Invest NL

Protix B.V.

Aandelen en lening

Samen werken aan impact binnen de eiwittransitie

De investering in de innovatieve en snelgroeiende scale-up Protix is de eerste transactie van Invest-NL die een directe bijdrage levert aan de eiwittransitie in de Agrifood sector. Kees Aarts (oprichter en CEO van Protix) en Rik Pantjes (Teamlead Agrifood Business Development bij Invest-NL) werken sinds het eerste contact intensief samen.

Protix is een Nederlandse onderneming die natuurlijke en duurzame ingrediënten uit insecten produceert. De zwarte soldatenvlieg speelt hierbij een belangrijke rol. Het voer van de larven van deze vlieg bestaat uit plantaardige resten van groente en fruit uit de omgeving. De larven groeien snel en zijn rijk aan eiwit en vet. Dit zijn hoogwaardige voedingsstoffen die worden verwerkt in voer voor onder meer huisdieren, vissen en kippen. Zo wordt de voedselkringloop gesloten. Deze ingrediënten zijn een duurzamere optie dan de traditionele voedselbronnen zoals soja, vismeel en palmolie. De resten die door insecten achtergelaten worden, zoals uitwerpselen en huidjes, zijn rijk aan chitine en vormen een natuurlijke meststof.

Insecten zijn de 'missing link' in ons voedselsysteem

Rik Pantjes: “In mijn werk ontvang ik een diversiteit aan mooie impact voorstellen. Protix sprak direct positief tot de verbeelding. Het is een organisatie gericht op het maken van impact en actief in een wereldmarkt. Daarnaast gaat het om een opschaling van een nieuwe technologie, is er sterke betrokkenheid van partners en investeerders. Protix is in korte tijd uitgegroeid tot internationaal topspeler. Dit is een mix van unieke eigenschappen en dus een uitstekende basis om de samenwerking aan te gaan.”

Als onderdeel van een investeringsronde van € 15,5 miljoen investeert Invest-NL € 7,5 miljoen in de vorm van een converteerbare lening. Naast Invest-NL zijn ook de huidige aandeelhouders van Protix bij de transactie betrokken; geleid door Aqua-Spark, Rabo Corporate Investments en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij.

Kees: “Wij zijn een groeibedrijf en hebben financiering nodig om verder te kunnen groeien. Met deze financieringsronde kan Protix haar productiecapaciteit verder optimaliseren en de internationale expansie versneld uitrollen, om zo onze koploperspositie wereldwijd uit te breiden. De investering helpt ook voor verdere versterking van de groeifuncties in onze organisatie zoals business development, engineering en R&D. We kunnen ook ons portfolio van ingrediënten verder uitbreiden naar nieuwe marktsegmenten en het geeft Protix de ruimte om de productiecapaciteit verder uit te breiden.”

 

Helder, gefocust, no-nonsense. Absoluut fijne mensen om mee te werken

In de samenwerking heeft de snelle en zakelijke houding van Invest-NL Kees het meest verrast. En dat voor een betrekkelijke jonge organisatie. Kees Aarts: “Invest-NL heeft in korte tijd een sterk team van professionals neergezet. Mensen met een no-nonsense cultuur die helder aangeven wat wel en niet kan en daar vervolgens ook naar handelen. Het is een van de meest efficiente en kraakheldere investeringstrajecten die ik heb doorlopen in de afgelopen 10 jaar.”

Kees heeft vooral veel met Rik samengewerkt. “Invest-NL is nu een belangrijke investeerder in Protix en heeft daardoor ook een belangrijke say in hoe we de vervolgstappen kunnen vormgeven en versnellen. Rik weet goed te balanceren tussen wat wel en niet kan.”, aldus Kees.

