Invest NL

"Ik wist ook niets van banken, maar ik heb ze wel gered"

Een interview met CEO Wouter Bos in het FD

Dit is een dummy nieuwsbericht, dit is de subtitel.

Het is een wat onwennige periode geweest, geeft Wouter Bos toe. De bankiers van 'zijn' nieuwe staatsfonds Invest-NL zitten al een halfjaar op hun handen, want eerst moest politiek Den Haag zijn ei leggen over wat hun missie precies wordt. 'Invest-NL in opbouw', staat er op het bordje bij de receptie. Het tijdelijke Zuidas-kantoor telt veel lege, maagdelijk witte vergaderzalen.

Marktspelers zitten niet per se te wachten op deze nieuwkomer van staatswege. Ze vragen zich af wat de voormalige minister van Financiën komt toevoegen en in wiens vaarwater hij gaat zitten, berichtte deze krant onlangs. Bos brengt € 1,7 mrd aan risicokapitaal mee naar een drukke, versnipperde markt waar al heel veel geld naarstig zoekt naar rendement. Toch zijn er nog plekken waar private investeerders zich niet aan willen branden, stelt hij.

De Tweede Kamer is het daarmee eens en gaf twee weken geleden eindelijk groen licht. Dus is het tijd voor bestuursvoorzitter Bos om de radiostilte te doorbreken. De kritiek wuift hij achteloos weg. 'Mannen die vrezen dat ze straks niet meer in hun Porsche kunnen rijden.' Niemand hoeft bang te zijn om vertrapt te worden. 'We zien hen als partners om aan te jagen. Misschien hebben wij een wat langere adem.'

Lees hier het volledige artikel

met tekst alleen

hcytcytcv