Invest NL

Exasun

Invest-NL neemt deel in een investeringsronde voor Exasun, een Nederlandse producent van Building Integrated Photo Voltaic (BIPV) zonnepaneel oplossingen. Met de investering kan Exasun een compleet nieuwe assemblagelijn realiseren. Jan-Jaap van Os (mede-oprichter en CTO van Exasun) en Kristie Dekkers (Investment Associate bij Invest-NL) vertellen over een uitdagende nichemarkt.

Investeren in een nichemarkt; esthetische gebouw geïntegreerde zonnepanelen om meer vermogen uit daken te halen

Invest-NL neemt deel in een investeringsronde voor Exasun, een Nederlandse producent van Building Integrated Photo Voltaic (BIPV) zonnepaneel oplossingen. Met de investering kan Exasun een compleet nieuwe assemblagelijn realiseren. Jan-Jaap van Os (mede-oprichter en CTO van Exasun) en Kristie Dekkers (Investment Associate bij Invest-NL) vertellen over een uitdagende nichemarkt.

Exasun heeft sinds de oprichting in 2015 een leidende rol in de markt voor BIPV oplossingen. Jan-Jaap vertelt met overtuiging over een mooi product: “Exasun maakt gebouw geïntegreerde zonnepanelen voor de woningbouw. Deze worden toegepast in nieuwbouw- en renovatieprojecten. Met de oplossingen van Exasun wordt een dak waterdicht en energieopwekkend gemaakt zonder gebruik te maken van dakpannen. Het is esthetisch superieur aan de conventionele panelen die vaak op een dak gemonteerd worden. Door het gebruik van een kleiner paneel kan er optimaal rond dakramen en dakkapellen gewerkt worden en wordt het gehele dakoppervlak maximaal gebruikt voor het opwekken van energie.” Kristie vult aan: “Het product van Exasun spreekt in eerste instantie een nichemarkt aan, een markt van consumenten die liever geen zonnepanelen op het dak legt vanwege de esthetiek. Daarnaast is het aantrekkelijk voor zowel particulieren als voor de bouwsector dat er –zeker vanwege de strenge eisen m.b.t. energieneutrale woningen– veel meer vermogen uit een dak gehaald kan worden omdat meer oppervlakte benut kan worden. En meer vermogen uit een dak is hard nodig gezien de vraag naar elektriciteit per huishouden stijgt.”

Invest-NL maakte het mogelijk om voldoende financiering op te halen om de investering in een nieuwe productielijn en kosten van opschalen te financieren

De investering in Exasun maakt deel uit van een kapitaalinjectie van in totaal € 9 miljoen waarvan Invest-NL € 3.5 miljoen heeft verzorgd. Andere investeerders zijn ABN AMRO Sustainable Impact Fund, Wienerberger en bestaande aandeelhouders ENERGIIQ, Dockpoint en No Such Ventures.

Jan-Jaap: “Met deze financiering kunnen we een nieuwe productielijn bouwen en opschalingskosten financieren. Deze nieuwe productielijn is nodig om de output van de productie op het niveau te brengen wat nodig is om aan toekomstige vraag te voldoen. Dat zou zonder de investering van Invest-NL niet mogelijk geweest zijn.

Invest-NL maakte het mogelijk voldoende financiering op te halen om de investering in een nieuwe productielijn en kosten van opschalen te financieren.”

Intensieve samenwerking

De relatie tussen Exasun en Invest-NL is relatief jong. Kristie: “We spraken wel al een tijd met Exasun voordat we formeel het investeringsproces startten omdat er nog gezocht werd naar een geschikte private co-investeerder. Uiteindelijk toonde ABN AMRO Sustainable Investment Fund interesse en hebben we samen de deal opgepakt. Jan-Jaap: “Vanaf het eerste gesprek kregen we een heel duidelijk beeld van de agenda van Invest-NL: impact maken staat centraal. Dit was overduidelijk in het proces naar de investering maar is ook de focus ná de investering. Er is een duidelijke drive om zaken voor elkaar te krijgen en een positieve kritische blik om ons als management nog scherper te krijgen. Samenwerken aan die ambitie is erg welkom.”

