Invest NL

Onera Health

Door de investering in Onera Health draagt Invest-NL bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten met een slaapstoornis én het verlagen van de zorgkosten. Ruben de Francisco (oprichter en CEO van Onera Health), Karin Steffens (Senior Investment Manager Life Sciences and Health bij Invest-NL) en Bram Sprangers (Investment Associate bij Invest-NL) vertellen over een product met impact.

De kwaliteit van leven van patiënten over de hele wereld verbeteren

Door de investering in Onera Health draagt Invest-NL bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten met een slaapstoornis én het verlagen van de zorgkosten. Ruben de Francisco (oprichter en CEO van Onera Health), Karin Steffens (Senior Investment Manager Life Sciences and Health bij Invest-NL) en Bram Sprangers (​​Investment Associate bij Invest-NL) vertellen over een product met impact.

Polysomnografie (PSG) is een slaaponderzoek waarbij verschillende fysiologische parameters tijdens de slaap van de patiënt opgenomen worden. Onera Health is een leider in de ontwikkeling van diagnostiek en monitoring op afstand. Het productportfolio van Onera Health bevat de CE-gemarkeerde PSG-oplossing Onera STS I voor slaaponderzoek in zowel klinische- als niet-klinische omgevingen. Het is een baanbrekende oplossing die het uitvoeren van een slaaponderzoek aanzienlijk vereenvoudigt en de kwaliteit van een PSG-diagnose rechtstreeks naar ‘het bed van de patiënt’ brengt, of dit nu in het ziekenhuis, in een slaaplaboratorium of thuis is. Enthousiast vult Ruben aan: “Onze innovatieve oplossingen en diensten staan klaar om miljoenen mensen te helpen die kampen met gezondheidsproblemen en chronische aandoeningen. We willen de kwaliteit van leven van patiënten over de hele wereld verbeteren.”

Onze innovatieve oplossingen en diensten staan klaar om miljoenen mensen te helpen die kampen met gezondheidsproblemen en chronische aandoeningen

Onera was op zoek naar partners voor de Series B-financiering nadat het de CE-markering had verkregen voor het product Onera STS I. De corona crisis zorgde echter voor vertraging in productontwikkeling en klinische validatie. Ruben: “We overwogen aanvankelijk een kleinere brugfinanciering om deze vertraging op te vangen, maar via het Tijdelijk Overbruggingskrediet Programma voor Innovatieve Start- en Scale-ups (TOPSS) werd het mogelijk gemaakt om met bestaande en nieuwe investeerders een Series B van 10,5 miljoen euro op te halen.” Invest-NL neemt voor 3,5 miljoen euro deel aan deze aandelenronde. Via het TOPSS programma waarborgt Invest-NL de beschikbaarheid van risicokapitaal voor innovatieve start- en scale-ups met een goed perspectief die worden getroffen door de Covid-19 crisis. Karin: “Onera heeft een beroep op deze faciliteit gedaan omdat het aantoonbaar in de problemen kwam doordat haar geplande klinische studies stil kwamen te liggen door de pandemie.”

Onera gebruikt de totale financiering om klinische studies uit te voeren, de diagnostische en monitoringproducten verder te ontwikkelen en commercialiseren in Europa en de Verenigde Staten. Daarnaast kon het team worden uitgebreid.

De investeringen waarmee Invest-NL zowel financieel als niet-financieel rendement nastreeft  is een nieuwe – maar noodzakelijke – benadering van impactinvesteringen

De relatie tussen Onera en Invest-NL bestaat al een tijd. Ruben: “We kenden Invest-NL al vanaf de lancering. Hoewel Invest-NL relatief nieuw is, is het door verschillende samenwerkingen een belangrijke speler geworden in het Nederlandse technologielandschap. De investeringen waarmee Invest-NL zowel financieel als niet-financieel rendement nastreeft  is een nieuwe – maar noodzakelijke – benadering van impactinvesteringen. Het moment voor ons om Invest-NL te benaderen kwam begin 2020. We vonden vervolgens al snel een gemeenschappelijke basis voor onze samenwerking: Invest-NL en Onera werken beiden aan betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg.”

