Invest NL

E-magy

Invest-NL heeft in 2023 deelgenomen aan de series A investeringsronde van E-magy, een Nederlands bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van vernieuwende batterijtechnologie. Met deze investering kan E-magy zich voorbereiden op productie op industriële schaal, om zo te kunnen voldoen aan de groeiende vraag van batterijfabrikanten en original equipment manufacturers in de auto-industrie naar batterijen met een hoge energiedichtheid. Casper Peeters (CEO van E-magy) en Bram Sprangers (Investment Manager bij Invest-NL) vertellen over innovatie in de batterijenbranche.

Innoveren in de wereld van batterijen

Invest-NL heeft in 2023 deelgenomen aan de series A investeringsronde van E-magy, een Nederlands bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van vernieuwende batterijtechnologie. Met deze investering kan E-magy zich voorbereiden op productie op industriële schaal, om zo te kunnen voldoen aan de groeiende vraag van batterijfabrikanten en original equipment manufacturers in de auto-industrie naar batterijen met een hoge energiedichtheid. Casper Peeters (CEO van E-magy) en Bram Sprangers (Investment Manager bij Invest-NL) vertellen over innovatie in de batterijenbranche.

E-magy maakt een nieuw batterijmateriaal voor de anodes van lithium-ionen batterijen. Dit nieuwe materiaal is gemaakt van silicium. Batterijen met deze siliciumanodes kennen een 40% hogere energiedichtheid in vergelijking met grafietbatterijen en laden ook sneller op.

De technologie van E-magy is eenvoudig schaalbaar. Het materiaal dat gebruikt wordt is namelijk metallurgisch silicium. Dit is betrekkelijk goedkoop, ruim voorradig in Europa én milieuvriendelijk. Casper: “Voor de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzaam opgewekte energie is het noodzakelijk dat we schone energie beter gebruiken. Een goed voorbeeld is de elektrificatie van mobiliteit. We hebben efficientere, goedkopere en schonere batterijen nodig waarmee we compactere en betaalbare elektrische voertuigen kunnen maken. Hierdoor kan elektrisch rijden toegankelijk worden voor veel meer mensen. Dat is wat E-magy onder andere mogelijk maakt.”

De oplossing van E-magy resulteert in een 40% hogere energiedichtheid én sneller opladen

De grootste uitdaging voor het gebruik van silicium is de levensduur. Silicium zet tot 300% uit wanneer een batterij wordt opgeladen, waardoor de anoden relatief snel kapot gaan. Bram: “Het is een technisch verhaal maar E-magy ontwikkelt een silicium poeder met een nanoporeuze structuur die de zwelling van silicium tijdens het opladen controleert. Het gaat dan nog maar om 1% zwelling. De oplossing van E-magy resulteert in een 40% hogere energiedichtheid én sneller opladen. In vergelijking met de huidige grafietanodes zou men voor dezelfde hoeveelheid opgeslagen energie (kWh) 6x meer grafiet in gewicht nodig hebben dan E-magy’s siliciumpoeder. Hierdoor worden gewicht, kosten én CO2 afdruk van een batterij aanzienlijk lager. Dat zijn indrukwekkende verbeteringen.”

Uitdaging

E-magy daagt met haar techniek producenten van grafietbatterijen uit. Casper: “Er is altijd gezonde scepsis in de branche bij materiaalinnovaties. Dat is mede omdat het voor veel producenten een uitdaging is om echt te gaan produceren en op te schalen. Wij hebben al een pilot productielijn staan en leveren al aan klanten die er nieuwe producten mee ontwikkelen. Dat geeft ons een voorsprong.”

De markt van batterijen is ook uitdagend voor veel investeerders

De markt van batterijen is ook uitdagend voor veel investeerders. Casper vindt dat Invest-NL zich duidelijk onderscheidt: “Invest-NL heeft natuurlijk – net zoals alle andere investeerders – een rendementseis. Wel is het zo dat bedrijven in advanced materials of deep tech, vaak meer tijd nodig hebben dan andere bedrijven, en daar heeft niet iedere investeerder affiniteit mee. Daar staat tegenover dat ‘ons soort’ bedrijven – wanneer ze eenmaal in productie zijn – wel toekomstbestendig zijn, een grote markt kunnen bedienen en een groot maatschappelijk probleem adresseren. Invest-NL begrijpt dit en durft daar in te investeren. En dat is weer een belangrijk signaal voor andere investeerders.” 

Bram: “Het is mooi om te horen dat we onze missie ‘financierbaar maken wat niet financierbaar lijkt’ ook hier weer hebben kunnen waarmaken. Dat is iets om trots op te zijn.”

