Invest NL

Invest-NL investeert € 64,8 miljoen in Sif

Invest-NL participeert in een investering van € 328 miljoen in Sif, een Nederlands bedrijf in offshore funderingen, om de positie van Sif als toonaangevende leverancier van funderingen voor de energietransitie te versterken. De investering wordt gedaan om in Rotterdam 's werelds grootste fabriek voor monopile funderingen te bouwen.

De fabriek zal worden gebouwd op het 62 hectare grote Maasvlakte 2-terrein in Rotterdam, als een uitbreiding van de bestaande Sif-faciliteiten. De bouw start naar verwachting in april 2023, de eerste productieactiviteiten zijn gepland voor de tweede helft van 2024.

Fred van Beers, CEO van Sif licht toe: “Door de bouw van 's werelds grootste fabriek voor monopile funderingen en door het implementeren van next-level geïntegreerde productietechnologie met ongeëvenaarde proces- en kwaliteitscontroles, zal Sif haar visie waarmaken en een cruciale stap zetten in het veiligstellen van de volgende groeifase. Als resultaat van deze investering zullen we onze wereldwijde leidende positie als leverancier van oplossingen voor monopile funderingen versterken, onze innovatieve vaardigheden versterken en lange termijn waarde creëren voor al onze stakeholders met een duidelijk groeipad in een versnellende wereldwijde offshore windmarkt. Een belangrijke vertrekpunt voor het plan is de verantwoordelijkheid die wordt genomen voor veiligheid en duurzaamheid bij de bouw van de faciliteit, evenals de inrichting en werking van het productieproces.”

Om de transitie naar een carbonneutrale economie te versnellen, zijn robuuste waardeketens en realisatiekracht volgens Invest-NL een vereiste. Daarom zien we het als onze rol om, naast onze investeringen in baanbrekende innovaties, ook te zorgen dat er voor dergelijke projecten passende financieringsarrangementen beschikbaar zijn. De investering in Sif sluit hier goed op aan. Het is een investering die er in belangrijke mate aan bijdraagt dat er voldoende productiecapaciteit is om de komende decennia onze offshore wind doelstellingen te realiseren.

“Sif is een uitstekend voorbeeld van de nieuwe groene industrie, het soort bedrijf dat de weg effent naar een carbonneutrale economie. Gezien haar staat van dienst en ambitie speelt zij een cruciale rol in de energietransitie die nodig is voor het bouwen aan het Nederland van morgen, zeker als het gaat om offshore wind. We zijn erg verheugd om deel uit te maken van het financiële consortium dat Sif in staat stelt haar ambities te realiseren met haar nieuwe fabriek in Rotterdam. Met de steun van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zal Invest-NL een lening van € 64,8 miljoen verstrekken, verreweg onze grootste financiering tot nu toe, ”aldus Rinke Zonneveld, CEO at Invest-NL.

Voor meer informatie over deze investering verwijzen we naar het uitgebreide persbericht van Sif, dat hier is te vinden.