Het is geen gemakkelijke opgave waar Exasun voor staat. De wereld is veel veranderd de afgelopen tijd; inflatie, hoge energieprijzen en een run op zonnepanelen. Kristie: “Met dat laatste zijn we uiteraard blij vanuit een impactperspectief maar het zorgt ook voor de nodige druk op producenten zoals Exasun om de supply chain op orde te houden. Al met al veel urgentie en ambitie om hier samen aan te werken.”

Zoals gezegd is de samenwerking intensief. Wat Exasun als bijzonder ervaart in de samenwerking zijn de beschikbare resources in ondersteuning op actuele thema’s. Zo is er ook overleg met Business Development van Invest-NL voor zaken zoals solar technologie en ESG (Environmental, Social, and Governance). Jan-Jaap: “De focus op de ESG agenda en het aanreiken van een framework om de ESG performance in kaart te brengen en te verbeteren is een onderscheidend aspect van de samenwerking. Invest-NL toont daarin een zeer pro-actieve houding om Exasun met kennis en kosten te ondersteunen waar nodig. Dat heeft ons bedrijf drie stappen vooruit gebracht.”

Wij durven wel in te stappen. Met de overtuiging: als er één (succesvol) schaap over de dam is, gaan er meer volgen

Uniek aan Exasun is dat de producten in Nederland gemaakt worden. Het produceren van solar modules kent in Europa niet heel veel succesverhalen door de enorm sterke competitie vanuit Azië. Dit zorgt ervoor dat investeerders niet snel willen instappen. Kristie: “Wij durven wel in te stappen. Met de overtuiging: als er één (succesvol) schaap over de dam is, gaan er meer volgen. Gelukkig zet de Europese Commissie nu ook stevig in op ‘de reshoring van de PV productie’ aangezien ze minder afhankelijk wil zijn van de rest van de wereld. Dat geeft kansen voor een sterke solar industry in Nederland.”

Sustainable Development Goals

Het gaat om impact maken. De impact die Exasun maakt, draagt bij aan meerdere Sustainable Development Goals (SDG). En dan met name SDG12 (Responsible Consumption & Production) en SDG13 (Climate Action). Jan-Jaap: “We kijken bij de keuze van onze grondstoffen naar leveranciers die een zo laag mogelijke bijdrage hebben aan onze footprint en zijn ook groot voorstander om veel van de upstream supply chain die de afgelopen 10 jaar naar Azië verhuisd is weer naar Nederland te halen. We nemen ook deel aan onderzoek voor circulaire zonnepanelen zodat de panelen die nu het dak opgaan de grondstoffen voor de toekomst kunnen zijn. De bijdrage aan SDG13 is vanzelfsprekend; onze panelen leveren hernieuwbare energie en voorkomen het gebruik van dakpannen. Verder gaan onze panelen minimaal 30 jaar mee zodat er binnen die periode ook geen vervanging nodig is wat bij standaard panelen vaak wel nodig is.”

Horizon

Een volgende stap ziet Jan-Jaap in het volledig circulair maken van de productie. Jan-Jaap: “Onze visie op een horizon van 10 jaar is dat we dan zoveel mogelijk daken energie laten produceren met producten die daadwerkelijk circulair zijn; producten die na een zo lang mogelijke levensduur ontmanteld kunnen worden in grondstoffen waar we weer volledig nieuwe producten mee kunnen maken. De reeds geïnstalleerde Exasun zonnedaken zijn onze grootste materiaal leverancier en de grondstoffen die we daarnaast eventueel nog nodig hebben zijn dicht bij huis beschikbaar. Dat is voor ons een realistisch streven.”

Over Exasun

Vestigingsplaats: Den Haag
Sector: Zonne-energie / bouw
Transactiedatum: 22 juli 2022
Totaalbedrag aan financiering vanuit Invest-NL: € 3,5 miljoen aandelen

Lees nieuwsartikel

Naar website Exasun

 

Contact

Heb jij een vraag over deze case? Neem dan contact met ons op.

 

Kristie Dekkers
Investment Associate bij Invest-NL