Invest NL

Powall

Met de investering in Delft IMP draagt Invest-NL bij aan de versnelling van de energietransitie. Roderik Colen (CEO van Delft IMP), Evelien Bijl (Investment Associate bij Invest-NL) en Wouter van Westenbrugge (Senior Investment Manager bij Invest-NL) vertellen over het belang van deze versnelling.

(Delft IMP is per 1 juni 2023 veranderd van naam naar Powall, www.powall.com)

De energietransitie versnellen met nanotechnologie

Met de investering in Delft IMP draagt Invest-NL bij aan de versnelling van de energietransitie. Roderik Colen (CEO van Delft IMP), Evelien Bijl (Investment Associate bij Invest-NL) en Wouter van Westenbrugge (Senior Investment Manager bij Invest-NL) vertellen over het belang van deze versnelling.

Om als mensheid onze carbon voetafdruk drastisch te verkleinen, en dus veel zuiniger omgaan met de schaarse grondstoffen die we hebben, moeten we constant op zoek naar nieuwe technologieën die dit mogelijk maken. Zoals technologieën die de levensduur van apparaten verlengen, de efficiëntie verhogen en minder bijzondere metalen gebruiken. Dat is een hele uitdaging. Delft IMP (Intensified Material Production), een spin-off van de TU Delft, heeft een machine ontwikkeld die op zeer klein ‘formaat’ grootse resultaten boekt.

De wereld moet meer doen met minder

Ook Roderik gelooft dat wij als mensen veel zuiniger met onze schaarse grondstoffen moeten omgaan: ”Er is simpelweg geen alternatief. Bij Delft IMP werken we hier dagelijks aan. Delft IMP ontwikkelt nanocoatings en productiemethodes voor poeders, omdat juist bij de rand, het snijvlak tussen materialen, veel te verbeteren valt. Onze nanocoatings zijn heel dun, soms zelfs maar enkele atomen dik, die afgezet worden op poeders. Deze dunne laagjes verbeteren de eigenschappen van die poeders substantieel. Delft IMP focust zich op poeders die gebruikt worden in batterijen, brandstofcellen en electrolyse. Deze drie activiteiten worden steeds belangrijker in de energietransitie, omdat ze elektriciteit kunnen vasthouden (batterijen) dan wel omzetten in waterstof of vise versa (brandstofcellen en electrolyse). Het gebruik van batterijen, brandstofcellen en electrolyse zal meer en meer gaan toenemen. Wij maken het efficiënter en goedkoper.”

Evelien: “Met deze applicatietechnologie is Delft IMP in staat om het proces te beheersen om de filmdikte te optimaliseren en het gebruik van schaarse grondstoffen, zoals kobalt, te verminderen.” Wouter vult aan: “Het duurzaam gebruik van grondstoffen is het handelsmerk van Delft IMP. Een technologie met veel potentie omdat de technologie die men toepast op poeders een veel breder scala aan toepassingen heeft.”

Ook de manier van productontwikkeling is bijzonder. Roderik: “Wat Delft IMP uniek maakt is dat we vaak samen met onze klanten deze coatings , deze coatings ontwikkelen en optimaliseren. We kunnen daarvoor de productiecapaciteit leveren om dit op industriële schaal te produceren. Zodoende wordt dit nanocoating process onderdeel van de poederproductie of verwerking bij de industriële klant. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan de giga-factories voor batterijen die momenteel overal in de wereld worden opgestart.”

Waarde is voor ons niet enkel monetaire waarde

Invest-NL neemt voor € 5 miljoen deel in een investeringsronde van € 10 miljoen in Delft IMP. De andere investeerder is Sandwater uit Noorwegen. De financiële injectie zal worden gebruikt om de technologie van Delft IMP verder op te schalen. De financiering houdt in dat deze twee partijen geld investeren in Delft IMP en daarvoor een aandelenbelang in het bedrijf krijgen. Roderik: “De tegenprestatie is natuurlijk dat wij het geld gebruiken om te groeien en de waarde van het bedrijf vergroten. Waarde is voor ons niet enkel monetaire waarde. De focus van onze technologie is op de energiesystemen om uiteindelijk minder CO2 uit te stoten en zuiniger om te gaan met de bijzondere materialen die we op aarde hebben, door er minder van te gebruiken of door ze langer mee te laten gaan. Daar wordt deze financiering voor gebruikt. Het team vergroten, maar ook door productiemachines te ontwerpen en te bouwen en uiteraard ook zelf onderzoek te doen om de coatings verder te verbeteren.”

