Invest NL

Investering in Mosa Meat: kweekvlees als duurzaam alternatief

Invest-NL zet zich in voor een duurzaam en innovatief Nederland. We bevinden ons middenin een grote transitie richting een duurzamer voedselproductie. Traditionele veeteelt staat bekend om haar negatieve impact op het milieu. Vanochtend is bekendgemaakt dat Invest-NL € 10 miljoen investeert in Mosa Meat, een voorloper in het produceren van kweekvlees.

Mosa Meat streeft ernaar om een duurzaam en ethisch alternatief voor conventioneel rundvlees te bieden door kweekvlees op commerciële schaal te produceren. Het bedrijf richt zich op het verminderen van milieu-impact zoals broeikasgassen en landgebruik, en het verbeteren van dierenwelzijn door een alternatief te bieden voor de traditionele veehouderij en deze voor een deel te vervangen.  De technologische innovaties waar Mosa Meat aan werkt moet kweekvleesproductie op schaal mogelijk maken tegen een concurrerende prijs. Daarbij is Mosa Meat een van de weinige partijen in de markt die dat doet zonder toepassing van genetische modificatie. Dat heeft grote voordelen voor het goedkeuringsproces in diverse markten en de acceptatie door consumenten. 

De investeringsronde met een totale waarde van € 40 miljoen wordt geleid door Lowercarbon Capital en M Ventures. Andere investeerders zijn LIOF, de Limburgse regionale ontwikkelingsmaatschappij en het Limburgs Energie Fonds. De investering van Invest-NL wordt voor de helft gedekt met een garantie door InvestEU, het programma van de Europese Commissie. Invest-NL is voor Nederland de uitvoerend partner van het InvestEU-programma. 

Kweekvlees bevindt zich nog in een vroeg stadium van ontwikkeling. De kosten van kweekvlees zijn momenteel nog hoog en de productievolumes laag. Daarnaast is consumptie van kweekvlees in de meeste landen nog niet toegestaan, met uitzondering van Singapore en recentelijk in de Verenigde Staten. In Nederland is het sinds kort toegestaan om proeverijen te organiseren. Nederland is daarbij het eerste land in Europa waar dit mogelijk is. 

Victor Meijer, Senior Investment Manager bij Invest-NL: "Met onze investering in Mosa Meat zetten we een volgende stap voorwaarts in de transitie naar een duurzamere en ethisch verantwoorde voedselindustrie. We zijn trots om Mosa Meat in deze fase te kunnen ondersteunen.  Niet alleen omdat de inzet van kweekvlees de ecologische voetafdruk van de vleesproductie aanzienlijk vermindert, maar ook dierenwelzijn verbetert en ons voedselsysteem innoveert. Dankzij de garantie van InvestEU wordt het risico van de investering verminderd en maakt het extra financiële ondersteuning mogelijk." 

Contact

Vragen over deze investering of als je wilt weten of Invest-NL je kan helpen bij de groeiambities van jouw start- of scale-up, neem dan contact met me op.


Victor Meijer

Senior Investment Manager

 

Blijf op de hoogte van nieuwe investeringen, duurzame innovaties en inspirerende ondernemersverhalen. Schrijf je in voor de maandelijkse Invest-NL nieuwsbrief!