Invest NL

Nearfield Instruments

Nederland staat bekend als bakermat voor verschillende innovaties in de hightech sector. Met de investering in hightech scale-up Nearfield Instruments toont Invest-NL haar commitment om deze reputatie te behouden. Hamed Sadeghian (co-founder en CEO van Nearfield Instruments) en Ruud Zandvliet (Investment Principal bij Invest-NL) werken samen aan de innovatieve toekomst van Nederland.

Wereldwijd voorop in metrologie: investeren in de innovatieve toekomst van Nederland

Nederland staat bekend als bakermat voor verschillende innovaties in de hightech sector. Met de investering in hightech scale-up Nearfield Instruments toont Invest-NL haar commitment om deze reputatie te behouden. Hamed Sadeghian (co-founder en CEO van Nearfield Instruments) en Ruud Zandvliet (Investment Principal bij Invest-NL) werken samen aan de innovatieve toekomst van Nederland.

Nearfield Instruments is een hightech scale-up actief in de halfgeleiderindustrie. Het bedrijf ontwikkelt en levert baanbrekende meetoplossingen die in staat zijn kritieke 3D-nanostructuren op een niet-destructieve manier te meten tijdens het fabricageproces van microchips. Het meten van deze structuren is essentieel om goede chips te kunnen maken.

De door Nearfield Instruments ontwikkelde technologie is gebaseerd op de zogenaamde Scanning Probe Microscopy (SPM), die het oppervlak van chips driedimensionaal scant met een atomair scherpe sonde. Nearfield Instruments heeft SPM verbeterd en verfijnd om significante meetsnelheden te bereiken en complexe 3D-chipstructuren niet-destructief te meten. Daarmee heeft Nearfield Instruments een unieke positie in de branche: de huidige concurrentie kan geen volledige 3D-metingen uitvoeren of in ieder geval niet niet-destructief.

De digitalisering een stap vooruit brengen en ook een stap maken naar een meer duurzame wereld

De producten van Nearfield Instruments zijn complex. Hamed brengt het terug naar de dagelijkse praktijk: “Onze klanten zijn producenten van microchips. Zij gebruiken onze producten om een hogere productieopbrengst van halfgeleiderchips (of integrated circuits, IC) te behalen, de algehele winstgevendheid van het IC-productieproces te verhogen en de IC- kwaliteit te verbeteren. Praktische voorbeelden die deze verbeteringen vereisen zijn het verlengen van de batterijduur van mobiele telefoons of het versnellen van functies van een laptop of objectdetectie en reactietijd in autonome voertuigen zoals zelfrijdende auto's. Maar ook het verkleinen van de ecologische voetafdruk van datacenters, die nu nog goed zijn voor één procent van het wereldwijde energieverbruik. Wanneer al die servers op 3 nm gebaseerde processors zouden werken, zouden er aanzienlijk minder servers nodig zijn. Het overgrote deel van de datacenters werkt nu nog op 7 nm of hoger.”

Ruud: “Dan maak je op grote schaal impact. Met onze investering dragen we graag ons steentje bij aan het bereiken van dit doel. We brengen samen met Nearfield Instruments de halfgeleiderindustrie graag een stap vooruit en een stap richting een duurzamere industrie.”

Nearfield Instruments heeft de ambitie om uit te groeien tot een toonaangevende leverancier van halfgeleidermeetapparatuur in de wereld. Nearfield Instruments werkt nauw samen met het goed ontwikkelde hightech ecosysteem in Nederland. Het bedrijf opereert vanuit Rotterdam (hoofdkantoor) en Eindhoven (High Tech Campus). Daarnaast werkt het bedrijf op klantlocaties met lokale ondersteuningsteams. Momenteel zijn er 120 medewerkers in dienst. Invest-NL investeert € 10,5 miljoen in Nearfield Instruments. De investering is onderdeel van een grotere financieringsronde, waarin Invest-NL en Innovation Industries samen € 17,5 miljoen investeren.

Als je iets doet wat zo complex is, dan zijn er best wat puzzelstukjes die op hun plek moeten vallen om überhaupt een kans op succes te hebben

Hamed vertelt over de investering: “Als snelgroeiend bedrijf zijn we blij met deze investering. We kunnen Nearfield Instruments nu snel verder uitbouwen; we gaan ons team verder uitbreiden met nog meer toptalent, onze productiecapaciteit vergroten èn versterken onze positie door het naar de markt brengen van ons tweede product; niet-destructieve subsurface nanometrologie waarbij onze klanten op niet-destructieve wijze de kritieke structuren onder het oppervlak van een chip kunnen meten. Vergelijk het met een knikkerbaan: bovenin kan alles perfect rollen maar als onderin de baan kapot of te smal is kunnen de knikkers niet doorrollen. De chipfabrikanten willen meten of alle banen op alle niveaus in orde zijn, zonder eerst de hele baan uit elkaar te moeten halen. Met ons tweede product hoeven onze klanten geen chips en complete wafers op te offeren om te meten of hun productieproces nog correct draait. Dit levert tijdswinst op maar voorkomt ook verspilling van materiaal en economische waarde. Met deze investering kunnen wij onze impact in de markt nog verder vergroten”. 

