Invest NL

Microsure

Door de investering in Microsure draagt Invest-NL bij aan de ontwikkeling van microchirurgische robotica van Nederlandse bodem. Sjaak Deckers (CEO van Microsure), Karin Steffens (Senior Investment Manager Life Sciences and Health bij Invest-NL) en Kristie Dekkers (​​Investment Associate bij Invest-NL) vertellen over een product met impact in de mondiale microchirurgie.

Microchirurgische robotica van Nederlandse bodem stimuleren

Door de investering in Microsure draagt Invest-NL bij aan de ontwikkeling van microchirurgische robotica van Nederlandse bodem. Sjaak Deckers (CEO van Microsure), Karin Steffens (Senior Investment Manager Life Sciences and Health bij Invest-NL) en Kristie Dekkers (​​Investment Associate bij Invest-NL) vertellen over een product met impact in de mondiale microchirurgie.

Microsure is een toonaangevende Nederlandse ontwikkelaar van microchirurgische robotica. De MUSA is 's werelds eerste klinisch beschikbare CE-gecertificeerde chirurgische robotassistent voor microchirurgen. De MUSA reduceert bewegingen naadloos en filtert trillingen uit om op elk moment tijdens elke microchirurgische procedure een vaste hand te houden. Dit kan de klinische resultaten aanzienlijk verbeteren voor verschillende complexe microchirurgische procedures.

Vol passie vertelt Sjaak over het product: “Het is heel moeilijk om vaatjes kleiner dan 1 mm in diameter te hechten: voor een goede verbinding moeten er 5-8 hechtingen gemaakt worden om dit aan een ander vaatje vast te maken. Het is een techniek die bij veel chirurgische ingrepen nodig is, bijvoorbeeld bij reconstructieve chirurgie na trauma of verwijderen van tumoren, maar ook bijvoorbeeld bij het herstellen van het gehemelte bij schisis (ofwel hazenlip) of bij neurochirurgie.”

Er is grote behoefte aan een dergelijke robot, omdat niet veel chirurgen de benodigde precisie aankunnen

Er is grote behoefte aan een dergelijke robot, omdat niet veel chirurgen de benodigde precisie aankunnen. Microsure werkt dan ook nauw samen met artsen uit diverse centra in binnen- en buitenland. Wat de MUSA uniek maakt in de wereld van medische robots is dat de MUSA een zeer grote precisie kan halen, en dat de robot, als enige ter wereld, artsen in staat stelt hun eigen bestaande micro-instrumenten te blijven gebruiken, zodat ze geen hoge kosten hoeven te maken voor dure instrumenten die slechts voor eenmalig gebruik zijn.

Sjaak: “Bovendien is het bedienen van onze robot voor artsen in slechts een paar dagen te leren. Onze toekomstige klanten zijn er van overtuigd dat hiermee vele precisie ingrepen beter uitgevoerd kunnen worden.”

Karin en Kristie vertellen over het thema Life Sciences and Health binnen Invest-NL en hoe Microsure hier perfect inpast. Karin: “We willen impact maken door de focus te leggen op innovaties die een positieve bijdrage leveren aan vermindering van de zorgkosten voor belangrijke chronische aandoeningen en tegelijk betere zorg en kwaliteit van leven opleveren. Kristie: “Bij de ontwikkeling van de MUSA heeft Microsure echt geluisterd naar de chirurgen, haar klanten, zodat het een innovatie is die aansluit bij marktbehoeften. Dat maakten dat wij geloven in de potentie van de MUSA.”

Invest-NL neemt voor 1,35 miljoen deel aan de aandelenronde via het Tijdelijk Overbruggingskrediet Programma voor Innovatieve Start- en Scale-ups (TOPSS). Via dit programma waarborgt Invest-NL de beschikbaarheid van risicokapitaal voor innovatieve start- en scale-ups met een goed perspectief die worden getroffen door de Covid-19 crisis.

Binnen TOPSS worden de proposities op basis van andere criteria beoordeeld dan reguliere proposities. Kristie: “Door de pandemie verviel de capaciteit in het ziekenhuis om klinische studies uit te voeren en heeft Microsure een beroep gedaan op deze faciliteit. Het zou natuurlijk zonde zijn als de ontwikkeling van innovaties met potentie door de pandemie zouden stokken. Dit is dan ook een goed voorbeeld waarom we het TOPSS programma hebben opgezet. Innovatie moet altijd doorgaan.”

De investering van Invest-NL in Microsure is onderdeel van een financieringsronde van € 2,7 miljoen, als verlenging van de Series B-ronde uit 2020. Deze ronde werd geleid door Invest-NL. De overige 50% van de financiering kwam van de bestaande aandeelhouders BOM Brabant Ventures en durfkapitaalinvesteerder Innovation Industries, evenals van particuliere investeerder TCIM. Het geld zal worden gebruikt om de initiële klinische uitrol voort te zetten van de MUSA.

Onze taak is om dat ambitieniveau uit te dagen. Dat geeft een leuke en goede dynamiek

De samenwerking tussen Invest-NL en Microsure komt eigenlijk pas goed op gang nu ze in de beheerfase zitten. Karin: “We ondersteunen Microsure waar mogelijk. Gezien ons mandaat is één van onze kerntaken het maximaliseren van de impact voor de zorg. Kristie vult aan: “Het team van Microsure is ambitieus in haar plannen. Onze taak is om dat ambitieniveau uit te dagen. Dat geeft een leuke en goede dynamiek.”

De toekomst van de relatie tussen Invest-NL en Microsure is er een met uitdagingen. Sjaak: “Wij hopen erg dat Invest-NL nog intensiever met ons gaat samenwerken. Wij zijn bezig met een grote volgende financieringsronde op een moeilijk moment, namelijk nog net voordat de productontwikkeling van de eerste commerciële versie van ons product, MUSA-3, afgelopen is, en nog voordat we begonnen zijn met de klinische validatie ervan. Met deze Series C investeringsronde kunnen wij de productontwikkeling hiervan afronden, de klinische studies starten voor CE markering en FDA approval in de USA, en beginnen met pre-commercialisatie.”

Ik vind het een privilege om in de medische productinnovatie te werken

Er is een enorme transitie gaande in de gezondheidszorg. Sjaak: “We leven in een zeer spannende tijd. Ik denk dat de gezondheidszorg er over 10 jaar wezenlijk anders uitziet door grote veranderingen op gebied van educatie en preventie, geavanceerde diagnostiek en nieuwe behandelingen, waaronder robot-chirurgie. In Nederland lopen wij voorop bij alle drie deze gebieden. Ik ben ervan overtuigd dat de moleculaire diagnostiek in de komende 10 jaar zeer veel risicovolle aandoeningen in een veel eerder stadium kan detecteren waardoor veel eerder met behandelen kan worden begonnen. Ik vind het een privilege om in de medische productinnovatie te werken. Gezondheid is een basisbehoefte van mensen, en medische technologie kan ervoor zorgen dat er betere, efficiëntere en goedkopere methodes en producten komen om mensen gezond te maken en te houden.”

Over Microsure

Vestigingsplaats: Son
Sector: MedTech
1e investering:
Transactiedatum
: 29 januari 2021
Totaalbedrag aan financiering vanuit Invest-NL: € 1,35mln (TOPSS converteerbare lening)

Naar website Microsure

Contact

Heb jij een vraag over deze case? Neem dan contact met mij op.

 

Karin Steffens
Senior Investment Manager Life Sciences and Health bij Invest-NL

[email protected]