Een groeiende én uitdagende markt
Ongeveer twintig procent van ons energieverbruik is elektriciteit en tachtig procent zijn moleculen zoals aardolie, aardgas en kolen. De productie van elektriciteit uit wind en zon en elektrificatie van het energiesysteem neemt snel toe.
Echter in sectoren als de chemische industrie, staalproductie en luchtvaart kan elektriciteit alleen niet voldoen. Hier blijven moleculen nodig. Groene waterstof is de duurzame bouwsteen van deze moleculen en biedt daarnaast grootschalige opslag voor windstille en bewolkte momenten.
Groene waterstof is dus essentieel om bepaalde industrieën te verduurzamen en de verdere opschaling van hernieuwbare energie mogelijk te maken. Echter komt de waterstofmarkt in Nederland nog niet van de grond door verschillende obstakels, waaronder onduidelijke regelgeving en een beperkte infrastructuur. Dit houdt private projectinvestering tegen.
Mattijs merkt op dat het in andere landen sneller gaat: “In Duitsland zijn elektrolysers bijvoorbeeld vrijgesteld van netwerktarieven. Het is ook niet logisch om te betalen voor het opslaan en terugleveren van stroom als je daarmee de netwerkkosten juist weet te verlagen. Nederland moet hierin stappen zetten.”