Invest NL

EclecticIQ B.V.

Met de investering in het snel groeiend bedrijf EclecticIQ levert Invest-NL een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van deze Europese koploper in cyber threat intelligence. De investering heeft ertoe bijgedragen dat de Franse investeerder Ace Capital Partners en de Belgische investeerder Capricorn Partners ook aan de aandelenronde van € 20 miljoen deelnamen. Joep Gommers (oprichter en CEO van EclecticIQ) en Michiel Jonkman (senior investment manager bij Invest-NL) werken samen aan een sterk Europees ecosysteem.

Samen investeren in een Europees cybersecurity ecosysteem 

Met de investering in het snel groeiend bedrijf EclecticIQ levert Invest-NL een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van deze Europese koploper in cyber threat intelligence. De investering heeft ertoe bijgedragen dat de Franse investeerder Ace Capital Partners en de Belgische investeerder Capricorn Partners ook aan de aandelenronde van € 20 miljoen deelnamen. Joep Gommers (oprichter en CEO van EclecticIQ) en Michiel Jonkman (senior investment manager bij Invest-NL) werken samen aan een sterk Europees ecosysteem.

EclecticIQ is een wereldwijd opererende  technologieleverancier op het gebied van cyber threat intelligence, hunting en incident response. EclecticIQ ondersteunt overheden, grote ondernemingen en serviceproviders met het managen van cyber threat intelligence, het opstellen van een breed en gemeenschappelijk beeld van actuele cyberdreigingen en een intelligence-gestuurde aanpak van cybersecurity. Joep: “Eenvoudig gezegd helpen wij onze klanten met het beheren en detecteren van informatie over dreigingen op internet. Van dreigingen op het gebied van oorlogsvoering en terrorisme voor centrale overheden en veiligheidsdiensten tot cybercriminaliteit voor grote bedrijven.”

Michiel: “Na een diepgaande analyse en een goede kennismaking waren we ervan overtuigd dat EclecticIQ een once-in-a-life time financieringsverzoek was. Haar producten, de markt, de trends, het managementteam, het klopte allemaal. Het was ons ook heel duidelijk dat er weinig financiers zijn die in dit segment investeren. Dat was des te meer reden voor ons om er alles aan te doen om deze financiering mogelijk te maken. Naarmate het proces vorderde werden we gesterkt in deze overtuiging.” Joep vult aan: “Voor EclecticIQ was het heel belangrijk om Invest-NL ‘aan boord’ te hebben. Hierdoor stapten namelijk ook Ace Capital Partners en Capricorn Partners in. De financiering zal worden besteed aan het intensiveren van onze dienstverlening, het uitbouwen van ons portfolio, alsook het verstevigen van de mondiale basis van het bedrijf. Met deze investering versnelt EclecticIQ de strategische transitie van toonaangevende threat intelligence-platformleverancier tot een innovatieve wereldwijde leider in cybersecurity.”

Invest-NL neemt deel aan de aandelenronde van EclecticIQ via het Tijdelijk Overbruggingskrediet Programma voor Innovatieve Start- en Scale-ups (TOPSS). Via het TOPSS programma waarborgt Invest-NL de beschikbaarheid van risicokapitaal voor innovatieve start- en scale-ups met een gezond perspectief die worden getroffen door de Covid-19 crisis.

In deze sector is het ecosysteem denken essentieel

Michiel: “De samenwerking bevalt heel erg goed. Joep is one-of-a-kind in de zin dat hij excelleert in de belangrijkste gebieden waar een CEO goed in moet zijn (o.a. strategie, innovatie, leadership, public relations). Hij overziet daardoor de consequenties van gebeurtenissen tot in de kleinste details. Joep heeft een fijne persoonlijkheid. Dat werkt heel prettig.”

Joep: “Invest-NL is heel knowledgeable. Er zit veel kennis en intelligentie in die club. Ze willen de business echt doorgronden. Qua financiën en inhoud. Invest-NL zit ook goed verbonden in het ecosysteem hier in Nederland. Dat was belangrijk voor ons. We opereren internationaal maar hebben ook belangrijke opdrachtgevers in Nederland. Dat ecosysteem denken is erg behulpzaam. Invest-NL is een goede robuuste aandeelhouder. Het mag dan een jong bedrijf zijn maar ze hebben zeer ervaren mensen in huis. Ik was onder de indruk van de snelheid van handelen. Ze hadden hun huiswerk goed gedaan en konden daardoor snel stappen maken.”