Karin en Bram werken samen aan bijzondere investeringen in de gezondheidszorg zoals die van Onera. Karin: “ Binnen ons thema Life Sciences and Health willen we impact maken door de focus te leggen op laagdrempelige innovaties die een positieve bijdrage leveren aan vermindering van de zorgkosten voor belangrijke chronische aandoeningen en tegelijk betere zorg en kwaliteit van leven opleveren.​ Daarbij denken we aan alternatieve modellen voor geneesmiddelenontwikkeling en de ‘Juiste Zorg op de Juiste Plek’, oftewel zoveel mogelijk streven naar zorg in de thuissituatie, en zo min mogelijk in de academische ziekenhuizen. Preventie is hierbij heel belangrijk. Wanneer een propositie binnenkomt kijken we of deze past binnen deze zorgstrategie.” Bram vult aan: “Wij zijn daarbij verantwoordelijk voor de keuze om wel of niet te investeren in ondernemingen. Hierbij zijn we specifiek op zoek de combinatie van een sterk management team, hoge impact, uniek product, veel marktpotentie en een goede rendementsverwachting.”

Eén op de vijf mensen lijdt aan een slaapstoornis die verschillende aandoeningen kan veroorzaken of versterken

Zo ging het ook met Onera. Het team van Invest-NL was al snel onder de indruk van het management en de marktpotentie. Hun interesse werd helemaal gewekt door het disruptieve karakter van het product van Onera. Bram: “Eén op de vijf mensen lijdt aan een slaapstoornis die verschillende aandoeningen kan veroorzaken of versterken, waaronder: cardiovasculaire en neurologische aandoeningen. Het is belangrijk om de aandoening vroegtijdig te diagnosticeren om gezondheidsuitkomsten te verbeteren en de kosten voor de zorg te beperken. Momenteel wordt 80% van de slaapaandoeningen niet gediagnosticeerd omdat mensen vanwege gebrek aan testcapaciteit beperkte toegang hebben tot slaapprofessionals. Daarnaast is de huidige testapparatuur of te omslachtig en te duur, óf is kwantitatief én kwalitatief ontoereikend voor een goede diagnose. Door betere toegang tot diagnose kunnen meer mensen met slaapproblemen worden behandeld, wat weer resulteert in verlaging van de zorgkosten.”

 

Na de kennismaking in 2020 is er hard gewerkt aan de relatie. Bram: “Vanaf het eerste moment werd duidelijk dat Ruben een precies wist waar hij het over had. Zijn technologische achtergrond combinatie met business development ervaring en uitgebreide marktkennis, maakt hem een zeer kundig expert. Hij is to-the-point, weet waar hij het over heeft en blijft kalm in stressvolle situaties. Daarnaast is hij open-minded en erg goed met mensen/relaties. Deze skills aangevuld met een enorme drive om Onera te schalen van startup naar scale-up, maakt Ruben een sterke CEO.”

Ruben: “ Wij werken intensief samen. De relatie loopt heel soepel. Karin en Bram zijn toegankelijk en responsief. Ze treden op als adviseurs én coaches. Bijvoorbeeld over ESG-onderwerpen. Zo leren we hoe we met ESG onze impact kunnen maximaliseren.”

Er wordt met vertrouwen naar de toekomst gekeken. Bram: ”Het doel van de investering van Invest-NL is om Onera te ondersteunen met het verder ontwikkelen en commercialiseren van haar product, en daarmee de beoogde impact te realiseren. Hierbij gaat het niet alleen om kapitaalverschaffing. In onze optiek zit te waarde van de samenwerking tussen Onera en Invest-NL ook in het verder professionaliseren van de governance en organisatie.” Ruben is het daar helemaal mee eens: “We werken graag samen om ons gezamenlijke doel van een duurzamere toekomst en een samenleving met gelijke kansen voor iedereen te bereiken. Dat zijn belangrijke ingrediënten voor de toekomst van de zorg die we in Nederland en uiteindelijk wereldwijd willen realiseren.”

Over Onera Health

Vestigingsplaats: Eindhoven
Sector: Life Sciences & Health
Transactiedatum: 26 juli 2021, 29 dec 2023
Totaalbedrag aan financiering vanuit Invest-NL: € 3,5 miljoen (TOPSS, aandelen), € 5 miljoen (aandelen)

Onera heeft onlangs de CE-markering behaald voor haar eerste product, een innovatief polysomnografie (PSG)-systeem dat het mogelijk maakt slaapstoornissen te diagnosticeren vanuit het huis van de patiënt, met dezelfde gold-standard kwaliteit als dat van een diagnostisch systeem in het ziekenhuis.

Onera gaat het geld gebruiken om klinische studies uit te voeren en haar slaapdiagnostiek- en monitoringproducten verder te commercialiseren in Europa en de Verenigde Staten.

Door deze investering draagt Invest-NL bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten met een slaapstoornis en het verlagen van de zorgkosten.

Naar website Onera Health

Contact

Heb jij een vraag over deze case? Neem dan contact met mij op.

 

Karin Steffens
Senior Investment Manager Invest-NL