Invest NL

Invest-NL investeert in kweekvlees als duurzaam en diervriendelijk alternatief

Invest-NL investeert € 15 miljoen in Meatable, een innovatief Nederlands bedrijf dat vlees kweekt uit dierlijke cellen. Andere investeerders zijn onder meer het Engelse Agronomics en DSM Ventures.

Nederland loopt voorop in de ontwikkeling van diervriendelijk vlees

Het doel van Meatable is om vlees te produceren met dezelfde smaak en textuur als conventioneel vlees, maar zonder de negatieve milieueffecten van traditionele veeteelt, zoals waterverbruik, CO2e-uitstoot, landgebruik en dierenwelzijn. Het proces van Meatable begint met het nemen van een klein monster van dierlijke cellen, die vervolgens in een laboratorium worden gekweekt tot spier- en vetweefsel - de twee belangrijkste componenten van vlees. Meatable streeft ernaar dit proces te verfijnen en op te schalen om gekweekt vlees commercieel levensvatbaar te maken.

Kweekvlees

Kweekvlees bevindt zich nog in een vroeg stadium van ontwikkeling. De kosten van kweekvlees zijn momenteel nog hoog en de productievolumes zijn nog laag. Daarnaast is consumptie van kweekvlees nog niet toegestaan behalve in Singapore en recentelijk in de Verenigde Staten.  In Nederland is het binnenkort toegestaan om proeverijen te organiseren. Nederland is daarbij het eerste land in Europa waar dit mogelijk is.

Investeerders

Naast Invest-NL dragen ook bestaande investeerders waaronder het Engelse Agronomics en DSM Ventures bij in deze investeringsronde in Meatable. De investering zal worden gebruikt om de productie op te schalen en hiermee de productiekosten te verlagen. De opschaling naar commerciële volumes kan een commerciële lancering mogelijk te maken om op termijn een betaalbaar alternatief te kunnen bieden voor traditioneel vlees. In Singapore zal Meatable haar eerste producten vanaf 2024 aanbieden in geselecteerde restaurants en winkels.

Bastiaan Gielink, Senior Investment Manager bij Invest-NL: "Bij Invest-NL zijn we enthousiast over de baanbrekende technologieën van Meatable. Gekweekt vlees heeft het potentieel om een alternatief te bieden met impact op het gebied van dierenwelzijn, CO2e emissiereductie, watergebruik, landgebruik en vermindering van antibiotica. Een belangrijke stap in onze zoektocht naar eiwitalternatieven die een duurzame en circulaire samenleving bevorderen. De innovatie die Meatable heeft neergezet, heeft ons ervan overtuigd dat zij de knowhow en het team hebben om dit product in de markt te brengen."

Contact

Voor meer informatie over deze investering van Invest-NL kunt u contact opnemen met:

 

Bastiaan Gielink
Senior Investment Manager

[email protected]