Invest NL

Meatable

Meatable, een innovatief Nederlands bedrijf gevestigd in Leiden, staat aan de vooravond van een voedselrevolutie met zijn kweekvleestechnologie. Met de ambitie om vlees te produceren dat identiek is aan conventioneel vlees maar zonder de negatieve milieu-impact, heeft Meatable zich snel ontwikkeld tot een voorloper in deze snelgroeiende industrie. Invest-NL investeerde € 15 miljoen in Meatable, deels gedekt door een garantie vanuit het InvestEU programma, waar Invest-NL in 2023 uitvoerend partner is geworden.

Een pionier in de kweekvleestechnologie

Meatable, een innovatief Nederlands bedrijf gevestigd in Leiden, staat aan de vooravond van een voedselrevolutie met zijn kweekvleestechnologie. Met de ambitie om vlees te produceren dat identiek is aan conventioneel vlees maar zonder de negatieve milieu-impact, heeft Meatable zich snel ontwikkeld tot een voorloper in deze snelgroeiende industrie. Invest-NL investeerde € 15 miljoen in Meatable, deels gedekt door een garantie vanuit het InvestEU programma, waar Invest-NL in 2023 uitvoerend partner is geworden.

Krijn de Nood, CEO van Meatable, en Bastiaan Gielink, Senior Investment Manager bij Invest-NL, vertellen over het investeringsproces en de periode erna.

Meatable is een Nederlands biotechnologiebedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van kweekvlees, voornamelijk varkensvlees. Het bedrijf gebruikt geavanceerde biotechnologie om vlees te produceren met dezelfde smaak en textuur als traditioneel vlees, maar zonder de milieubelasting van conventionele veeteelt. Meatable begint het proces met een klein monster van dierlijke stamcellen, die in het laboratorium worden gekweekt tot spier- en vetweefsel, en streeft ernaar dit proces te verfijnen en op te schalen voor commerciële productie.

Over de rol van Invest-NL

Bastiaan Gielink van Invest-NL denkt terug aan belangrijke momenten in het investeringsproces met Meatable. "Een belangrijk moment was het aanvullen van de financieringsronde tot minimaal € 30 miljoen, waarbij bestaande kleine aandeelhouders de laatste commitments hebben verzorgd," vertelt Gielink. “De InvestEU garantieregeling biedt voor ons de mogelijkheid om een deel van het risico af te dekken en verdere investeringen in latere rondes mogelijk te maken. We zijn daarnaast blij in de bereidheid van de EU om te investeren in kweekvlees.” Ook de gesprekken met lead investor Agronomics waarom zij geloven in Meatable waren voor Invest-NL belangrijk in het investeringsproces.

We zijn blij in de bereidheid van de EU om te investeren in kweekvlees.

 

Investeren is partnerschap

Gielink benadrukt de waarde van de deepdive in het product en de interactie met het leiderschapsteam van Meatable als bepalende factoren. "De rondleiding door de labfaciliteiten, bevlogen gesprekken met de researchers en de technische deepdives met hulp van onze Life Sciences and Health (LSH) collega's over de technologie waren bijzonder verhelderend," voegt hij toe. Deze momenten hebben niet alleen het vertrouwen in de technologie versterkt maar ook de relatie tussen Meatable en Invest-NL verdiept.

De ervaringen van Meatable

Krijn de Nood reflecteert op de samenwerking met Invest-NL. "Hoewel het investeringsproces in samenwerking met Invest-NL zelf niet veel verschilde van andere investeerders, was het gevoel van een sterke Nederlandse investeerder aan boord te hebben voor ons erg gunstig ," legt de Nood uit. Hij benadrukt hoe de constructieve, betrokken en benaderbare houding van Invest-NL heeft bijgedragen aan een stabiele voortgang tijdens en na de financieringsronde. “Ik zie Invest-NL als heel belangrijk voor het tech startup ecosysteem.”

Innovatief ondernemen betekent verwachtingen managen

De Nood spreekt ook over de uitdagingen die komen kijken bij het werken aan zo'n baanbrekende innovatie. "Het managen van verwachtingen is cruciaal. We zijn gericht op een stapsgewijze benadering om te laten zien wat we kunnen, zonder te vervallen in ‘overpromise’ en ‘underdeliver’. Onze nuchtere Nederlandse aanpak helpt ons denk ik om vertrouwen te bouwen door consistent te zijn in onze communicatie en levering," zegt hij. “Doen wat we zeggen en zeggen wat we doen.”

Met zicht op een productlancering in Singapore en de goedkeuring om proeverijen in Nederland te organiseren, ziet Meatable een spannende periode tegemoet waarin het Nederlandse en uiteindelijk het globale publiek kennis kan maken met kweekvlees. "Deze ontwikkelingen brengen ons dichter bij ons doel om kweekvlees toegankelijk te maken voor iedereen, met respect voor mensen, dieren en de planeet," concludeert de Nood.

Doen wat we zeggen en zeggen wat we doen

Meatable

Vestigingsplaats: Delft
Sector: Alternatieve proteïne (Agrifood / Biobased)
Transactiedatum: 7 augustus 2023 
Totaalbedrag aan financiering vanuit Invest-NL: € 15 mln  (aandelen)

Invest-NL investeert € 15 miljoen in Meatable, een innovatief Nederlands bedrijf dat vlees kweekt uit dierlijke cellen. Andere investeerders zijn onder meer het Engelse Agronomics en DSM Ventures. De investering zal worden gebruikt om de productie op te schalen en hiermee de productiekosten te verlagen.

Lees nieuwsartikel

Naar website Meatable

Contact

Wil jij meer weten over deze investering? Neem contact met me op!


Bastiaan Gielink
Senior Investment Manager

[email protected]