Invest NL

Fastlane stoomt jonge AgriFood pioneers klaar om uit te groeien tot succesvolle scale-ups

Afgelopen donderdag (8 september) was de afsluiting van de tweede editie van het door Invest-NL en Foodvalley NL opgerichte Fastlane programma. Na een goede eerste editie blikten Invest-NL en Foodvalley NL samen terug op een succesvolle tweede editie.

Voor deze editie zijn begin dit jaar zes bedrijven geselecteerd die deel hebben genomen aan het programma. Hierbij werd onder andere gekeken naar de potentie die het bedrijf heeft om uit te groeien tot succesvolle scale-up om daarmee transitie naar een duurzamere voedselketen te versnellen.

De deelnemers met hun verschillende technologieën en type innovaties:

  • 1-2 Taste: platform voor de aankoop van plantaardige ingrediënten om de ontwikkeling van vleesalternatieven en plantaardige producten te stimuleren
  • Health Food Wall: een 100% plantaardige ‘Food Wall’ voor gezonde, snelle maaltijden
  • AgXeed: een landbouwrobot die repetitief werk voor akkerbouw kan overnemen en tegelijkertijd bodemverdichting kan voorkomen
  • Corvus Drones: een autonome drone ontwikkelaar om tuinbouw volledig te digitaliseren
  • Time Travelling Milkman: een romige, gezonde en duurzame vetingrediënten voor de verbetering van de textuur van zuivelalternatieven
  • Verdify: platform ontwikkelaar voor gepersonaliseerde recepten

Deze bedrijven betraden het podium van het Volkshotel in Amsterdam en gaven een 3-minuten-pitch welke 'giant leaps' ze hebben doorgemaakt tijdens het programma. Het publiek koos de Time Travelling Milkman uit als winnaar van de publieksprijs als de onderneming die de grootste stappen heeft weten te maken.

Deelnemers aan het woord over het Fastlane programma

Anouk Snelders, Founder van Health Food Wall:

“Voor ons ontbraken de cruciale bouwblokken om van start-up uit te groeien naar een gezonde scale-up, en door het programma hebben wij nu het vertrouwen dat deze foundation nu staat. Vanaf de start van het programma hebben we ons gebogen over enkele belangrijke vraagstukken binnen Health Food Wall. Dankzij Fastlane hebben we o.a. onze succesfactoren neer kunnen zetten en onze branding en identiteit ontwikkeld. Mede door de focus die het programma ons heeft gegeven hebben we ons machinepark laten groeien van 13 “Health Food Fridges” naar een beoogde 70+ Fridges dit jaar. Tevens is onze verwachte omzetgroei dit jaar gestegen met 625%! Niet alleen ziet de groei er op papier goed uit: door het opzetten van een helder verhaal en strategie kunnen we onze impact laten groeien. Zo mochten we tijdens het programma diverse nominaties ontvangen waaronder een plekje in de Food100 2022 en het winnen van de Best Practice Award van het Groentecongres 2022.”

Jasper Schouten, Founder 1-2-Taste:

“Wij zijn mee gaan doen met Fastlane door de fase, tussen start-up en scale-up, waar het programma zich op richt. In het programma hebben we samen met experts de kritieke processen binnen 1-2-Taste onder de loep genomen om ons klaar te stomen voor de volgende fase in onze groei. Het programma heeft het team laten groeien door te werken aan onze value propositie en de processen daaromheen en door ons met meerdere investeerders in contact te brengen. Het heeft ons geloof in wat we doen alleen maar versterkt. De toekomst staat in het teken van executie en groei.”

De Fastlane community blijft groeien

Samen met Foodvalley heeft Invest-NL in 2021 het Fastlane programma ontwikkeld waarmee Food- en Ag start-ups hun kansen op succes vergroten en sneller kunnen groeien. Met behulp van een multidisciplinair team van experts worden de jonge bedrijven via coaching en begeleiding geholpen met het verhogen van hun groeitempo en het voorkomen van bekende (groei)valkuiken. Zo kunnen ze gemakkelijker de juiste investeerders aan hun bedrijf verbinden. 75% van de deelnemers hebben tot nu toe financiering weten aan te trekken tijdens of na afronding van het programma.

Tijdens de tweede editie van het Fastlane programma is PYMWYMIC toegetreden als nieuwe partner van het programma. PYMWYMIC is een impact fonds wat investeert in impact-gedreven ondernemingen en zich o.a. richt op verduurzaming van de voedselketen. Het Fastlane partner netwerk bestaat verder uit Rabobank, Shift Invest, RVO, The Yield Lab, Future Food Fund, ISPT, Peakbridge Capital en Techleap.

Sinds de start van Fastlane hebben 10 bedrijven deelgenomen aan het programma. Gezien de grote interesse vanuit jonge bedrijven om deel te nemen aan Fastlane zal er een derde editie eind 2022 starten.

Schrijf je in voor derde Fastlane editie

Ben jij geïnteresseerd om partner te worden van de Fastlane community? Of wil jij als ondernemer deelnemen aan een derde editie van Fastlane?

“Aan de tweede editie van Fastlane heeft een diverse groep van bedrijven meegedaan. Van een plantaardig vetingrediënt tot aan een autonome veldrobot, Fastlane stimuleert opkomende innovaties die bijdragen aan een gezonder en duurzamer voedselsysteem. We kijken enorm uit naar de nieuwe groep AgriFood pioneers voor de derde editie van het programma” – Michiel Strijland, Business Development Manager AgriFood, Invest-NL

Contact

Heb jij vragen over het Fastlane programma? Neem dan met ons contact op!

 

Liz Duijves
Business Development Manager

@invest-nl.nl

 

 

 

Michiel Strijland
Business Development Manager

[email protected]