Ruud vult aan: “Eigenlijk wisten we meteen na onze eerste meeting met het team van Nearfield Instruments dat we iets bijzonders te pakken hadden. De technologie waar Nearfield Instruments aan werkt is uiterst complex en het heeft ons best even tijd gekost deze te doorgronden. Maar het team van Nearfield Instruments sprong er echt uit omdat ze precies weten waarover ze praten. Het team werkt aan een uniek product, heeft de juiste partners om zich heen verzameld en heeft een duidelijk plan. Als je iets doet wat zo complex is, dan zijn er best wat puzzelstukjes die op hun plek moeten vallen om überhaupt een kans op succes te hebben. Bij Nearfield Instruments was het heel snel duidelijk dat alle ingrediënten aanwezig waren.”

De samenwerking tussen Invest-NL en Nearfield Instruments is intensief. Hamed was positief verrast hoe Invest-NL te werk ging: “Invest-NL is oprecht geïnteresseerd in het bedrijf en de mensen. Ze gaan erg grondig te werk. En hoewel ze niet het voortouw nemen bij investeringen, zijn ze zeer kritisch om alle aspecten van de zakelijke propositie tot in detail te begrijpen. Dit komt extra tot uiting in de due diligence-fase.”

Ruud heeft de de samenwerking als inspirerend ervaren: “Het is een voorrecht onderdeel te zijn van een ambitieus team dat met iets unieks bezig is. Daarbij moet ik ook eerlijk zijn. Soms is de samenwerking ook uitdagend en botsten we ook weleens. Maar dat hoort er een beetje bij.”

De relatie tussen Invest-NL en Nearfield Instruments zal zich in de toekomst verder ontwikkelen. Hamed: “De doelen van Nearfield Instruments en Invest-NL liggen op één lijn: opbrengstverbetering mogelijk maken bij de productie van de volgende generatie chips. Hogere productieopbrengst betekent minder materiaalverspilling én next-gen productie betekent nog energiezuinigere chips. De volgende stap in onze relatie is om een gemeenschappelijke taal te ontwikkelen. Zoals in elke relatie is communicatie de sleutel om elkaar te ondersteunen, uit te dagen en het beste uit elkaar te halen.” Ruud sluit zich daar helemaal bij aan: “We willen samen impact maken. De toekomst voor de relatie van Invest-NL en Nearfield Instruments ziet er veelbelovend uit. Er zullen nog grote investeringen nodig zijn voordat Nearfield Instruments in haar eigen financieringsbehoefte kan voorzien. Het is de intentie van Invest-NL om Nearfield Instruments te ondersteunen tot dat moment.”

De investeringen in Nearfield zijn dus niet alleen in het bedrijf en de producten maar ook een investering in het hightech ecosysteem in Nederland

In de sector waarin Nearfield Instruments actief is, draait alles om netwerken en samenwerken. De uitdagingen kunnen niet door één partij worden opgelost. Hamed: “Dit betekent dat we vanaf de start van Nearfield Instruments nauw samenwerken met de eersteklas high tech supply chain in Nederland. Al in ons eerste jaar hebben we banen gecreëerd en ingevuld voor meer dan 100 mensen. Bij Nearfield Instruments zelf en bij samenwerkingspartners en – nog belangrijker – we hebben elkaar slimmer gemaakt. De investering in Nearfield Instruments is dus niet alleen in het bedrijf en de producten maar ook een investering in het hightech ecosysteem in Nederland. Investeren in deeptech is investeren in diepgaande kennis!”

Over Nearfield Instruments

Vestigingsplaats: Rotterdam
Sector: Semicon (Metrologie)
Transactiedatum: 2 december 2020 (1e investering), 30 maart 2021 (2e investering), 22 mei 2023 (3e investering), 19 september 2023 (4e investering), 17 juli 2024 (5e investering)
Totaalbedrag aan financiering vanuit Invest-NL: €3,5 miljoen aandelenbelang (1e investering), €7 miljoen lening (2e investering), €11 miljoen lening (3e investering), € 7,5 miljoen (4e investering),  € 10 miljoen (5e investering)

De 5e investering ondersteunt Nearfield Instruments bij verdere opschaling. Invest-NL investeert € 10 miljoen vanuit haar Deep Tech Fonds.

Lees nieuwsartikel 1

Lees nieuwsartikel 2

Lees nieuwsartikel 3

Lees nieuwsartikel 4

Lees nieuwsartikel 5

Naar website Nearfield Instruments

Contact

Heb jij een vraag over deze case? Neem dan contact met mij op.

 

Ruud Zandvliet
Investment Principal

[email protected]