Invest NL

EFFECT Photonics

Nederland heeft een uniek ecosysteem voor fotonica technologieën. EFFECT Photonics is hierbinnen een toonaangevende speler die in staat is complexe, volledig geïntegreerde fotonische chips te ontwikkelen. Boudewijn Docter (mede-oprichter en president van EFFECT Photonics) en Frits de Vries (senior investment manager bij Invest-NL) vertellen over de ambitie om een leidende positie in de wereld van de fotonica te verwerven.

Investeren in een leidende positie in de wereld van fotonica

Nederland heeft een uniek ecosysteem voor fotonica technologieën. EFFECT Photonics is hierbinnen een toonaangevende speler die in staat is complexe, volledig geïntegreerde fotonische chips te ontwikkelen. Boudewijn Docter (mede-oprichter en president van EFFECT Photonics) en Frits de Vries (senior investment manager bij Invest-NL) vertellen over de ambitie om een leidende positie in de wereld van de fotonica te verwerven.

Fotonica is een chiptechnologie waarbij lichtsignalen (fotonen) gebruikt worden in plaats van elektrische signalen (elektronen). In een fotonische chip kunnen lichtsignalen gegenereerd, geschakeld, gefilterd en gedetecteerd worden. De fotonica technologie die EFFECT Photonics heeft ontwikkeld is de enige waarin al deze functies in één enkele chip gecombineerd kunnen worden. Hierdoor kan een compleet optisch systeem door een enkele chip vervangen worden. Met deze fotonische chips kan men op hoge snelheid informatie versturen over glasvezelkabels, maar de technologie kan ook gebruikt worden om zeer gevoelige meetsystemen te maken die toepassingen vinden in bijvoorbeeld de medische industrie, in automotive en de agri-food industrie. Ook de toekomstige kwantumcomputers zullen op grote schaal gebruik gaan maken van fotonische chips.

Boudewijn: “Ook stellen onze producten bijvoorbeeld netwerkbouwers in staat om de capaciteit van bestaande glasvezelnetwerken te vergroten, zonder dat er extra kabels de grond in moeten. De vraag naar internet bandbreedte neemt elk jaar sterk toe. Met name door de uitrol van 5G verbindingen en de groei van het thuiswerken is deze trend in een stroomversnelling geraakt. Het upgraden van de transceivers is dan een kosteneffectieve oplossing. Onze producten maken het data- en telecomnetwerken sneller, flexibeler en efficiënter waardoor de capaciteit van het netwerk exponentieel kan doorgroeien zonder dat dit gepaard gaat met meer energieverbruik.”

Toekomstige kwantumcomputers zullen op grote schaal gebruik gaan maken van fotonische chips. Boudewijn vult aan: “Ook stellen onze producten bijvoorbeeld netwerkbouwers in staat om de capaciteit van bestaande glasvezelnetwerken te vergroten, zonder dat er extra kabels de grond in moeten. De vraag naar internet bandbreedte neemt elk jaar sterk toe. Met name door de uitrol van 5G verbindingen en de groei van het thuiswerken is deze trend in een stroomversnelling geraakt. Het upgraden van de transceivers is dan een kosteneffectieve oplossing. Onze producten maken het data- en telecomnetwerken sneller, flexibeler en efficiënter waardoor de capaciteit van het netwerk exponentieel kan doorgroeien zonder dat dit gepaard gaat met meer energieverbruik.”

De fotonica technologie die in Eindhoven is ontwikkeld is de enige waarin al deze functies in één enkele chip gecombineerd kunnen worden

Het belang van deze technologie van Nederlandse bodem is evident. Frits: “EFFECT Photonics heeft een unieke technologie met een geweldig team met ambities op mondiaal niveau. Dat is heel belangrijk voor Nederland. Daarnaast is het bedrijf onderdeel van een sterk ecosysteem in de Brainport regio. Dit ecosysteem is gebaseerd op een groot aantal kennisinstellingen en innovatie nieuwe bedrijven en tevens ingebed in een sterke toeleveringsketen. Wij geloven dat ‘licht’ een steeds grotere rol zal spelen in technologie, niet alleen om de exponentiële groei in datagebruik te faciliteren, maar ook om microchips energiezuiniger te maken.”

Invest-NL heeft € 5 miljoen geïnvesteerd in EFFECT Photonics als onderdeel van een Series C investeringsronde van € 36 miljoen door een investeringsgroep geleid door Smile Invest en Innovation Industries. Overige investeerders zijn o.a. de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, B-to-V Partners en PhotonDelta. 

Het geld zal gebruikt worden om de huidige productlijn van optische transceivers verder uit te breiden en de productiecapaciteit op te schalen. Tevens zullen de R&D activiteiten voor de volgende generatie optische chips, met capaciteit van meer dan 400 gigabit per seconde, verder uitgebouwd worden.

Vaak zijn high-tech scale-ups kapitaalintensief en is er een lange investeringshorizon nodig, langer dan de meeste private financiële partijen kunnen bieden

Vaak zijn high-tech scale-ups kapitaalintensief en is er een lange investeringshorizon nodig, langer dan de meeste private financiële partijen kunnen bieden. EFFECT Photonics is hier een goed voorbeeld van. Frits: “Het mooie van onze bijdrage is dat we niet alleen EFFECT Photonics helpen met opschalen, maar hiermee ook de fotonica cluster in Nederland helpen versterken.”