Zoals bij elke investering is een goede relatie cruciaal om succes te behalen. En aan een relatie moet je werken. Wouter geeft aan dat dat altijd een mooie reis is: “Zonder wrijving geen glans! Als nieuwe investeerders heb je deels dezelfde belangen als het bedrijf, zo wil je natuurlijk allebei dat het een groot succes wordt. Maar bij de investering zelf zijn er zeker ook tegengestelde belangen, zoals cash skin in the game oftewel de hoeveelheid geld wat ondernemers zelf in hun bedrijf investeren. Daar is serieus over onderhandeld en we zijn er goed uitgekomen. Het was tegelijkertijd een goede manier om de het management zakelijk beter te leren kennen. Roderik vult aan: “Je zoekt samen naar de juiste balans in de samenwerking. Wat fijn is is dat Invest-NL in zekere zin ook een startup is, zij zijn ook begonnen met een klein team en bouwen hun expertise op om goede investeringsdeals te sluiten. Je herkent verschillende fases en de bijhorende hobbels. Dat schept een band.” Evelien: “En belangrijk om te vermelden is dat dit niet tot vertraging heeft geleid. Het proces van de investering, van kennismaken tot het verkrijgen van IC goedkeuring binnen Invest-NL, was binnen 4 maanden afgerond. Een startup heeft namelijk wel meer te doen.”

Elke investeerder is van groot belang voor Delft IMP. Roderik: “Uiteraard. Maar Invest-NL brengt daarnaast nog iets extra’s to the table. Ze zijn inventief in het proberen van nieuwe, betere manieren om waarde toe te voegen naast financiering, zoals focus op ESG (Environmental, Social en Governance) en de dynamiek en diversiteit in het team. Dat is een grote meerwaarde. De focus op het realiseren van een carbon-neutrale maatschappij is belangrijk voor ons. Die ambitie delen we en houdt ons scherp.

Ook in de toekomst blijft Invest-NL betrokken bij Delft IMP. Evelien: “Samen met de TU Delft, aandeelhouder van het eerste uur, heeft Invest-NL als onafhankelijk RvC lid Jacqueline Vaessen genomineerd. Zij zal optreden in het belang van Delft IMP. Ons doel is dat zij structureel waarde toevoegt aan Delft IMP en daarmee de kans van succes vergroot én versnelt. Verder blijft Invest-NL formeel betrokken via aandeelhoudersvergaderingen, en informeel betrokken, bijvoorbeeld via ad-hoc vragen vanuit Delft IMP, Sandwater of andere stakeholders.”

Wouter vertelt over meer kansen vanuit Invest-NL: “Naarmate ons portfolio van investeringen groeit, groeien ook de mogelijke synergieën. Zo delen we actief algemene marktinformatie en is ons doel ook om de managementteams van verschillende bedrijven met elkaar in contact te brengen, zodat zij van elkaar kunnen leren en hun netwerk kunnen delen. Zelf zal Invest-NL zeker ook actief bijdragen met haar ervaring en netwerk als er een volgende investeringsronde voorligt.”

De samenleving wordt meer gematigd, bewuster, innovatiever en duurzamer. Dit wordt mogelijk gemaakt door te laten zien hoe het anders kan in combinatie met sterke politieke keuzes

Een betere toekomst begint vandaag. Of eigenlijk gisteren. Roderik, Wouter en Evelien zijn dagelijks bezig met het vormgeven van de toekomst. Maar hoe ziet die toekomst er uit?

Wouter: “CO2 uitstoot wordt grootschalig wettelijk beperkt en krijgt daarmee een wezenlijke marktprijs. Zakelijke en maatschappelijke keuzes zullen hierdoor veranderen. De samenleving wordt meer gematigd, bewuster, innovatiever en duurzamer. Dit wordt mogelijk gemaakt door te laten zien hoe het anders kan in combinatie met sterke politieke keuzes.” Voor Roderik zijn er weinig andere keuzes mogelijk voor de toekomst: “​​De wereld moet meer doen met minder. Er is geen alternatief dan onze carbon voetafdruk te verkleinen. De levensstandaard van de mensheid zal over tien jaar hoger liggen dan nu. Deze schijnbare tegenstelling is haalbaar, maar kan alleen bereikt worden als we zuiniger omgaan met de bijzondere materialen die we hebben, en tegelijkertijd de energietransitie versnellen. De energietransitie heeft onderliggend een materialentransitie nodig om succesvol te zijn. Daar werken we samen elke dag hard aan.”

Over Delft IMP

Vestigingsplaats: Delft
Sector: Energietransitie en circulaire economie
Transactiedatum: 4 oktober 2021
Totaalbedrag aan financiering vanuit Invest-NL: € 5 miljoen (aandelen)

De financiële injectie zal worden gebruikt om de nanocoating technologie van Delft IMP verder op te schalen. Hierdoor worden duurzamere batterijen en andere duurzame toepassingen mogelijk.

Lees nieuwsartikel

Naar website Delft IMP

Contact

Heb jij een vraag over deze case? Neem dan contact met mij op.

 

Wouter van Westenbrugge
Sr. Investment Manager bij Invest-NL

 

 

 

(Delft IMP is per 1 juni 2023 veranderd van naam naar Powall, www.powall.com