Joep: ”Er is geen groot cybersecurity ecosysteem in Europa. Hierdoor kunnen we als Europa strategisch niet onafhankelijk zijn. Wij hebben een verleden in het Amerikaanse ecosysteem en zijn heel bewust in Nederland gestart om hier ook aan zo’n ecosysteem bij te dragen.”

Het is mijn overtuiging dat meer samenwerking resulteert in beter begrip voor elkaar

“Onze wereld dreigt steeds meer te polariseren. We moeten juist meer de samenwerking aangaan. Ook met landen die nu heel gevoelig liggen zoals sommige landen in het Midden-Oosten. Voor onze business is dat uiteraard een issue. Maar op de lange termijn is het de economische samenwerking die een wederzijdse afhankelijkheid creëert die moraliteit, gewoontes en culturen uitwisselt. Het is mijn overtuiging dat meer samenwerking resulteert in beter begrip voor elkaar. En uiteindelijk in een de-escalatie van situaties. Je ziet op dit moment dat veel samenwerkingen stoppen of op een lager pitje worden gezet. Dat lijkt veilig omdat je minder wordt geconfronteerd met wat er in die landen gebeurd. Maar uiteindelijk maakt dat de situatie op wereldniveau en voor ons hier in Europa minder stabiel.”

De toekomst van de relatie tussen Invest-NL en EclecticIQ ziet er goed uit. Joep: “Het eco-systeem denken dat we delen is daarbij heel belangrijk. We zijn een partij die probeert independent te blijven, en daarmee deze technologie beschikbaar te houden voor Europa. In die missie gaan we elkaar zeker vinden in de toekomst.”

Michiel: “EclecticIQ heeft sinds onze investering een paar belangrijke stappen gezet. De resultaten hiervan gaan we de komende jaren zien. Als board observer weet ik dat er nog meer in het vat zit, dus we kijken met veel enthousiasme naar de toekomst.”

Het maken van maatschappelijke impact is voor Joep en Michiel erg belangrijk. Zakelijk en privé. Joep: “Ik ben zelf autodidact. Vanaf mijn 14e levensjaar ben ik gaan werken omdat het onderwijs niet aansloot bij mijn belevingswereld. Ik ondersteun graag initiatieven die jonge mensen op een andere manier dan klassiek onderwijs ‘leren leren’ over computer engineering, computer science en cybersecurity. Deze aanpak sluit goed aan bij de manieren hoe jonge mensen kennis vergaren en integreren. En het sluit veel beter aan bij de de huidige vragen in de markt.”

Michiel: “Ik heb van huis uit meegekregen wat de kracht van innovatie is. Ik ben namelijk opgegroeid in een ondernemersgezin, waarbij innovatie een belangrijke rol speelde. Vandaag de dag is het meer dan ooit duidelijk dat het ontwikkelen van nieuwe manieren en technieken en deze met succes naar de markt brengen cruciaal is voor hoe onze toekomst eruit gaat zien. Deze overtuiging neem ik elke dag mee bij Invest-NL. Onze samenleving zal de komende 10 jaar meer gaan veranderen dan de afgelopen 20 jaar hebben gedaan. Het aantal baanbrekende technieken die voor een doorbraak staan is indrukwekkend. Ik denk dat verwachtingen van veel mensen overtroffen zullen worden.”

Over EclecticIQ

Vestigingsplaats: Amsterdam
Sector: ICT
Transactiedatum: 24 september 2020
Totaalbedrag aan financiering vanuit Invest-NL: € 4 miljoen (aandelen)

Invest-NL investeert € 4 miljoen als onderdeel van een totale aandelenronde van € 20 miljoen. Het commitment van Invest-NL heeft er aan bijgedragen dat de Franse investeerder ‘ACE management’ en de Belgische investeerder ‘Capricorn’ ook aan deze aandelenronde deelnemen.

Lees nieuwsartikel

Naar website EclecticIQ

Contact

Heb jij een vraag over deze case? Neem dan contact met ons op.

 

Michiel Jonkman
Senior Investment Manager Invest-NL

[email protected]