De relatie tussen Invest-NL en EFFECT Photonics bestaat al lang. Al voor de officiële oprichting van Invest-NL was er reeds contact tussen de ondernemers en diverse teamleden van Invest-NL. Boudewijn: “De klik was er meteen. We zijn eigenlijk beiden start-ups met grote ambities dus dat gaf veel herkenning.” Frits vult aan: “Het team van Effect Photonics is professioneel en internationaal georiënteerd waardoor de samenwerking eigenlijk altijd zeer prettig verloopt.” Frits is als industrie expert op gebied van telecom en halfgeleiderindustrie betrokken geweest bij het gehele proces. Boudewijn: “Naast Frits hebben we ook veel contact gehad met Reda Atibi en Ruud Zandvliet. Het is een mooi team met ambitieuze professionals. Recent is Ewout Ruijs ons direct contactpersoon geworden. Ewout en Frits zijn nu onze voornaamste sparringpartners.”

De wil van Invest-NL om de propositie van EFFECT Photonics tot in detail te doorgronden heeft Boudewijn verrast. Halfgeleidertechnologie is geen eenvoudige materie en de toepassingsmarkt, equipment voor data- en telecomnetwerken, is ook een uitermate technisch vakgebied vol met acroniemen en specifieke terminologie. Boudewijn: “Invest-NL wil de materie echt doorgronden. Dat zegt veel over hun ambitie als investeringsmaatschappij.”

De toekomst van de relatie tussen Invest-NL en EFFECT Photonics ziet er goed uit.
Boudewijn: “Ik denk dat het belangrijk is en blijft dat de overheid geld beschikbaar stelt voor publiek-private partnerships om strategische technologieën zoals fotonica te ondersteunen totdat de industrie groot genoeg is om de concurrentie met Azië langdurig aan te kunnen gaan. Invest-NL kan hierin zeker een rol in blijven spelen, net als andere instrumenten zoals bijvoorbeeld het Nationaal Groeifonds en de Innovatiekredieten van RVO.”

Frits: “De toekomst ziet er zonnig uit. Het is fantastisch te zien hoe het bedrijf uitgegroeid is van een tweemanszaak in 2011 op de TU/e-campus naar een bedrijf van nu met meer dan 200 medewerkers. De ambitie van Effect Photonics is om wereldmarktleider te worden met een portfolio van 15 tot 20 producten en wij ondersteunen Effect Photonics graag in deze missie.”

Ik hoop dat technologische vooruitgang ons kan helpen om de grote uitdagingen van deze tijd: klimaatverandering, voedselschaarste, armoede/ongelijkheid op te lossen

Het maken van maatschappelijke impact met technologie is voor Boudewijn en Frits een vanzelfsprekendheid. En daarin kan Nederland het initiatief in nemen. Frits: “Zeker. Veel deeptech scale-ups spelen een belangrijke rol in de maatschappelijk transitie opgaven, niet alleen in de energietransitie en duurzaamheid, maar ook bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, voedselvoorziening of veiligheid. Technologie zal hier een belangrijke rol in spelen. Nederland heeft een sterke positie op het gebied van Hightech Systemen en Materialen (HTSM), zoals bijvoorbeeld fotonica, nano- of quantum technologie, maar ook op het gebied van Life Sciences of technologieën ter verduurzaming van de chemie. Door deze kennis via ondernemerschap naar de markt te brengen en vervolgens te exporteren kunnen we wereldwijd als klein land een grote impact maken!
Boudewijn sluit zich daar helemaal bij aan: “Ik geloof dat een snel en efficiënt communicatienetwerk een enabling infrastructuur is voor veel innovaties die onze samenleving duurzamer, veiliger en gezonder maken. Ik hoop dat technologische vooruitgang ons kan helpen om de grote uitdagingen van deze tijd: klimaatverandering, voedselschaarste, armoede/ongelijkheid op te lossen. Hier zal echter ook een gedragsverandering voor nodig zijn. Meer inzicht in welke acties echt impact hebben is hierbij belangrijk. Ook hier denk ik dat goede informatievoorziening en dataverwerking cruciaal zijn. Ik hoop dat we hier een steentje aan bij kunnen dragen en Nederland voorop kunnen laten lopen.”

Over EFFECT Photonics

Vestigingsplaats: Eindhoven
Sector: Fotonica (Optical transceivers)
Transactiedatum: 21 april 2021, maart 2024
Totaalbedrag aan financiering vanuit Invest-NL: € 5 miljoen (aandelen), € 10 miljoen (aandelen)

Nederland heeft een uniek ecosysteem voor fotonica technologieën. EFFECT Photonics is hierbinnen een toonaangevende speler die in staat is complexe, volledig geïntegreerde fotonische chips te ontwikkelen. Hierdoor kan het bedrijf een leidende positie verwerven als producent van de volgende generatie transceivers.

Door deze investering draagt Invest-NL bij aan de beschikbaarheid van financiering voor opschaling en toekomstige R&D investeringen.

Lees nieuwsartikel

Naar website EFFECT Photonics

Contact

Heb jij een vraag over deze case? Neem dan contact met mij op.

 

Frits de Vries
Senior Investment Manager Invest-NL

[email protected]