Invest NL

Invest-NL investeert in Protix

Invest-NL is verheugd met het financieren van de innovatieve, snelgroeiende scale-up Protix. Het is de eerste transactie van Invest-NL die een directe bijdrage levert aan de eiwittransitie in de AgriFood sector. Protix kweekt insecten voor de winning van duurzame eiwitten en vetten uit larven van de “Black Soldier Fly”. Deze eiwitten en vetten worden door de afnemers van Protix gebruikt als grondstof in diervoeding en visvoer, en zijn een aantrekkelijk en duurzamer ingrediënt dan bijvoorbeeld soja, vismeel en palmolie.

Invest-NL is verheugd met het financieren van de innovatieve, snelgroeiende scale-up Protix. Het is de eerste transactie van Invest-NL die een directe bijdrage levert aan de eiwittransitie in de AgriFood sector.

Protix kweekt insecten voor de winning van duurzame eiwitten en vetten uit larven van de “Black Soldier Fly”. Deze eiwitten en vetten worden door de afnemers van Protix gebruikt als grondstof in diervoeding en visvoer, en zijn een aantrekkelijk en duurzamer ingrediënt dan bijvoorbeeld soja, vismeel en palmolie.

Als onderdeel van een investeringsronde van € 15,5 miljoen investeert Invest-NL € 7,5 miljoen in de vorm van een converteerbare lening. Naast Invest-NL zijn ook de huidige aandeelhouders van Protix bij de transactie betrokken; geleid door Aqua-Spark, Rabo Corporate Investments en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. Met deze financieringsronde kan Protix haar productiecapaciteit verder optimaliseren en zich voorbereiden op de verdere internationale expansie.

Het financieren van Protix sluit goed aan bij de focus op de CO2 neutrale transitie en innovatieve, snelgroeiende bedrijven die leidend is in de investeringsstrategie van Invest-NL. Wouter Bos (CEO Invest-NL) over de Protix transactie: “Ik ben verheugd dat we Protix kunnen ondersteunen in het versterken van haar internationale toppositie in de snelgroeiende markt voor ‘Insect based ingredients’. Ook vind ik het positief dat we deze transactie samen met het Europees Investeringsfonds (EIF) tot stand brengen. Met de ‘InnovFin SME guarantee’ die we recent met het EIF zijn overeengekomen kunnen innovatieve, snelgroeiende bedrijven met behulp van Europese investeringsgelden nog sneller opschalen”.

“Protix is geboren uit innovatie met een focus op positieve milieu-impact. Wij zijn de grondlegger van een geheel nieuwe categorie aan eiwitten en andere voedingsstoffen en de briljante collega’s bij Protix werken daar dag en nacht aan.” vertelt Kees Aarts, oprichter en CEO van Protix. “Dit is wederom een mooie stap in de uitbreiding van ons leiderschap en er zullen er nog vele volgen in de komende periode”.