuwe diagnoses en 25.000 sterfgevallen per jaar in Europa de op één na meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in de leeftijdsgroep van 15 tot 44 jaar. Wereldwijd zijn er jaarlijks meer dan 500.000 nieuwe patiënten en 300.000 sterfgevallen3.

Het SLP®-technologieplatform ligt aan de basis van verschillende producten in de ISA-pijplijn, waarvoor er de komende jaren klinische studies op de agenda staan. Drie veelbelovende producten bevinden zich in de laatste stadia van de preklinische ontwikkeling. ISA104 richt zich op het hepatitis B-virus (HBV) bij patiënten met een chronische infectie. Chronische HBV is een belangrijke oorzaak van levercirrose en leverkanker en treft wereldwijd meer dan 250 miljoen mensen4. ISA103 richt zich op tumoren die PRAME tot expressie brengen, een eiwit dat nauw verband houdt met kwaadaardig gedrag van cellen bij talrijke soorten kanker. ISA106 biedt een potentiële behandeling voor covidpatiënten die een hoog risico lopen.

Naar website ISA Pharmaceuticals