
Agrifood
—3 oktober 2024
30 oktober 2024
2 minuten
Agroforestry, een geavanceerde regeneratieve landbouwpraktijk, kan een belangrijke rol gaan spelen in het aanpakken van het verlies van biodiversiteit, klimaatverandering en landschapsherstel. Hoewel het potentieel enorm is, blijft de praktijk in Nederland vooralsnog kleinschalig. Slechts zo'n 500 boeren passen agroforestry toe op relatief kleine percelen. Om deze sector verder te laten groeien, is een solide bedrijfsmodel nodig dat aantrekkelijk is voor financiers.
Agroforestry is een landbouwsysteem waarin bomen en struiken worden geïntegreerd met gewassen of vee op hetzelfde stuk land. Hiermee worden de voordelen van natuurlijke ecosystemen gecombineerd met productieve landbouw. Dit bevordert biodiversiteit, bodemkwaliteit, waterbeheer en koolstofopslag. Tegelijkertijd kan het boeren economisch ondersteunen door risicospreiding en kostenbesparing.
In een nieuw whitepaper presenteert Invest-NL aanbevelingen om de bedrijfsmodellen van agroforestry te professionaliseren en financierbaar te maken. Het onderzoek wijst uit dat financiers terughoudend zijn door onzekerheden rondom opbrengsten, onduidelijke afzetmarkten en lange terugverdientijden, wat de opschaling belemmert.
In het whitepaper staan aanbevelingen om deze knelpunten aan te pakken. Dit moet de weg vrijmaken voor verdere groei en financiering van agroforestry als levensvatbare oplossing voor een regeneratief landbouwsysteem.
Diederik Greeve
business development analyst