Het respect is wederzijds. Rik: “Kees is bij uitstek een ondernemer die kansen ziet en durf toont. Eigenschappen waar ik bewondering voor heb. Hij durft duidelijke keuzes te maken. De gesprekken met Kees zijn altijd scherp, inhoudelijk en fair. Hetgeen heeft bijgedragen aan de wijze waarop we de transactie hebben vormgeven en een mooie basis vormt voor de samenwerking richting de toekomst.”

Je moet dit zien als het begin van een lange relatie. Dan moet je goed weten wat je aan elkaar hebt

Rik: “Protix is duidelijk in haar ambities om de nummer één te blijven in de sector. En uiteindelijk gaat het om veel meer dan alleen het kweken van insecten, namelijk om het veranderen van een voedselsysteem. Hiervoor is exponentiële groei nodig met idem funding, waarbij Invest-NL en Protix de intentie hebben om samen verder te bouwen. Protix heeft de kans voor zichzelf gecreëerd om snel nog veel meer impact te maken. Hierbij is alle hulp welkom.”

Kees: “Invest-NL is het fonds dat baanbrekende innovaties als Protix naar een volgend niveau kan tillen vanuit een financieel perspectief. De gemiddelde beschikbare funds voor ambitieuze bedrijven is in Nederland veel te klein. De meeste investeerders willen met een kleine investering snel resultaat boeken en het liefst nog binnen 2 jaar. Dat is leuk voor bijvoorbeeld de apps wereld maar niet voor de maakindustrie. Wij hebben een geheel nieuwe industrie ontwikkeld met een nieuw technologie platform en daarmee een nieuw portfolio aan ingrediënten voor alle deelnemers van de voedselindustrie zoals huisdieren, dieren, mensen en planten. Allemaal vanuit insecten. Die rol kost tijd en geld en om internationaal de nummer 1 positie verder uit te breiden is veel financiering nodig. Dan praten we snel over een paar honderd miljoen. Invest-NL kan daarbij een belangrijke versneller zijn.” 

Het idee is ontstaan tijdens een duikreis naar Mozambique

Protix is geboren uit innovatie met de drang om een positieve impact op het milieu te maken. Kees: “Duurzaamheid is de voornaamste reden waarom ik tien jaar geleden begon met insectenkweek voor voedingsdoeleinden. Het idee is ontstaan tijdens een duikreis naar Mozambique waar ik met mijn neus op de feiten gedrukt werd. Het effect van overbevissing was confronterend; het onderwaterleven was kaal en levenloos. Ik wilde aan oplossingen werken voor deze overbevissing. Dit was mijn persoonlijke drijfveer om Protix te starten. Wij streven naar een voedselsysteem dat in balans is met de natuur.”

Rik vult aan: “Bij Invest-NL werken we elke dag met de overtuiging dat een duurzame wereld mogelijk is. Met mijn werk wil ik hieraan een bijdrage leveren en transities met ‘nudges’ voorbij het ‘tipping point’ brengen zodat het kan uitgroeien tot een grote sneeuwbal die niet meer te stoppen is. Zo werken we echt toe naar een samenleving waarin het maken van een duurzame keuze eenvoudig is en we verder kunnen bouwen aan een houdbaar model. Dat is impact maken.”

Protix B.V.

Vestigingsplaats: Dongen
Sector: Ingrediënten op basis van insecten
Transactiedatum: 23 december 2020
Totaalbedrag aan financiering vanuit Invest-NL: € 7,5 miljoen (converteerbare lening) en € 5 miljoen aan aandelen 
Beoogde impact: Door middel van de eiwittransitie bijdragen aan een CO2 neutrale samenleving

Naast de beoogde impact is Invest-NL positief over de mogelijkheden om de onderneming en de markt verder op te schalen, zowel nationaal als internationaal. De betrokkenheid van professionele co-financiers biedt Invest-NL additioneel comfort.
Lees nieuwsartikel

Naar website Protix

Contact

Heb jij een vraag over deze case? Neem dan contact met mij op.

 

Rik Pantjes
Teamlead Agrifood Business Development

[email protected]