Invest NL

Meer focus op klanten en markten laat start- en scale-ups sneller groeien

Innovatieve start- en scale-ups helpen bij het financieren en/of financierbaar maken van hun ambities is de kern van het werk van Invest-NL. Het ‘Start-up Development Report 2022’ van Gritd, waar Invest-NL samen met een aantal collega-financiers aan heeft meegewerkt, laat zien dat start- en scale-ups sneller groeien naarmate ze meer focus hebben op klanten, (markt)onderzoek, strategische positionering en marketing/sales.

Het onderzoek toont aan dat marktvalidatie vaak onvoldoende is, waarbij het bereiken van een product market fit het grootste obstakel is (mijlpaal 4). Concrete aanbevelingen aan oprichters zijn:

  • Verdrievoudig het aantal interacties met potentiële klanten voordat je de markt opgaat.
  • Meet product market fit. Gebruik klant retentie, referentie en product gebruik als kern indicatoren.
  • Focus op de juiste mijlpalen om consistent te groeien. Consistent uitvoerende start-ups die product market fot hebben bereikt zijn 21% jonger en hebben dus minder tijd nodig om op te schalen.
  • Voeg ervaren ondernemers toe aan het team. Gemiddeld behalen zij 50% meer omzet en halen 20% meer financiering op.

Invest-NL herkent de inzichten uit het onderzoek en onderschrijft de aanbevelingen. Michiel Strijland, business development manager bij Invest-NL ziet de onderwerpen met regelmaat terugkomen tijdens Fastlane en andere accelerator programma’s van Invest-NL: “Het vinden van de juiste klanten en commercialiseren van je product is een belangrijk onderdeel van onze ondersteuningsprogramma`s. Dit gaat verder dan een pilot en betekent dat je partijen zoekt die de commerciële prijs voor je product betalen en die het ook actief gebruiken. We zien dat de stap naar commercialisatie iets is waar vooral impact ondernemers tegenaan lopen, maar wat echt de enige manier is om van je bedrijf een succes te maken.”

Meer over het onderzoek, check: https://gritd.nl/startup-development-report-2022-nl/

Contact

Als je wilt weten of Invest-NL je kan helpen bij de groeiambities van jouw start- of scale-up, neem dan contact op met Michiel Strijland of Frits de Vries.

 

Michiel Strijland
Business Development Manager

 

 

 

Frits de Vries
Senior Business Development Manager