Invest NL

Innovatieve Food- en Ag bedrijven sneller laten groeien

Fastlane programma bereidt jonge Agrifood bedrijven voor op volgende financieringsronde

Nederland kent een lange geschiedenis van succesvolle Agrifood innovaties die oplossingen bieden voor grote maatschappelijke vraagstukken. Ook vandaag de dag spelen innovatieve pioniers met nieuwe technologieën en ingrediënten een sleutelrol in de transitie naar een duurzaam voedsel systeem. Om echt op grote schaal het verschil te kunnen maken, is het belangrijk de groei van kansrijke bedrijven in de voedselketen te versnellen.

Nederland kent een lange geschiedenis van succesvolle Agrifood innovaties die oplossingen bieden voor grote maatschappelijke vraagstukken. Ook vandaag de dag spelen innovatieve pioniers met nieuwe technologieën en ingrediënten een sleutelrol in de transitie naar een duurzaam voedsel systeem. Om echt op grote schaal het verschil te kunnen maken, is het belangrijk de groei van kansrijke bedrijven in de voedselketen te versnellen.

Samen met Foodvalley heeft Invest-NL in 2021 het Fastlane programma ontwikkeld waarmee Food- en Ag start-ups hun kansen op succes vergroten en dus sneller kunnen groeien naar scale-up. Met behulp van een multidisciplinair team van experts worden de jonge bedrijven via coaching en begeleiding geholpen met het verhogen van hun groeitempo en het voorkomen van bekende (groei)valkuiken. Op deze manier kunnen de deelnemers gemakkelijker de juiste investeerders aan hun bedrijf verbinden.

 

Duurzame voedselketen cruciaal voor overgang naar carbon neutrale economie

Het financierbaar maken van de transitie naar een carbon neutrale economie heeft voor Invest-NL de hoogste prioriteit. De transformatie van de voedselketen versnellen door jonge bedrijven te ondersteunen bij het succesvol financieren van hun innovatieve proposities speelt hierin een belangrijke rol. Het vraagt om ondernemerschap, financieringsdeskundigheid en een actieve betrokkenheid van veel verschillende partijen uit de hele (voedsel)keten. Om de snelheid van deze Agrifood transitie te verhogen heeft Invest-NL inmiddels verschillende bedrijven en projecten gefinancierd en/of financierbaar gemaakt.
Lees meer over wat we doen voor de Agrifood transitie

 

Partner community uit Nederlandse Agrifood ecosysteem maakt bedrijven investor ready

De stap van start-up naar scale-up blijkt moeilijk voor ondernemingen die actief zijn in de voedselketen. Terwijl opschaling wel noodzakelijk is om je als innovatieve duurzame speler te kwalificeren als toeleverancier en/of afnemer in de sector. Het Fastlane partner netwerk is bewust  breed samengesteld en bestaat nu uit Rabobank, Shift Invest, RVO, The Yield Lab, Future Food Fund, ISPT, Peakbridge Capital en Techleap. Het netwerkt helpt de bedrijven met uiteenlopende vraagstukken zoals het aantrekken van talent, het selecteren van de juiste markt voor (internationale) expansie en bij verschillende financieringsvraagstukken.

In de eerste editie van het Fastlane programma in 2021 stond de transitie naar alternatieve eiwitten centraal. De deelnemers waren Rival Foods, Willicroft, Grassa en De Nieuwe Melkboer. Mede dankzij hun deelname aan Fastlane hebben drie van de vier bedrijven financiering weten aan te trekken.

“Wij hebben via Fastlane advies gekregen op het gebied van het inrichten van het bedrijf, hoe we ons merk in de markt moeten zetten en wij zijn ondersteund bij gesprekken met investeerders. Hierdoor heeft het programma ons klaar gemaakt voor de verdere opschaling.”

- Tom Grobben, medeoprichter De Nieuwe Melkboer

 

In 2022 vinden twee nieuwe edities van het Fastlane programma plaats. Deze keer met een bredere focus om zo innovatie binnen de gehele voedselketen te stimuleren. Naast de eiwittransitie kunnen ook bedrijven meedoen die actief zijn op de thema’s circulaire voedselketen (regeneratieve   landbouw en reststroomtoepassingen), precisie  landbouw en gepersonaliseerde voeding. Deelnemers in 2022 zijn o.a. Verdify, 1-2 Taste, Health Food Wall, AgXeed, Corvus Drones en Time Travelling Milkman.

 

Waar Invest-NL in deze case het verschil maakt

Foodvalley en Invest-NL vinden elkaar in hun gezamenlijke ambitie om de transitie van de voedselketen te versnellen. Het Fastlane programma richt zich op de kritieke fase van commercialisatie en groei die voor innovatieve bedrijven vaak van cruciaal belang is. Het financierbaar maken die snelle groei vereist daadkracht en besluitvorming op uiteenlopende onderwerpen die echt bepalend zijn voor de toekomst van het bedrijf. Het brede partnernetwerk weerspiegelt de kracht van het Nederlandse Agrifood ecosysteem en sluit hier perfect op aan.

“Met behulp van een multidisciplinair team van experts stelt Fastlane innovatieve bedrijven in staat hun groei te versnellen en daarvoor de juiste investeerders aan zich te verbinden. Dit past perfect bij onze Invest-NL ambities voor het financierbaar maken van jonge Agrifood bedrijven die Nederland duurzamer en innovatiever maken.”

- Michiel Strijland, Business Development Manager bij Invest-NL

Contact

Wil jij hier meer over weten? Ik hoor graag van je.

 

Michiel Strijland
Business Development Manager