Investering

Invest-NL neemt als nieuwe investeerder deel aan de series A investeringsronde van € 15 miljoen in E-magy. De financieringsronde is tot stand gekomen via nieuwe investeerders Invest-NL, Norsk Hydro en Rubio in combinatie met bestaande investeerders SHIFT en PDENH. De investering van Invest-NL in E-magy bestaat uit een financiering van in totaal € 5 miljoen in de vorm van aandelen. Daarnaast heeft E-magy € 5,5 miljoen subsidie ontvangen vanuit het Nationaal Groeifonds. Casper: “Met deze financiering bereiden wij ons voor op de realisatie van een commerciële productielijn, met een grotere capaciteit dan de pilotlijn die we nu bedrijven. Daarmee kunnen we de markt ontwikkelen en samenwerken met producenten van batterijen en elektrische auto’s.”

Comfort

Casper had al eerder eens samengewerkt met investment managers die nu bij Invest-NL werken dus het contact was gemakkelijk gelegd: “Onze ervaring is dat Invest-NL er echt is voor de bedrijven. Het geeft veel comfort dat ze een goed internationaal netwerk op het gebied van financiering hebben. Invest-NL is op zich een generieke investeerder die in best veel markten actief is, en tegelijkertijd hebben ze veel kennis van onze specifieke markt van batterijtechnologie en elektrische voertuigen. We begrepen elkaar goed. Het is prettig samenwerken met Bram en collega’s. Ze dragen bij waar ze kunnen en laten ons doen waar wij goed in zijn. Verder delen ze met ons de ambitie om daadwerkelijk impact te maken op grote schaal.

Het geeft veel comfort dat ze een goed internationaal netwerk op het gebied van financiering hebben

Waarde van de samenwerking

Voor Invest-NL is het doel van de investering om E-magy te ondersteunen met het verder ontwikkelen en commercialiseren van haar product, en daarmee de beoogde impact te realiseren. Hierbij gaat het niet alleen om kapitaalverschaffing. Bram: “In mijn optiek zit de waarde van de samenwerking tussen E-magy en Invest-NL zeker ook in het verder professionaliseren van de governance en organisatie. Maar ook bij het ondersteunen bij het ophalen van kapitaal voor de eerste commerciële productiefaciliteit zie ik een rol voor Invest-NL en het uitgebreide netwerk dat we hebben.”

Daarnaast heeft Invest-NL een team op het gebied van ESG waarmee organisaties worden ondersteund om dit onderwerp proportioneel op de agenda te zetten. E-magy draagt bij aan de Sustainable Development Goals zoals SDG3 (Good Health and Well-being), SDG11 (Sustainable Cities and Communities) en SDG7 (Affordable and Clean Energy) en SDG13 (Climate Action). Bram: “De eerste twee vooral door verlaging van emissies in stedelijke omgevingen, de laatste twee vanwege het versnellen van de transitie naar elektrisch rijden en daarmee de verduurzaming van mobiliteit, verlaging van de CO2 uitstoot per gereden kilometer over de levensduur van een auto.”

Wens voor de toekomst

Een duurzame wereld is een gewenst toekomstbeeld voor Casper: “Ik wens een wereld waarin de schone, gezonde variant de norm wordt en toegankelijk voor iedereen, of het nou gaat om mobiliteit, huisvesting, voedsel of anderszins. Efficiëntere en schonere batterijen spelen een cruciale rol in de verduurzaming van mobiliteit en andere segmenten. Uiteraard naast politieke keuzes en gedragsverandering.” Bram sluit hierbij aan: “Ik hoop dat we als samenleving over 10 jaar massaal hebben geaccepteerd dat de emissies omlaag moeten en daar ook op grote schaal actie op wordt ondernomen. Hier hebben we echte gamechangers voor nodig. Ondernemers die een industrie kunnen ontwrichten met hun idee/product, zoals E-magy. En het mooie van Invest-NL is dat wij het mandaat hebben om deze technologieën te ondersteunen.”

E-magy

Vestigingsplaats: Broek op Langedijk
Sector: Battery Technology (theme Energy)
Transactiedatum: 12 april 2023
Totaalbedrag aan financiering vanuit Invest-NL: € 5 miljoen (aandelen)

Invest-NL neemt als nieuwe investeerder deel aan de series A investeringsronde van € 15 miljoen in E-magy, een Nederlands bedrijf gericht op de ontwikkeling van batterijtechnologie. De financieringsronde is tot stand gekomen via nieuwe investeerders Invest-NL, Norsk Hydro en Rubio in combinatie met bestaande investeerders SHIFT en PDENH.

Lees nieuwsartikel

Naar website E-magy

Contact

Wil jij meer weten over deze investering? Neem contact met me op!

 

Bram Sprangers
Investment Manager